fbpx

Ovidiu Biber, co-founder Afterhills: De la o ediție la alta, trebuie să ridici standardul, să oferi oamenilor și mai mult

de

Cel dintâi festival care deschide seria marilor întâlniri ale verii 2018, Afterhills, ajuns la ediția a doua, se află pe ultima sută a pregătirilor și, la Iași, își va deschide porțile pe 31 mai și își va ține fanii până pe 3 iunie sub vraja muzicii, a dansului și, într-o premieră absolută, a umorului.

Am stat de vorbă cu Ovidiu Biber, co-founder al marelui eveniment de la Iași, despre cea de-a doua ediție Afterhills și despre pregătirile aflate în toi.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Este din ce în ce mai ușor sau din ce în ce mai greu când un festival ajunge la ediția următoare? Faptul că creșteți de la un an la altul face totul mai dificil, mai complex – sau, de fapt, experiența acumulată anul anterior simplifică lucrurile?

Ovidiu Biber: Este și ușor, dar și greu, în același timp. Clar, experiența își face simțită prezența de la o ediție la alta, știi cum să abordezi lucrurile, îți faci altfel programul și ai mai mult timp, atât pentru analiza de după eveniment, cât și pentru proiecțiile viitoare. E însă mai dificil pentru că, de la o ediție la alta, trebuie să ridici standardul, să oferi oamenilor și mai mult și de asemenea, să îți menții locul relevant în rândul celor care aleg să te susțină și să vină să împărtășească cu tine experiența de festival.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Care a fost cel mai grozav lucru, cea mai mare realizare a ediției de anul trecut? Când ați avut un moment de mare, mare satisfacție?

Ovidiu Biber: Ediția de anul trecut a fost una cu emoții constante în toate zilele pe care le-am petrecut împreună cu ai mei colegi sau cu oameni veniți la festival. Având în vedere că și eu personal am stat în camping, fiecare moment al unei zile a reprezentat o surpriză, o confirmare sau o întâlnire cu oameni fantastici. Probabil, momentul culminant din punct de vedere al trăirilor intense a fost concertul lui John Newman. Să văd cum oamenii cântau la unison, să observ atât de multă fericire pe care o poate aduce muzica sau steagul României pe spatele artistului a fost memorabil și sunt amintiri ce le voi păstra întodeauna cu mine.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Dar un lucru pe care știți sigur că anul acesta îl veți face mult mai bine decât acum un an?

Ovidiu Biber: Vom fi mai pregătiți pentru vreme! Anul trecut, ne-a luat prin suprindere, a trebuit să ne repliem foarte repede și să găsim soluții creative. Anul acesta plecăm din start pregătiți pentru asta.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Cum vă explicați succesul acestui gen de evenimente care atrag tot mai multă lume, în special tineri? Care este, de fapt, splendida ispită a unui festival cum este Afterhills?

Ovidiu Biber: Cred că e foarte important să gândești un line-up foarte bun care să răspundă nevoilor publicului. De aceea pe noi ne-a ajutat sondajul făcut după prima ediție. Am aflat ce își doresc oamenii, pentru cine sunt dispuși să călătorească sute de kilometri și credem că am reușit prin artiștii pe care îi aducem la această ediție să le răspundem pozitiv nevoilor muzicale într-o proporție foarte mare. În plus, e important să ai și componente proprii, originale, care să te diferențieze. De accea noi avem Câmpul artei unde artiștii fac adevărate opere demne de admirația celor care vin la festival, anul acesta încercăm să doborâm un record mondial, iar noutatea din piață, se găsește tot la noi prin Scena Comedy.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Cum vă poziționați față de celelalte festivaluri din țară, cele din Cluj, București, Târgu –Mureș? Sunteți în concurență sau în complementaritate? Publicul alege între festivaluri sau, de fapt, participanțîi se străduiesc să ajungă la toate marile festivaluri?

Ovidiu Biber: Publicul decide unde să meargă în funcție de ce găsește la fiecare festival. Sunt mulți care au avut o experiență memorabilă la un eveniment, încât nu stau pe gânduri și vin în continuare și la următoarele ediții. Alții vin pentru artiștii preferați. Fiecare are motivul propriu pentru care un festival e reprezentativ pentru el. La a două ediție, AFTERHILLS este, cu siguranță, un festival care stă cu mândrie și cu un public deja fidel alături de celelalte mari festivaluri din țară și credem că acest lucru e cel mai important. Să fii relevant pe o piață atât de dinamică este un câștig enorm.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Sunteți primii care deschid sezonul festivalurilor – este un avantaj sau un dezavantaj?

