fbpx

UCIMR selecționează ComPerformer(i) pentru rezidențe artistice de creație

de

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță începerea proiectului „ComPerformer. Rezidențe internaționale multidisciplinare”, o nouă inițiativă ce își propune să promoveze interpreții de muzică clasică și compozitorii, care doresc să dezvolte producții muzicale (creații originale sau repertorii noi). Consolidând relațiile cu partenerii săi consacrați din Italia, Albania și Irlanda, UCIMR facilitează crearea de noi opere muzicale contemporane oferind oportunități de dezvoltare tinerilor și artiștilor experimentați, printr-un program de rezidențe de creație multiculturale și multidisciplinare și schimburi de experiență.

Astfel, 2 compozitori și 4 violoniști din România, alături de alți 3 compozitori din afara țării, vor participa în proiect pentru a crea și interpreta noi opere muzicale originale, stabilind conexiuni autentice cu comunitatea locală și muzicală din România (Biertan), Italia (Forlì), Irlanda (Dublin, Galway) și Albania (Shkodër).

Rezidențele de creație artistică

Tema de cercetare și creație va fi inspirată din mitul precreștin al „omului verde” – simbol al regenerării și renașterii naturii, prezent în culturile multor țări și chiar reprezentat în elementele sculptate din interiorul bisericii fortificate din satul Richiș (comuna Biertan).

Cei 6 muzicieni români (4 violoniști și 2 compozitori) selecționați în urma unui apel deschis vor beneficia de rezidențe de creație cu durata de 1-2 săptămâni, ce vor avea loc în perioada iulieaugust 2024. Astfel, rezidențele de compoziție vor avea loc în Biertan (1 săptămână) și vor fi urmate de cele de creație interpretativă din Forlì (2 săptămâni), Biertan (1 săptămână) și Shkodër (2 săptămâni), concomitent cu o rezidență de creație vizuală (foto-video) în Biertan și Shkodër a fotografului documentarist Mihai Benea.

Rezidențele vor fi încheiate cu prezentări publice: 4 concerte cu noile repertorii interpretative în Biertan, Shkodër și Forlì, precum și 2 concerte cu lucrările de compoziție, în Biertan și Galway, la care vor lua parte 9 muzicieni sub mentoratul unor artiști reputați, precum Remus Azoiței (România/Marea Britanie), RTE ConTempo Quartet (România/Irlanda) și compozitorul Sebastian Androne Nakanishi (România/Cehia), alături de artiști din Albania și Italia.

Experiența sonoră ComPerformer va fi completată de o expoziție digitală (foto-video) cu tema multiculturalității, realizată de fotograful documentarist Mihai Benea în cadrul proiectului, ce va fi expusă într-o galerie virtuală.

Înscrierea la rezidențele de creație artistică

Compozitorii și violoniștii, care doresc să se înscrie pentru rezidențe artistice de creație de compoziție/interpretare desfășurate în cadrul proiectul ComPerformer, pot trimite un e-mail pe adresa office@ucimr.ro, până la data de 1 martie 2024, în care să includă: CV-ul, o scrisoare de recomandare, o propunere de proiect artistic pe care vor să îl realizeze în cadrul rezidenței, un link către un material audio-video recent, reprezentativ pentru activitatea artistică, și o copie după actul de identitate.

Proiectul „ComPerformer. Rezidențe internaționale multidisciplinare” este realizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), în colaborare cu Asociația No.Vi.Art (Italia), Asociația Rrok Jakaj (Albania), Contemporary Music Centre Dublin (Irlanda) și Primăria Comunei Biertan, fiind cofinanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Despre UCIMR

Fondată în anul 1995, la inițiativa prim-violistului Filarmonicii bucureștene, Ștefan Gheorghiu, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România este o organizație nonprofit de utilitate publică, care de aproape 3 decenii contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, atât pe plan național, cât și internațional. UCIMR susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin inițierea și implementarea de proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse. Misiunea UCIMR este dezvoltarea peisajului cultural românesc prin promovarea valorilor artistice autentice. Asociația creează oportunități de afirmare dedicate tinerilor artiști, dar susține și activitatea artiștilor pensionari.

Proiectele UCIMR

UCIMR organizează evenimente tematice sincretice în care muzica jazz, clasică și contemporană se îmbină cu noile tehnologii, poezia, cartografia, meșteșugurile, gastronomia sau chiar enologia, invitând publicul să guste și să deguste arta cu toate simțurile în spații neconvenționale, având peste 50 de parteneri din 18 țări de pe 3 continente. Dintre evenimentele emblematice amintim festivalurile cu tradiție precum CellEast, The Jazz Cave, ICon Arts, precum și concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu. De asemenea, UCIMR oferă un cadru propice creației, găzduind proiecte artistice interculturale precum Rezidența Transilvanica sau coproducția româno-albaneză inspirată din mitologie, Ana și Rozafa. Prin intermediul proiectelor transfrontaliere precum Romanian Music Society in Japan, asociația oferă expunere și mobilități naționale și internaționale artiștilor la început de drum și experimentați.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.