fbpx

Lady Gaga: Good music, bad romance

de

Pe parcursul unui singur an, Lady Gaga s-a metamorfozat dintr-o interpreta care se zbatea sa se impuna pe scena muzicala din New York, în cea mai cunoscuta figura pop a noii decade. Doua albume de mare succes, spectacole live pregatite cu minutiozitate, tinute de scena nu doar excentrice, ba chiar uneori socante, opinii politice si sexuale exprimate fara nicio urma de ezitare, toate fac parte din reteta fenomenului mondial care poarta un nume inspirat de piesa trupei Queen, „Radio Ga Ga“.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Credinta, muzica si droguri
Cand Cynthia Bissett a parasit orasul natal din statul Ohio, lasand în urma valorile ultra-conservatoare ale Midwest-ului american, în speranta ca îsi va construi o altfel de viata la New York, nu stia ca face, într-un fel, primul pas din sirul celor care au dus la nasterea fenomenului muzical si social Lady Gaga. În Marele Mar, Cynthia îl întalneste pe Joseph Germanotta, care îi va deveni partener de viata si de afaceri. Au împreuna doua fetite: Stefani si Natali. Stefani este prima copila a cuplului, venita pe lume în martie 1986 si destinata unei cariere artistice pe cat de faimoase, pe atat de controversate. Ambii parinti au radacini italiene si au reusit sa puna pe picioare o afacere de succes si, prin asta, sa asigure o ambianta prospera familiei lor. Înainte de a fi un întreprinzator de succes în domeniul internetului, tatal a cantat si el într-o formatie, asa ca a vrut sa transmita dragostea pentru muzica si micutei
Stefani, viitoarea Lady Gaga. La patru ani, fetita a început sa ia lectii de pian, primind o educatie muzicala solida, centrata pe studiul compozitorilor clasici.
Cand Stefani a împlinit sapte ani, familia s-a mutat într-un apartament dintr-o cladire de lux din New York. La 11 ani, a început sa studieze la o scoala particulara, catolica, aceeasi unde au învatat si surorile Paris si Nicky Hilton. Aici a deprins valori legate de moralitate, disciplina si, cel mai important, încredere în sine. Desi azi e greu sa ne-o imaginam pe Lady Gaga asociata în vreun fel cu calugaritele, la vremea scolii facea în fiecare dimineata o mica reverenta în fata maicutei care astepta fetele la autobuz. Programul renumitei „Convent of the Sacred Heart“ oferea, pe langa disciplinele obisnuite, si cursuri de pian, dans si actorie. Viitoarea vedeta începuse deja sa atraga atentia, facea parte din formatii muzicale si aparea în piesele de teatru puse în scena la scoala. Desi era o eleva foarte buna, cu note mari, Stefani se simtea în acelasi timp oarecum încorsetata de disciplina stricta a asezamantului catolic. Talentul muzical si energia ei cautau supape de manifestare, astfel ca, la 13 ani, a compus prima balada, „To Love Again“. A fost influentata pentru început de muzica lui Michael Jackson, aflat la varful carierei sale, si de ritmurile lui Cyndi Lauper.
Parintii au sprijinit-o mereu pe Stefani Germanotta. Mama a avut atat de multa încredere în talentul fiicei sale, încat a înfruntat eventualele riscuri si a luat-o cu ea în cluburile de noapte din Manhattan, unde existau anumite intervale, numite „open mic“, în care persoane din public puteau urca sa cante pe scena. A devenit tot mai clar pentru toata lumea ca Stefani nu va urma o cale conventionala, ci va avea ceva de spus în domeniul artistic. La 17 ani, este acceptata la „Tisch School of Arts“, o institutie foarte prestigioasa, parte a New York University, de pe bancile careia au pornit catre glorie, printre altii,  Woody Allen, Oliver Stone si Whoopi Goldberg. Competitia de admitere era foarte dura, asa ca tanara a fost onorata sa poata învata acolo. A studiat vreme de un an si jumatate arta interpretativa, film si dans, dar începea sa-si dea seama ca nu asta e ceea ce îsi doreste de fapt sa faca în viata. Era atrasa tot mai mult de industria muzicala, de mecanismele prin care te poti face cunoscut si iubit de milioane de oameni.
