fbpx

TragiComedy, un dialog tragi-comic al iubirii. Vineri, pe scena Operei Naționale București

de
Repetitii pentru spectacolul de balet „TragiComedy”, realizat de Gigi Caciuleanu la Opera Nationala Bucuresti, în parteneriat cu „Gigi Caciuleanu Romania Dance Company”

La conferința de presă de joi, 7 septembrie, cu doar o zi înainte de marea premieră TragiComedy, pe scena Operei Naționale București, artiștii implicați și partenerii evenimentului au dezvăluit câteva fermecătoare detalii legate de spectacolul lui Gigi Căciuleanu și însuși creatorul magiei a dezvăluit cum s-a ajuns aici:

Gigi Căciuleanu: Am vrut să fac o paralelă între instrumentele muzicale si instrumentele dansatori, care pot reda și curba viorii și a sunetului

„Viața e o tragedie, dar și o comedie, printre lacrimi facem haz de necaz. Ideea spectacolului a pornit de la Maya Plisețkaya, cu care am lucrat. Era o balerină și o tragediană absolută, dar cu un haz extraordinar. Spunea bancuri cu mult umor, cu o aciditate sulfuroasă și, în același timp, era ingenuă, ca un copil. O figură tragi-comică, în sensul frumos. TragiComedy este dedicat Mayei Plisețkaya și lui Rodion Șcedrin, doi oameni care s-au iubit foarte mult. Am încercat să reprezint într-o geometrie dansată respingerile, apropierile, dialogurile, ridicările și prăbușirile iubirii”, a declarat Gigi Căciuleanu despre „TragiComedy”, care va fi prezentat în premieră mâine, 8 septembrie, ora 18.30, pe scena Operei Naționale, în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”.

Muzica aparține lui Rodion Șcedrin, soțul și marea iubire a Mayei Plisetkskaia, cel căruia Maya i-a fost muză si pereche.

Sub direcția artistică a maestrului Gigi Căciuleanu vor evolua pe scenă balerini ai Operei Naționale București alături de soprana Oana Berbec. Matei Dersidan (Les Ateliers Nomad) a creat scenografia și mapping-ul video, light design-ul poartă semnăturile lui Cristian Simon și Andrei Florea. Costumele îi aparțin Corinei Boboc, iar Lelia Marcu Vladu este asistent de coregrafie al spectacolului.

„Pe Rodion l-am cunoscut cu o valiză plina cu „muzici”. La fel ca pentru Nebuna din Chaillot, pusa in scena pentru Maya, la cererea lui Pierre Cardin, am realizat din muzica lui Rodion un colaj, cu mult respect și cu multă dragoste. E o muzică contemporană, dar nu în sensul contemporan care șochează, ci acela care vorbește despre problemele oamenilor obișnuiți din ziua de astăzi, care merg cu metroul, cu mașina, trăiesc alături de noi zi de zi. Este o muzică superbă, în care relația între pian și violoncel e una de tensiuni, de spargeri, de reînnoiri, ca între un bărbat și o femeie. Ca într-un ménage à trois, intervine și vioara, un al treilea personaj. Am vrut să fac o paralelă între instrumentele muzicale si instrumentele dansatori, care pot reda și curba viorii și a sunetului. Dialogul cu violoncelul e un dialog de instrumentiști, e o piesă de teatru tragicomică. M-a amuzat să văd cum dansatorii se învârt, duc piciorul în sus, către rai, se unduiesc, fiecare dintre ei reprezentând un instrument. Această coregrafie a instrumentelor m-a pasionat și m-a bucurat foarte mult.  Sper ca acest spectacol să ajungă la inima publicului”, a adăugat Gigi Căciuleanu.

„Va fi o seară eveniment, pentru că este un spectacol minunat. Mă bucur că avem posibilitatea, ajutați și de prietenii lui Gigi Căciuleanu, să prezentămTragiComedy. Avem noi veniți în trupă și este extraordinar că și ei vor fi  interpreți în această premieră.  Sunt foarte mulți tineri care au venit alături de mine, au învățat ce se întâmplă cu fenomenul artistic și cum să fie în spatele valorilor, care au nevoie de sprijin. Trebuie să-i ajutăm pe artiști să nu aibă altă grijă decât să dea tot ce pot mai bun pe scenă”, a declarat Beatrice Rancea, directorul Operei Naționale.

Gilda Lazăr: Gigi este aripa de vrajă, de miracol, de înger, care ne-a atins pe toți cei care i-am fost in preajmă

„Spectacolele lui Gigi Căciuleanu se află sub semnul iubirii. Se împlinesc 10 ani de la debutul „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”, cu Oui ba da, în cadrul Festivalului Enescu. Noi am intrat în relație directă cu compania mai târziu, în anul Caragiale, când  a fost pusă în scenă la Teatrul National D’ale noastre. Cu Gigi ne-am întâlnit prima dată tot în Festival, in 2011, când a venit la Întâlnirile JTI cu Baletul National din Chile. E o magie care îl înconjoară, are o energie  extraordinară, nu cred că mai există un coregraf care să dăruiască atât de mult, necondiționat, sa pună în scenă atâtea spectacole, cu atâtea echipe diferite. În preajma lui Gigi sunt întotdeauna oameni tineri si artiști formidabili. În această ediție a Festivalului, Gigi are două premiere. Cea de mâine seară și cea de pe 13 septembrie, EINE KLEINE NACHTMUSIK”, care va avea loc la Ateneu – un spectacol formidabil, un „one man show”, cu Lari Giorgescu. Gigi este aripa de vrajă, de miracol, de înger, care ne-a atins pe toți cei care i-am fost in preajmă. Sprijinul nostru nu este neaparat financiar, ci se materializează cumva în prietenie și foarte multă dragoste”, a declarat Gilda Lazăr, director JTI.

„TragiComedy” este un eveniment special prezentat in Festivalul Enescu. După cum a precizat Beatrice Rancea, Gigi Căciuleanu urmează să realizeze încă o coregrafie, în care va fi și dansator, si care să reprezinte o a doua parte a spectacolului ce va fi  intra în repertoriul Operei Naționale, la începutul anului viitor.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Operei Naționale București sau online, la http://tickets.operanb.ro/

GALERIE FOTO AICI

Fotografii de Paul Buciuta

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Teatru

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.