Ovidiu Biber: Credem că este un avantaj pentru că ne-am ales o perioadă foarte frumoasă. Nu va fi nici foarte cald, dar nici nu credem, după verificări atente și constante ale previziunilor meteo, că va ploua prea mult. Pentru noi e foarte importantă vremea și credem că această perioadă este cea mai potrivită. Deschidem sezonul distracției, al timpului liber petrecut cu familia și prietenii, al concediilor ceea ce e din nou, un lucru care ne bucură.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Câți participanți ați avut anul trecut și câți estimați pentru anul acesta?

Ovidiu Biber: Anul trecut, 75 000 de oameni au ales că împărtășească emoția AFTERHILLS cu noi. Anul acesta toate indiciile ne conduc la concluzia că vom depăși toate estimările așadar, abia așteptăm cele 4 zile de festival.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Ce fel de muzică vom asculta?

Ovidiu Biber: Pe scena AFTERHILLS 2018 vor urca peste 150 de artiști din cele mai populare genuri ale momentului. Cele nouă scene de anul acesta sunt Mainstage, The Shed, Techno, The Apartment, Boombox, Reggae, Essence, Silent Disco și Comedy – acestea fiind gândite să acopere toate preferințele muzicale ale publicului, de la o nișă la altă. Genurile abordate vor fi pop, rock, alternativ, EDM, trance, trip-hop, hip hop, disco, funk, bossa nova, drum ’n’ bass și dubstep, reggae, ambiental, chillout și psy trance.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Cum s-a născut ideea scenei de comedy? Cred că aceasta este o mare noutate în zona festivalurilor, nu-i așa?

Ovidiu Biber: Anul trecut, la o întâlnire de evaluare cu ai mei colegi, am discutat și despre cum putem aduce pe piață festivalurilor din țară ceva original dar și foarte interesant care să îi aducă pe oameni și mai aproape unii de ceilalți. Astfel, râsul este întodeauna cel care ne unește și am ajuns la concluzia că stand-up comedy ar fi o idee bună.  În plus, AFTERHILLS este primul festival din România care include în experiența artistică un performance non-muzical cu o scenă dedicată. Această decizie susține viziunea noastră despre un eveniment artistic crossover și dorința de a promova arta în toate formele sale. Scena Comedy, premieră națională pe piața festivalurilor din România, va conține diferite forme de reprezentație artistică non-muzicală, care variază de la stand-up comedy, la breakdance, teatru contemporan și momente de improvizație. Artiștii anunțați pentru stand-up comedy sunt dintre cei mai cunoscuți din mișcarea românească: Micutzu, Teo, Vio și Costel, Nelu Cortea, Claudiu Popa, Anisia și Serghei, Ana Maria Calița, George Tănase și Radu Bucălae. Artiștii anunțați pentru improvizație, teatru și dans contemporan sunt: OK World Wide, Front Line, Recul, That’s Amore, Trupa Iele, Trupa Idiot și Trupa Obligo.

Marea Dragoste/revistatango.ro: S-a anunțat deja line-up-ul pe zile, în funcție de ce criterii ați împărțit artiștii în acest fel?

Ovidiu Biber: Programul pe zile este foarte important pentru că trebuie să țină cont de foarte multe criterii de la disponibilitatea artistului contractat și până la a oferi publicului în fiecare zi ceva relevant și pe gustul lui. Credem că am găsit varianta ideală și feedback-ul celor care vor veni la festival este pozitiv.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Aveți timp să vă bucurați de evoluția artiștilor, asistați la concerte, vă permiteți și bucuria participării sau organizatorii nu au parte de asemenea răsfăț?

Ovidiu Biber: Suntem norocoși să avem o echipă foarte bună și reușim ca organizarea să fie impecabilă. Chiar dacă avem foarte multă treabă în zilele festivalului, fiecare dintre noi găsește măcar un moment pentru a asculta artistul preferat și a se bucura de emoția pe care o transmite publicul. Dar cam atât: un moment!

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.