A urmat o perioada nefasta, în care a renuntat la scoala, s-a mutat cu chirie si a început sa-si castige existenta din aparitiile în cluburi, în spectacole de varietati pentru adulti, asa numitul teatru burlesc. Avea aproape 19 ani. Cel mai îngrijorator era ca începuse sa consume droguri, mai ales cocaina. Sub influenta stupefiantelor, petrecea ore întregi singura în fata oglinzii, aranjandu-si parul, experimentand diverse variante de machiaj si ascultand muzica lui Boy George. Tatal nu a mai vorbit o vreme cu ea, situatie care a afectat-o foarte puternic. De asemenea, într-o noapte, s-a simtit îngrozitor de rau si a crezut ca moare. Sperietura combinata cu dorinta de a relua relatiile normale cu parintii au trezit-o din mirajul drogurilor si a reusit sa depaseasca cu bine aceasta etapa.

Hit-uri de soc
În viata ei artistica, au existat cateva persoane care au intervenit la momente esentiale si au ajutat-o sa-si gaseasca, pas cu pas, drumul. Pe scenele cluburilor, a alcatuit o echipa cu Lady Starlight, DJ si actrita de varietati, mai mare cu zece ani decat ea. Au devenit foarte apropiate, discutau neîntrerupt despre muzica, haine, costume de scena si arta spectacolului. Duetul lor a devenit cunoscut sub numele Lady Gaga and the Starlight Revue. Hainele lui Stefani erau tot mai provocatoare, interpretarea tot mai socanta, iar influentele britanice tot mai puternice.
În paralel, canta în formatii glam-rock înfiintate cu fosti colegi de la New York University. Colaboreaza trei luni cu Def Jam Recording si apoi are sansa de a-l întalni pe cantaretul si producatorul RedOne, cel care daduse lovitura cu „Bamboo“, piesa aleasa ca imn oficial al Campionatului Mondial de Fotbal din 2006. Încep sa compuna împreuna si se spune ca aceasta colaborare este elementul – cheie pentru sunetul futurist al viitoarelor hituri marca Lady Gaga. În lumea studiourilor muzicale în care intrase, îl cunoaste apoi pe Rob Fusari, producatorul cu a carui companie încheie un contract. Rob o prezinta mai departe altui profesionist în domeniu, cu ochi si urechi pentru tinerele talente, Vincent Herbert. Acesta îi apreciaza priceperea si educatia muzicala serioasa si îi ofera sansa de a compune muzica pentru nume sonore precum Britney Spears, New Kids On The Block si Pussycat Dolls.
Daca Vincent Herbert i-a dat sansa de a-si fructifica talentul de compozitor pop, Rob Fusari a fost mana destinului în alegerea unui nume de scena. Lucrand împreuna, au auzit la un moment dat la radio hit-ul formatiei Queen „Radio Ga Ga“. „Tu esti atat de Radio Ga Ga, esti atat de asemanatoare cu Freddie Mercury“, i-a spus Fusari. „Sa nu îmi mai spui niciodata Stefani. Sunt Lady Gaga“, a venit rapid replica ei. Pe scena muzicala new-yorkeza îsi încearca atat de multi artisti norocul, încat competitia e feroce. Într-o seara, exasperata de publicul masculin galagios dintr-un club de noapte, Lady Gaga, aflata la pian, si-a smuls hainele pentru a face liniste si a cantat în lenjerie de corp. Efectul a fost magic, toata atentia s-a îndreptat spre ea. Asa a descoperit ca sexul atrage atentia si vinde. Costumele de scena au devenit mai sumare si mai ciudate. si-a vopsit parul blond. Alaturi de Lady Starlight, a luat parte în vara lui 2007 la festivalul muzical Lollapalooza de la Chicago, o manifestare cunoscuta pentru lansarea tinerelor talente. A cantat din nou în lenjerie de corp si era sa fie ridicata de politie pentru tinuta prea sumara. Muzica ei a placut, însa. S-a lansat zvonul ca este bisexuala si ea însasi va marturisi mai tarziu ca a avut relatii cu femei, dar ca a iubit numai barbati.
