Austriacul Felix Baumgartner, pasionat de sporturi extreme, va incerca marti, in jurul orei 14.00 GMT (17.00, ora Romaniei), sa depaseasca viteza sunetului in cadere libera – o premiera mondiala -, plonjand de la altitudinea record de 36.576 de metri deasupra statului american New Mexico.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor, austriacul se pregateste de cinci ani pentru aceasta misiune, dar ultimele 24 de ore au fost cele mai solicitante.
Singurul lucru pe care il face Baumgartner in cele 24 de ore care preceda saltul este sa se odihneasca si sa-si conserve energia pentru momentele cruciale ale misiunii. “Cel mai frica imi este cand incerc sa adorm inaintea momentului in care incep pregatirea. Atunci este liniste in jurul meu si sunt doar eu cu gandurile mele”, spune Baumgartner. “Cand incep sa ma pregatesc, am alte lucruri la care trebuie sa ma gandesc si totul este mult mai bine”.
Potrivit organizatorilor, Baumgartner si-a inceput ziua de dinainte de salt cu exercitii usoare de cardio pentru a-si relaxa muschii si s-a intors la hotel, pentru odihna. Potrivit programului anuntat de organizatori, cu 13 ore si 30 de minute inainte de a sari Baumgartner a luat masa cu membri ai echipei. Cu 24 de ore inaintea saltului, doctorul echipei i-a prescris un meniu sarac in fibre, pentru ca este vital ca el sa manance doar alimente care vor fi digerate rapid si care nu creeaza gaze in corp. Acest lucru poate duce la expandarea corpului si intr-o zona cu o presiune atmosferica scazuta, precum in stratosfera.
Cu trei ore inainte de salt, Baumgartner a facut o inspectie meticuloasa a capsulei si apoi a fost supus unui test medical si conectat la sistemul de monitorizare care va supraveghea tot ce se intampla in timpul misiunii. Cu doua ore inainte, Baumgartner va incepe sa se imbrace in costumul special, va fi conectat la un aparat de respirat cu oxigen, pentru a elimina tot nitrogenul din sange – acesta putand sa se extinda in vene la altitudine mare. Cu o jumatate de ora inainte de salt, Baumgartner va intra in capsula, va astepta numaratoarea inversa si lansarea misiunii.
Anuntul acestui salt, facut la sfarsitul lui septembrie, a pus capat unei perioade de incertitudine in ceea ce priveste data la care va avea loc saltul supersonic, dupa ce capsula presurizata, ridicata de un balon umflat cu heliu, a fost avariata in luna iulie, in timpul unor teste.
“Toate sistemele capsulei au fost testate cu succes”, a declarat intr-un comunicat Art Thompson, directorul tehnic al acestui proiect, denumit “Stratos”.
Atingand viteza sunetului, care este de 1.227,6 kilometri/ ora (343 metri/ secunda), Felix Baumgartner, in varsta de 43 de ani, care va purta un costum presurizat, va zbura la fel de repede ca un glont de pistol.
Recordul pentru saltul cu parasuta in cadere libera este detinut din 1960 de un fost colonel din aviatia americana (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spatiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sarit in gol de la altitudinea de 31.333 de metri.
Pentru a se pregati pentru aceasta performanta, parasutistul austriac Felix Baumgartner a efectuat deja doua salturi deasupra statului New Mexico – primul in martie, de la altitudinea 21.600 de metri, iar cel de-al doilea in august, de la altitudinea de 29.456 de metri – atingand viteza maxima de 864 kilometri/ ora, inainte de a-si deschide parasuta.
Felix Baumgartner a devenit in 2003 primul om care a traversat Canalul Manecii in cadere libera folosind o aripa de deltaplan fabricata din carbon.
Unul dintre principalele obiective ale proiectului “Stratos” consta in colectarea de date stiintifice care ar putea sa amelioreze siguranta calatoriilor spatiale permitand, in cazuri de urgenta, salturile cu parasuta de la mare altitudine.
Inainte de acest proiect, Felix Baumgartner a devenit cunoscut gratie unor salturi pe care le-a efectuat de pe World Financial Center T101 din Taipei (Taiwan) si de pe statuia lui Hristos Mantuitorul din Rio de Janeiro (Brazilia).
Sportivul este sprijinit tehnic si financiar pentru acest salt supersonic de grupul austriac de bauturi energizante Red Bull si de patronul acestuia, multimilionarul austriac Dietrich Mateschitz.
Cel din urma este si proprietarul echipei de Formula 1 Red Bull-Renault, la care concureaza actualul campion mondial, germanul Sebastian Vettel.