fbpx

AURORA LIICEANU: Finantele si sexele

de

Banii participa la tot ce inseamna relatie interpersonala. Ei conteaza cand se initiaza o relatie, cand devine stabila, contribuind, pe parcursul ei, la intelegere, negociere, ascunzisuri, inselaciune si chiar la despartire. Politicile financiare ale cuplurilor sunt diferite. In unele cazuri femeile tin banii, in altele, barbatii. In unele cupluri, banii se pun la un loc, dar, in general, atunci cand castigurile celor doi sunt mult diferite, pot aparea probleme.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Scosul in lume e una, traitul in doi e altceva

Despre bani si casatorie s-a scris, mult, si lucrurile difera de la epoca la epoca. Cand femeile nu lucrau, era normal ca tot ce tinea de bani sa depinda de buzunarul barbatului. Dar, si astazi, multe femei, care castiga destul de bine, sunt foarte atente la portmoneul celuilalt. Serialul englezesc „Mandrie si prejudecata“, dupa cartea lui Jane Austen, este destul de cunoscut.

El se referea la o epoca trecuta – Jane Austen s-a nascut in 1775 – dar actualitatea temei cartii – bani si casatorie – justifica ideea unei continuitati a acestei asocieri. Desi romanul are parti comice, el ridica o intrebare plina de gravitate: cum sa-ti pastrezi integritatea si sa gasesti fericirea intr-o lume salbatica sau, cu alte cuvinte, cum este posibila iubirea intr-o lume bazata pe valori ca banul si statutul? Spuneam ca subiectul isi pastreaza actualitatea, ca de altfel si sfatul dat de scriitoare: intr-o lume sociala salbatica, creata de dominatia statutului si a banului, posibilitatea de a fi fericit se bazeaza doar pe abilitatea de a te schimba, de a deschide ochii si de a nu negocia intimitatea profunda a eului cu oricine, indiferent cat de sus este si de cat de multi bani are.

Banii aduc siguranta, dar si fascinatia fata de tentatii

Astazi, oportunitatea de a cheltui este mare. Ai bani, trebuie sa-i consumi. Pe ce? Ocazii intalnesti la tot pasul. Ce alegi este treaba ta. Totusi, cum iti cheltui banii spune mult despre tine. A-ti face lift intr-o vila cu un etaj pare la fel de stupid ca si gestul lui Onassis de a-si face scaune de bar din piele de testicul de balena. S-ar putea face un repertoar al celor mai inutile idei ale imbogatitilor peste noapte, smintiti de bani.

Se pare ca nu sexul este tema principala a confruntarii ce are loc intre parteneri, ci banii. Dezacordurile privind salariile, cheltuielile sunt, pana la urma, normale. Acest lucru nu inseamna ca nu se potrivesc cei doi. Problema este mult mai complexa pentru ca banii reprezinta iubire, putere, securitate, control, demnitate, independenta. Toate acestea pot capata valoare predominanta in orice relatie.

Daca banii ar fi doar bani, oricine ar lua decizii mai rationale, spun psihologii. Dar nu este asa, pentru ca au o incarcatura emotionala. Ba, mai mult. Nimeni nu ar divorta din cauza lor. Banii sunt un simptom, nu o cauza. Ei sunt doar o forma simbolica si vizibila a unor probleme mult mai adanci. Altceva se intampla atunci cand se vorbeste de bani. Alte nemultumiri si insatisfactii se activeaza sub forma unor neantelegeri financiare.

Oamenii care sunt fericiti nu consuma, nu alearga dupa lucruri

Se spune ca insatisfactiile in relatie pot fi rezolvate prin cumparaturi excesive. Exista chiar termenul de „shopaholism“, insemnand adictia la cumparaturi. Preponderent pentru femei sunt hainele – multe, cumparate haotic si, adesea, nepurtate sau uitate in colturile sifonierelor. Unele cupluri cu bani se unesc in consumerism, apetitul pentru obiecte poate fi o sursa de atasament reciproc.

Se mai spune ca inraitele cheltuitoare, daca-si umbla la trecutul lor, vor afla ca au primit multe de la parinti, dar nu destula iubire. Nu cata nevoie ar fi avut ele. Si, tot asa, se spune ca femeile cu un grad inalt de sugestibilitate, de vulnerabilitate la influenta altora, imita comportamentele celor din preajma: o prietena cheltuitoare gaseste usor o potentiala partenera de tocat bani intr-o persoana sugestibila.

