fbpx

Tracy Borman: Între Anne Boleyn și Henric al VIII-lea nu a fost iubire adevărată

de

Cu doar câteva zile înainte ca Viasat History să difuzeze și în țara noastră excepționalul documentar în trei episoade, Anne Boleyn: Arestarea, judecata, execuția, am stat de vorbă cu experta în istorie britanică Tracy Borman, autoare și prezentatoare radio și gazda acestui fascinant documentar istoric, despre Anne Boleyn și motivele pentru care o astfel de poveste continuă să ne intrige, să ne revolte și să ne îndurereze, la 500 de ani de la așezarea sa în filele de istorie.

În mai puțin de trei săptămâni, în mai 1536, Anne Boleyn a trecut de la poziția de regină a Angliei la situația de femeie condamnată fără ieșire. Cum a fost posibil?! Filmul urmărește pașii Annei, minut cu minut, pe coridoarele, holurile și în carcerele închisorii, dezvăluind fiecare dintre întorsăturile uimitoare de situație din cele trei zile cheie de când a fost arestată, la Palatul Greenwich, și până la execuție, dezgropând indicii remarcabile pentru a arăta cum dușmanul Annei, Thomas Cromwell, nu s-a dat în lături de la nimic pentru a o distruge.

Acest serial în trei părți va avea premiera și în țara noastră duminică, 20 iunie 2021, începând cu ora 19.05 și toate cele trei episoade vor fi difuzate consecutiv.

Marea Dragoste- revistatango.ro: De ce credeți că Anne Boleyn continuă să fie un personaj emblematic, cea mai cunoscută dintre soțiile regelui Henric al VIII-lea?

Tracy Borman: Cred că Anne Boleyn este cea mai cunoscută dintre soțiile lui Henric al VIII-lea pentru că seamănă cu femeile moderne, Anne Boleyn a fost, într-un fel aparte, o personalitate cu mult înaintea vremurilor în care a trăit. Ea se lupta cu prejudecățile, avea opinii, ieșea din rând. Și așa cum se va vedea și din acest documentar, ea nu se potrivea tiparului feminin al Angliei din vremea dinastiei Tudorilor, un timp în care femeile erau văzute ca cetățene de mâna a doua, erau considerate inferioare bărbaților, pentru că era, pe de-a-ntregul, o lume a bărbaților. Femeile depindeau în întregime de soți, de tați, de frați, nu puteau moșteni proprietăți, nu puteau avea banii lor, pe atunci, ambiția unei femei se limita doar la a se căsători bine și a avea copii. Dar asta nu era suficient pentru Anne. Ea era o femeie foarte educată, fusese trimisă în străinătate când era tânără și evoluase, avea păreri proprii, era foarte deschisă, foarte vie, iar asta l-a atras cu adevărat pe Henry al VIII-lea, înainte să se căsătorească cu ea. Interesant este că, de îndată ce a devenit soția lui, el a început să urască toate acele calități care îl atrăseseră inițial. După căsătorie, ar fi vrut ca ea să fie doar o soție blândă și calină, ca oricare altă femeie, și îl deranja că ea voia mai mult de atât, că aspira la o poziție mai înaltă decât aceea de care se bucurau majoritatea femeilor. Cred că de aceea suntem încă fascinați de Anne Boleyn și astăzi.

Marea Dragoste- revistatango.ro: A fost și dragoste adevărată, profundă, între ei? S-au și iubit cu adevărat?

Tracy Borman: Eu cred că între ei nu a fost iubire adevărată. Nu cred că Anne l-a iubit pe Henric, cred că i-a plăcut poziția oferită de acesta, cred că a iubit puterea. Și cred că era de fapt în continuare îndrăgostită de Henry Percy, cel de care a fost despărțită înainte să-l cunoască pe Henric al VIII-lea. Poate că a avut o atracție sau o afecțiune față de Henric al VIII-lea, dar nu cred că l-a iubit vreodată, iar apoi a fost condusă de dorința de a proteja interesele fiicei lor, Elizabeth. Dragostea pentru fiica ei a fost cu adevărat forța ei motrice, până la execuție. Și nu cred nici că Henric a iubit-o pe Anne, chiar dacă ea este pretutindeni descrisă ca fiind marea iubire a vieții lui. El a fost obsedat de Anne timp de șapte ani, înainte de a se căsători cu ea, dar cred că pentru rege totul a fost despre atracția cuceririi, despre vânătoarea în sine, căci își dorea ceea ce nu putea avea. Imediat ce s-a căsătorit cu ea, și-a pierdut tot interesul, a spus și a fost citat cu această afirmație, că și ea este la fel ca orice altă femeie. Și apoi, desigur, în tot ceea ce a făcut, nu se văd câtuși de puțin acțiunile unui bărbat profund îndrăgostit de soția sa, deci nu, cred că, în ceea ce privește iubirea adevărată, au stat amândoi la fel de rău.

Marea Dragoste- revistatango.ro: Ce vor vedea spectatorii în acest documentar ce nu știau despre Anne Boleyn până acum?

Tracy Borman: Ceea ce este diferit la acest documentar este că lucrurile nu sunt văzute în retrospectivă, ci acele trei zile cruciale, cu arestarea, procesul și execuția le trăim, oră cu oră, minut cu minut. Ceea ce a făcut toată experiența cu adevărat specială pentru mine este faptul că șu însămi am urmărit totul cu atâta intensitate, încât aproape că mă așteptam la un alt rezultat, am sperat că se va termina diferit, pentru că urmărind desfășurarea acțiunii astfel, pas cu pas, poți înțelege cât de aproape au stat lucrurile de un final compet diferit, în care Anne ar fi putut supraviețui.

Marea Dragoste- revistatango.ro: Ce parte din ceea ce s-a întâmplat atunci, la începutul secolului al XVI-lea, nu ar mai fi posibil să se repete în lumea noastră civilizată?

Tracy Borman: Oh, Doamne, ar fi frumos să credem că nimic, absolut nimic din ceea ce s-a întâmplat atunci nu ar mai fi posibil azi, dar cred că e doar un răspuns destul de idealist. Totuși, în zilele noastre soarta ei nu ar fi fost atât de brutală, cred că ar fi putut avea loc un proces corect… De fapt, ceea ce am făcut pentru această serie a fost să consultăm un avocat modern, să îi arătăm documentele și să îl întrebăm dacă existau dovezi pentru a se ajunge la un proces real. Și răspunsul avocatului a fost că nu, absolut nu, nu existau, de fapt, niciun fel de dovezi ale trădărilor de care a fost acuzată. În zilele noastre, teoretic, nu s-ar fi ajuns decât la un divorț, probabil cu mare scandal, la un exil regal, despre care nu putem ști cât de rău ar fi fost pentru Anne Boleyn, dar măcar nu ar fi fost executată… Cred că veți primi, fiecare, mai multe răspunsuri diferite, urmărind cele trei episoade ale documentarului.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.