Între timp, l-a cunoscut pe Akon, cantaretul si producatorul de origine senegaleza, care a auzit-o într-o zi cantand o melodie compusa pentru altcineva. Akon este personajul care, în sfarsit, i-a recunoscut si apreciat talentul vocal. La finalul anului 2007, a luat-o la compania lui, Kon Live Distribution. Împreuna cu RedOne, Lady Gaga a intrat în studio si într-o saptamana au compus mai multe cantece, printre care si hit-urile „Just Dance“ si „Poker Face“. La începutul lui 2008, s-a mutat la Los Angeles si acolo a pus la punct o întreaga echipa de creatie, numita Haus of Gaga, dupa modelul celei folosite de Andy Warhol. De altfel, îl citeaza de multe ori ca sursa de inspiratie pe marele Warhol, mai ales cand vine vorba despre amestecul de comercial si artistic din munca ei.
Împreuna cu echipa, se ocupa de fiecare aspect, cat de mic, al aparitiilor în public. Muzica, spectacol, haine, coregrafie, efecte speciale, totul e gandit si planuit în cel mai profesionist mod cu putinta. Spune ca în momentul în care îsi compune muzica vede direct si vestimentatia pe care vrea sa o poarte pe scena. Totul se naste ca un întreg. Hainele nu sunt un aspect auxiliar al ansamblului, ci joaca un rol la fel de important ca si cantecele. Lady Gaga ilustreaza foarte bine conceptul de performance art, arta interpretativa care combina sunetul, detaliile vizuale si mesajul de transmis într-o forma elaborata de divertisment. Inspiratia pentru acest gen de spectacol vine de la reprezentatiile lui David Bowie si ale trupei Queen, acele spectacole glam-rock atat de iubite de public.
Interesul pentru haine al artistei îsi are radacinile în copilarie, cand urmarea cum se îmbraca si se aranjeaza mama ei, posesoare a unui dulap ticsit cu vesminte ce poarta pe etichete nume celebre. Bunul gust italian, sustinut de prosperitatea familiei, i-a permis mamei sa fie mereu la curent cu ce se întampla în lumea modei. Stefani a sesizat înca de pe atunci cat de mare e puterea hainelor, a înfatisarii fizice, si cum poate schimba un element vestimentar mesajul transmis de un om. Fascinatia din copilarie a dat roade peste ani, cand a început sa pregateasca pentru spectacole tinute tot mai curajoase, diferite si extravagante. Plasticul, cauciucul, metalul, biletelele post-it, toate si-au facut cumva loc în vestimentatia nabadaioasei Lady Gaga.
Single-ul de debut, „Just Dance“, a fost lansat în SUA pe 8 aprilie 2008. La început a fost primit cu mare entuziasm în cluburi, mai ales în cele gay. Piesa pur si simplu te face sa te ridici de pe scaun si sa dansezi. E un cantec antrenant despre petreceri, distractie, si, în general, despre nevoia de a te simti bine. A durat un pic pana cand melodia a ajuns sa fie difuzata în mod curent si la radio. Un imens ajutor în promovare a venit tot din partea comunitatii gay, care a îmbratisat de la început cu entuziasm tot ce tine de Lady Gaga. În cateva luni, single-ul a razbatut în preferintele publicului larg si a ajuns number one în sase tari, printre care SUA si Marea Britanie. Pe 19 august 2008, lanseaza  albumul „The Fame“, la care lucrase timp de doi ani si jumatate. Discul ajunge în varful Billboard Top Electronic Albums Chart si pe pozitia a patra în topul general al albumelor Billboard 200. Lady Gaga exprima mai bine decat oricine obsesia societatii noastre pentru faima, talent, celebritate, distractie si sex. Uneori, importanta faimei e abordata cu agresivitate, alteori e privita cu întelegere si umor.

The World Goes Gaga
Al doilea single, „Poker Face“, a fost un succes si mai mare decat primul si a ajuns number one în aproape 20 de tari. Lady Gaga a început turneele, cantand prima data în deschidere pentru New Kids On The Block si Pussycat Dolls, dar i-a eclipsat repede si a pornit de-a lungul Americii si al lumii întregi pe cont propriu. A avut mare succes si s-a simtit foarte bine în Anglia, unde a cantat întreaga vara a anului 2009 la diverse festivaluri. Muzica ei electro-rock, cu acorduri pop si ritmuri dance, dublata de aspectul futuristic al show-urilor, a devenit, în aproximativ un an, un fenomen mondial. Construind personajul de pe scena, s-a transformat ea însasi, ca sa corespunda acestui personaj. Nu a fost vazuta niciodata în public, nici macar din greseala, cu pantaloni de trening sau un tricou fara nicio forma. E adevarat ca vestimentatia ei socheaza, e de multe ori sumara, dar o tine mereu în centrul atentiei si toata lumea stie de acum ca urmatoarea aparitie Lady Gaga va fi si mai neobisnuita. Imaginea ei e puternic încarcata sexual, exploateaza foarte bine sistemul si comunica mesaje profunde prin intermediul acestui gen de aparitie la prima vedere frivola.
