fbpx

About Us/ Despre noi 2.0. Un spectacol de teatru-dans, de zbor și visare

de

Pe 2 iulie 2025, când țara fierbea sub arșița unui Cuptor prea încins, o premieră ninsă de emoții și de frumusețe a Teatrului de Balet Sibiu, condus cu mână bună de Ovidiu Dragoman, a adus răcoarea peste orașul din inima țării.

Fotografii de Paul Buciuta

AboutUs/Despre noi 2.0 a fost cu adevărat o premieră, deși o versiune a sa mai urcase de câteva (puține) ori pe scena Centrului Cultural Ion Besoiu din Sibiu, în urmă cu doi ani și jumătate. Însă spectacolul creat de regizoarea Beatrice Rancea și-a adăugat terminația 2.0, înnoindu-și echipa de dansatori, schimbând coregrafia și muzica și dând astfel o nouă viață unui vis pe care, cu siguranță, l-a visat orice suflet de artist. Vis neliniștit și splendid despre căutarea rostului în artă, în viață, în dragoste. “Venim de pretutindeni și plecăm nu știm unde” este replica laitmotiv pe care o rostesc actorii, excepționalii Claudiu Bleonț și Iuliana Moise, care invită în scenă povești spuse în pas de dans, mărturisiri despre dragoste și dor, pastile poetice de ținut minte și momente de zbor prin dans și frumusețe infinită.

Spectacolul este și un bun prilej de-a face cunoștință cu adevărat cu câțiva dintre cei mai talentați membri ai Teatrului de Balet Sibiu, care adună în echipa sa dansatori veniți din toate colțurile lumii. Un britanic și două fete din Japonia, doi italieni și o irlandeză, o franțuzoaică și un cubanez,o spanioloaică, un brazilian și un român sunt starurile unei coregrafii perfecte, semnate de Beatrice Rancea și Dragoș Roșu. Din distribuția originală au revenit pe scenă balerinii Răzvan Iacob (România) și Sayron Pereira (Brazilia), alături de alți nouă dansatori din toată lumea: Alba Fernandez (Spania), Ayaka Nagai (Japonia), Caitlin Godfrey (Irlanda), Giulia Gessaroli (Italia), Milei Lee (Japonia), Zoe Durand (Franța), Jonathan Perez (Cuba), Giorgio Guerrieri (Italia) și William Davolls (Marea Britanie).

Tinerii se întâlnesc într-o casă-simbol, un spațiu abstract, un sanctuar al dorurilor și al răspunsurilor la neliniști esențiale. Fiecare dintre ei se prezintă în câteva cuvinte în limba română, iar accentul lor aduce inocența pe scenă, răsturnând-o apoi în vibrația profesionalismului desăvârșit, atunci când își continuă prezentarea cu un moment de dans legat de țara și de cultura în care au crescut, iar dansul lor devine zbor și miracol. Istoriile aduse din toate colțurile lumii au în ele dor, nostalgie, bucurie, iar momentele de emoție profundă, trăite cu lacrima în colțul ochiului și al inimii, alternează cu cele care stârnesc hohotul de râs și zâmbetul eliberator. Este un carusel al trăirilor pe care regizoarea și scenarista Beatrice Rancea știe să îl conducă de fiecare dată. Spectatorii sunt cuceriți de cadențe și cuvinte, aplaudă frenetic după fiecare moment coregrafic sau bat din palme în ritmul melodiilor, sunt gata să se ridice de pe scaune și să danseze și ei, atât de straniu și de splendid se extinde spațiul întâlnirii, încât cuprinde întreaga sală. Scenografia realizată de Viorica Petrovici e doar un punct de plecare pentru construcțiile abstracte ale inimilor.

Nu știm niciodată atunci, pe loc, în clipele întâlnirii, cum se va așeza în noi amintirea a tot ceea ce am trăit împreună. Poate că ne va bântui dorul unuia de celălalt tot restul vieții. Sau poate că va fi mai simplu, și amintirea se va șterge ușor din memorie, lăsând doar o cicatrice mică pe harta inimii…” spune Claudiu Bleonț înainte să plece mai departe.

“Poate că de-acum înainte, vom păstra ascunsă în buzunar o amintire în formă de spirală, pentru că am dansat împreună și răsucirea noastră în dans s-a înșurubat până în miezul cerului” îi răspunde Iuliana Moise, cu o altă replică din textul semnat de Alice Năstase Buciuta – cuvinte și gânduri șoptite cu har de actori talentați, doar pentru a invita publicul să-și continue propriile înțelesuri.

Spectacolul de teatru-dans About Us/ Despre noi 2.0 din 2 iulie 2025 a fost răsplătit cu aplauze și cu ovații. Muzica, dansul, cuvântul, poezia, adunate toate în regia unei creatoare complexe, Beatrice Rancea (la rândul ei balerină și coregrafă, nu doar regizoare) au vorbit celor prezenți despre ei înșiși, îngăduind publicului să plece acasă cu revelații intime și memorabile, așa cum se nasc în urma întâlnirilor artistice esențiale.

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Teatru

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.