fbpx

Prevestirea, de Ioana Pârvulescu. Despre marea aventură a căutarii rostului vieții

de
IOANA PÂRVULESCU, autoarea noului roman Prevestirea apărut la Editura Humanitas, predă literatură română modernă la Facultatea de Litere din Bucureşti. A fost timp de 18 ani redactor la România literară, unde a scris săptămânal. La Editura Humanitas a iniţiat şi coordonat colecţia „Cartea de pe noptieră“. În 2013 a obţinut Premiul Uniunii Europene pentru literatură.
Prevestirea este un roman cu suspans despre marea aventură a încercării omului de a găsi un rost vieții.
La 11 ani după Viața începe vineri, romanul ei de debut distins cu Premiul Uniunii Europene pentru literatură 2013, și la patru ani după Inocenții, Ioana Pârvulescu revine cu o mare surpriză: Prevestirea, roman care dezvoltă un episod din Vechiul Testament, o noutate atât în scrisul autoarei, cât și în istoria romanului românesc. Este povestea nesupusului profet Iona, „despre monștrii cu dublu rol, până la urmă salvatori“.
Totul a plecat de la o repetată greșeală onomastică, explică autoarea, e-mailuri care începeau cu Dear Iona, în loc de Dear Ioana: „Mi-am dat seama că realitatea mă trăgea de mânecă: să scriu despre viața lui Iona a devenit aproape o obligație. Misiunea mi s-a părut la fel de grea ca aceea pe care o primise de la Dumnezeu purtătorul de drept al numelui. Aveam nenumărate motive să n-o duc la bun sfârșit, să mă sustrag. La urma urmei, nimeni nu știa de ea, în afară de mine și, pesemne, de Dumnezeu. Am încercat și eu, la fel ca Iona, să fug în direcția opusă. Ce ușor mi-ar fi fost să scriu un mic roman de dragoste (dezastruoasă) petrecut în ziua de azi! Însă nu, ideea mă urmărea oriunde mă aflam, ca ochiul lui Dumnezeu care vede totul.“ Povestea lui Iona e ispititoare: „Îți pune imaginația în funcțiune. Te mișcă din loc. Te pune la încercare“, după cum afirmă autoarea în primul capitol, „Prolog în secolul 21“. „Pentru scriitor“ – crede Ioana Pârvulescu –, „o mie sau două de ani sunt, vorba psalmistului, ca ziua de ieri, care a trecut: îi mătură ca pe-un vis.“
Un roman plin de culoare, cu umor și neprevăzut de la prima până la ultima pagină și, în același timp, un roman în care marile întrebări ale vieții își caută un răspuns, iar multele ei cruzimi – un rost. Prevestirea e pentru toți cei care cred în răspunsul și rostul poveștii.

SCRIERI: Lenevind într-un ochi (1990), Alfabetul doamnelor (1999), Prejudecăţi literare (1999), Întoarcere în Bucureştiul interbelic (2003, reed. 2007, 2018), În intimitatea secolului 19 (2005, reed. 2007, 2013), În Ţara Miticilor (2007, reed. 2008), Întoarcere în secolul 21 (2009, reed. 2018), Viaţa începe vineri (2009, reed. 2013, 2018), Cartea întrebărilor (2010), Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale (2011), Viitorul începe luni (2012), Cum continuă povestea (2014), Inocenţii (2016).

TRADUCERI: Angelus Silesius, Călătorul heruvimic / Cherubinischer Wandersmann (ediţie bilingvă 1999 şi 2007), Maurice Nadeau, Să fie binecuvântaţi (2002), Laurent Seksik, Consultaţia (2007), Rainer Maria Rilke, Îngerul păzitor (2007), Milan Kundera, Sărbătoarea neînsemnătăţii (2014).

ANTOLOGII: De ce te iubesc. Paradoxurile iubirii în poezia lumii (2006), Intelectuali la cratiţă. Amintiri culinare şi 50 de reţete (2012), Şi eu am trăit în comunism (2015, reed. 2018).

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Cărți

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.