Vinul rosu s-ar putea dovedi un element-cheie in lupta contra cancerului de prostata, gratie unui compus care face ca tumorile sa devina mai sensibile in fata radioterapiei.
Resveratrolul, un compus existent in coaja strugurilor si in vinul rosu, prezinta mai multe beneficii pentru sanatatea omului, dovedindu-se un aliat al sanatatii cardiace si in ceea ce priveste prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.
Cercetatorii de la Universitatea Missouri din Statele Unite au descoperit ca acest compus face ca tumorile sa devina mai sensibile – si deci mai usor de distrus – in fata radioterapiei.
“Alte studii au evidentiat faptul ca resveratrolul face ca tumorile sa devina mai sensibile la chimioterapie, iar noi am dorit sa aflam daca acest compus are acelasi efect si pentru radioterapie”, a declarat profesorul Michael Nicholl, coordonatorul studiului.
“Am descoperit ca atunci cand sunt expuse la resveratrol, celulele tumorale au devenit mai sensibile la radioterapie”, a adaugat el.
Un studiu anterior a demonstrat faptul ca un pahar cu vin rosu pe zi mareste sansele de supravietuire pentru femeile suferind de cancer mamar cu pana la 20%.
Descoperirea este cu atat mai surprinzatoare, cu cat consumul de alcool este considerat drept una dintre principalele cauze de aparitie a cancerului mamar in randul femeilor sanatoase.
Una dintre posibilele explicatii este aceea ca substantele chimice din alcool, care distrug celulele sanatoase, au acelasi efect si asupra celulelor canceroase.
In cadrul studiului realizat de cercetatorii de la Universitatea Missouri, resveratrolul a crescut concentratiile a doua proteine-cheie din structura celulelor tumorale de la nivelul prostatei. Dupa radioterapie, pana la 97% dintre celulele tumorale au fost distruse, iar acest procentaj este cu mult mai mare decat cel obtinut doar cu ajutorul radioterapiei.
Resveratrolul este prezent in coaja strugurilor si in vinul rosu. Totusi, doza de resveratrol de care este nevoie pentru ca aceasta substanta sa aiba efect asupra celulelor tumorale este in prezent atat de mare, incat multi pacienti ar experimenta efecte secundare neplacute.
“Nu avem nevoie de o doza mare la nivelul tumorii, insa organismul proceseaza acest compus atat de eficient, incat pacientul trebuie sa ingereze mult resveratrol pentru a ne asigura ca o cantitate suficienta din aceasta substanta ajunge la locul in care se afla tumoarea. Din cauza acestei provocari, trebuie sa analizam alte metode pentru a «livra» acest compus, pentru ca el sa devina eficient”, a explicat profesorul Nicholl.
Pasul urmator va consta in testarea procedurii pe animale, inainte ca o serie de teste clinice sa poata fi initiate.
Insa rezultatele initiale ale acestui studiu, publicat in Journal of Andrology and Cancer Science, sunt promitatoare si, daca studiile viitoare vor avea succes in urmatorii ani, oficialii americani din domeniul sanatatii vor solicita guvernului federal sa initieze procedura de fabricare a unui medicament ce va putea fi folosit pe oameni.