Nici societatea de consum nu sta cu mainile in san. Oriunde te misti, cineva iti spune cat de fericit vei fi daca… si daca… Toate aceste indemnuri – „dati acum telefon si comandati…“- nu sunt facute pentru ca te iubeste cineva si chiar crede ca ai nevoie de acel lucru, ca-ti vrea binele tau, ci pentru ca iti vrea banii.


Si, totusi, banii aduc ceva in viata

Banii au un mare rol: ei te fac sa te simti sigur si liber. Expresia curenta „bani sa ai, ca…“ ar insemna nu numai ca doar banii iti lipsesc, dar, implicit, ca, avandu-i, ceva sau totul se rezolva. Dar un venit mare inseamna si putere. Barbatii cu bani au putere, se recomanda prin ei, fiind castigatori in fata vietii, invingatori in lumea salbatica a valorilor materiale.

Se spune ca poti cheltui bani si din razbunare. Cunosc destule femei care cheltuie nebuneste pentru ca au fost copile foarte sarace. Daca in copilarie, umilinta disproportiei nu este abordata inteligent de parinti, daca ei nu imunizeaza copilul la inegalitati, este posibil ca, adult fiind, copilul sau copila sa nu se sature niciodata de bunurile materiale intalnite la tot pasul. Se mai poate spune ca parintii care se satisfac prin banii cheltuiti pe obiecte, transfera copiilor acelasi stil de viata. Intre necesitate, confort si exces, oamenii se ratacesc adesea.

Parintii sunt tinta indirecta a reclamelor pentru copii, pentru ca jucariile, hainele la care trag copiii sunt cumparate de adulti din motive diferite: copilul este o prelungire, o expresie a reusitei lor sociale, copilul este invadat de obiecte, substitut al iubirii. N-ai timp pentru ei, dar ai bani, pentru ca stai mult la slujba ca sa faci rost de bani si tot asa.

Copilul, ca si iubita, este un instrument al comparatiei sociale. Normele de grup functioneaza si in unele medii, copiii angajatilor par a fi clone ale aceluiasi copil. Cum as putea sa nu serbez ziua copilului la McDonald’s cand toti colegii o fac? Asa cum seamana cei care lucreaza la banci, asa cum seamana fotbalistii sau firmistii intre ei, tot asa seamana si copiii lor intre ei. Exista oare un om de afaceri sa nu aiba copilul la studii in strainatate, foarte adesea pe banii lor si nu prin burse?

Mitul Cenusaresei: Cenusaresele sunt astazi Lolite

Banii fascineaza in relatiile intre sexe. Cine este bogat trebuie sa aiba vila, masina scumpa, vacante exotice si, bineinteles, o juna „defavorizata“ financiar, dar favorizata fizic, pe care barbatul, de regula mai varstnic, o ajuta sa intre in alta lume. Asa cum Madonna cumpara vila lui Al Pacino sau a altuia din aceeasi lume, tot asa o Lolita trece de la unul la altul. Intr-un ziar scria ca barbatii „sufera de sindromul imbogatitului peste noapte, mintindu-se pe sine ca banii pot cumpara orice, inclusiv dragostea…“

Banii multi, imbogatirea peste noapte pot fi un test, asa cum este si puterea. Ce faci cu banii exprima cele mai profunde pulsiuni ale tale. Culmea este ca majoritatea se comporta la fel, ca exista o reteta aproape universala de a cheltui banii, un mod aproape universal de a te raporta la ei, o asociere aproape universala intre bani multi si personalitate.

Banii multi adunati peste noapte seamana cu loteria. Ei duc la reevaluarea a tot ce exista in viata imbogatitului, inclusiv la evaluarea relatiei in care el se afla. Doar astfel se explica de ce nevoia de Lolite, de vedete devine posibila cand se umplu buzunarele sau scaunul devine un fotoliu de piele. Se iese din anonimat, adesea, cu o juna la brat.

Concluzia este ca este ceva in neregula cu imbogatitii. Noua proprietate trebuie aratata, expusa ca un trofeu de vanatoare, la care ei cred ca tanjesc toti. In acest sens, competitia urmeaza regula: ne comparam in vile, masini si femei. Asta, pentru ca din cel ce a trait intr-un anume fel razbate „adevarul“. Ca la betie. Nu este un altul, este tot el, dar „revelat“ de bani.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Psihologie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.