fbpx

Alina Dumitraşcu: Legile sunt un fel de poveşti în care se explică cum trebuie făcute lucrurile în mod corect

de

O carte pentru copii, minunat scrisă și splendid ilustrată, îi invită pe cei mici să înțeleagă, din timp, ce este Constituția și cum ne-am putea împrieteni cu legile în așa fel, încât să le înțelegem, să le respectăm, să le folosim pentru libertatea și pentru siguranța noastră. Autoarea cărții apărute la Curtea Veche Publishing, Alina Dumitrașcu, este unul dintre semenii noștri aleși, hotărâți să schimbe lumea în bine și s-o lase așa, mai frumoasă, generațiilor de copii care vor urma.

Fotografie personală: Alina Popa; Foto lansare: Adrian Scutariu

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Cum s-a născut proiectul tău editorial, Alina? Din ce nevoie a copilului tău sau din ce aspiraţie a ta, ca mama, sau ca cetăţeană?

Alina Dumitraşcu: Sunt avocată şi sunt mama unui băieţel de 8 ani, Sasha. Aceşti doi factori au contribuit deopotrivă la naşterea cărţii “Ce este Constituţia? Joacă-te şi vei afla!”, apărută la Curtea Veche Publishing. În primul rând, activitatea juridică mi-a oferit numeroase provocări, unele mai plăcute, altele mai puţin plăcute, care, odată interiorizate şi disecate, au căpătat o profunzime neaşteptată şi au trezit în mine dorinţa de a mă implica activ şi de a contribui prin acţiunile mele la nevoia de schimbare pe care o simţim noi toţi. Spunea cândva Benjamin Franklin că există trei feluri de oameni în lume: cei inamovibili, cei care pot fi mişcaţi şi cei care mişcă. Îmi place să cred că eu sunt unul dintre acei oameni care mişcă, fiindcă prin apariţia acestei cărţi am urmărit realizarea unui instrument care să permită copiilor de vârste foarte fragede realizarea unor primi paşi în domeniul dreptului, astfel încât premisele viitorului lor să fie diferite. Calitatea de mamă a contribuit la rândul ei la naşterea acestui proiect fiindcă îmi doresc ca Sasha să descopere că are o ţară cu care să se mândrească, din care să nu vrea să plece cu prima ocazie şi să descopere, cu ajutorul meu, că entuziasmul poate fi trezit şi de teme aride, cum ar fi dreptul, dacă sunt prezentate într-un mod care să stimuleze creativitatea şi interesul indiferent de vârstă. Nu în ultimul rând, sper să se mândrească cu mine ca mama şi acest gen de mândrie să formeze un bărbat adult cu stimă şi respect faţă de femeie.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Până la urmă, care este răspunsul la întrebarea Ce este constituţia? Sau, dacă nu putem găsi răspunsul decât citind cartea, spune-mi ce ar trebui să fie Constituţia pentru noi?

Alina Dumitraşcu: În carte le explic copiilor că legile sunt un fel de poveşti spuse şi scrise de adulţi, în care se explică cum trebuie făcute lucrurile în mod corect. Apoi ca să răspund la întrebarea esenţială: „Ce este Constituţia?” le explic că este cea mai importantă lege a unei ţări, un fel de „legea legilor” în care sunt cuprinse idei, reguli, drepturi şi obligaţii. Este evident că mă raportez la o lume ideală în care cadrul legislativ este perfect elaborat şi, ulterior, respectat, iar norma constituţională îşi păstrează supremaţia, fără a fi încălcată, interpretată şi chiar dusă în derizoriu.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Învăţăm ani de zile despre materii care sunt considerate a face parte din cultura generală, dar pe care ulterior nu le folosim la nimic, dar în şcoală nu ni se spune nimic despre legi şi despre cât de mult contează în vieţile noastre. De ce, este prea greu?

Alina Dumitraşcu: Nu este greu, însă materiile din şcoală fac parte dintr-o programă care, din păcate, stagnează, nefiind adaptată prezentului din multe puncte de vedere, de multe ori copiii având senzaţia că sunt forţaţi să înveţe lucruri care nu îi interesează. În opinia mea oferta educaţională ar trebui să fie largă sau măcar elastică, astfel încât copilul să îşi poată alege anumite materii pe care să le exploreze şi care să-i aprindă acea scânteie care să-i ghideze drumul către maturitate. Într-o astfel de situaţie, dacă oferta educaţională ar permite, alfabetizarea constituţională ar putea fi una dintre acele materii care să poată fi aleasă şi aprofundată încă din clasele primare, schimbând astfel viitorul statului de drept. În lipsa unei reforme în educaţie care să permită modificarea programei, o altă opţiune ar fi ca anumite teme să facă obiectul unor cursuri de educaţie non-formală, care să vină în completarea programei şcolare. De fapt, acesta este unul dintre planurile mele de viitor pentru care deja am început să mă pregătesc, cu atât mai mult cu cât am citit o statistică potrivit căreia marea majoritate a laureaţilor premiului Nobel au primit inspiraţia din mediul non-formal.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Cât de uşor sau de greu crezi că vom învăţa să devenim nu doar oameni care ştiu ce este Constituţia, dar cetăţeni mai informaţi, mai responsabili, mai atenţi? Ce trebuie să se schimbe?

Alina Dumitraşcu: Nu ştiu dacă putem deveni sau ar trebui mai degrabă să fim formaţi în această direcţie. Gândindu-mă la cei mici care se află la început de drum cred că este esenţial că aceste noţiuni juridice şi civice să le fie prezentate cât mai creativ şi mai interactiv posibil, astfel încât să îi inspire, să îi responsabilizeze şi să le permită să devină cetăţeni activi. Ei au această şansă. Aici intervine rolul dascălilor care ar trebui să găsească materiale de curs mai puţin convenţionale, care să permită exerciţii de gândire şi de creativitate. În acest fel am gândit cartea mea “Ce este Constituţia? Joacă-te şi vei afla!”, apărută la Curtea Veche Publishing, în care fiecare noţiune este dublată de jocuri, personaje şi imagini distractive care să permită copilului să descopere o nouă lume prietenoasă şi jucăuşă, trezindu-i astfel entuziasmul pentru învăţarea unor noţiuni elementare de drept.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Cărți · Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.