A refuzat oferta lui Hugh Hefner de a poza pentru „Playboy“. Cei care o cunosc si o înteleg cu adevarat nu au fost uimiti, pentru ca ea îsi controleaza cariera în propriii ei termeni, si nu în cei trasati de altcineva. Spune ca turneele sale sunt o succesiune de petreceri care calatoresc, un spatiu în care oamenii pot sa se simta bine, sa uite grijile, sa simta gustul vietii. În noiembrie 2009, a lansat al doilea album, „The Fame Monster“, urmat de un nou turneu, care continua si în prezent. În timp ce e pe drum, compune muzica pentru al treilea disc, despre care spune ca va fi lansat pana la finalul lui 2010.
Pretul personal platit pentru viata pe care si-a ales-o este de multe ori, paradoxal, singuratatea. A avut o mare dragoste, un baterist heavy – metal numit Luke, pe care l-a parasit, însa, atunci cand el nu a înteles si nu a fost de acord cu cariera pe care si-o dorea ea. Nu a dat niciodata multe informatii, dar se stie ca ruperea acelei relatii a marcat-o profund. A mai trait povesti de iubire cu un om de afaceri din Los Angeles, cunoscut sub numele de Speedy, si cu tanarul ei stilist, Matthew Williams. Dragostea pentru Luke a fost inspiratie pentru mai multe piese, printre care si „Eh Eh (Nothing Else I Can Say)“. Piesa „Bad Romance“, primul single de pe al doilea disc, a avut, de asemenea, un succes colosal. Foarte mult a intrigat si single-ul „Paparazzi“, un alt cantec care trateaza fenomenul celebritatii. Considera acum ca fanii sunt a doua familie, dupa familia în care a crescut. În dragoste, spune ca îsi doreste ca omul iubit sa aiba curajul sa-si dezvaluie si sa împarta cu ea cele mai adanci si întunecate parti ale fiintei sale, cele pe care se straduieste sa le ascunda de tot restul lumii.
În prezent, Lady Gaga este artista cu cele mai multe melodii descarcate de pe youtube, a vandut 11 milioane de albume, biletele la concertele ei se vand
ca painea calda. A aparut alaturi de Madonna în emisiunea „Saturday Night Live“ si, peste tot pe unde merge, declanseaza valuri de adoratie si isterie. Are relatii foarte bune cu toti colegii din industria muzicala, aproape niciodata nu critica pe nimeni. Succesul ei e atat de mare, încat a primit noua nominalizari la MTV Video Music Awards în septembrie 2009 si a castigat premiul „Best New Artist“. A participat la marsul national pentru sustinerea drepturilor persoanelor gay, desfasurat la Washington DC, si a cantat în prezenta Presedintelui Obama. De asemenea, în decembrie 2009, a fost invitata la spectacolul Royal Variety Performance, unde a interpretat hit-ul „Speechless“ în prezenta Reginei Angliei. A fost prezentata apoi Reginei, o onoare care exprima foarte bine locul pe care si l-a castigat Lady Gaga în peisajul artistic de azi.
Exista voci care exprima îngrijorarea ca tinerele fete i-ar putea copia tinutele vestimentare, fara sa fie pregatite sa înteleaga mesajul mai complex al muzicii. Lady Gaga merge însa mai departe, sustinuta de disciplina si încrederea în sine dobandite în scoala catolica, insistand pe combinatia de experimente muzicale si vestimentare avangardiste  si întorcand spre societate o oglinda în care aceasta poate sa îsi zareasca, daca nu se teme sa recunoasca adevarul, cele mai puternice obsesii.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Tag-uri:
· · · ·
Categorii:
Superstar

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.