fbpx

Anvelopele de iarnă: 3 REGULI DE BAZĂ de care trebuie să ții cont

de

Odată cu venirea iernii, trebuie să acorzi atenție deosebită mașinii tale pentru a te putea pregăti corespunzător pentru instalarea anotimpului rece. Reglementat inclusiv prin lege, poate cel mai important aspect de care trebuie să ai grijă este schimbarea anvelopelor.

 

Iată mai jos trei reguli de bază pe care nu trebuie să le uiți atunci când îți pregătești mașina pentru sezonul rece.

 

  1. Montarea anvelopelor de iarnă nu este opțională!

Din punct de vedere legal, autoturismele personale și autovehiculele destinate transportului de persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie echipate cu anvelope de iarnă pentru toate roțile. În cazul în care sezonul rece te prinde folosind cauciucurile de vară, riști să rămâi fără certificat de înmatriculare și amenzi de până la 2900 lei. În plus, în caz de accident, există companii de asigurări care nu acoperă pagubele pentru mașinile neechipate corespunzător.

De reținut! Trecerea la anvelopele de iarnă se face atunci când temperaturile scad sub 7°C. Nu este impusă prin lege o anume perioadă și nici nu este indicat să aștepți ca drumurile să se acopere de zăpadă, gheață sau polei.

În cazul în care conduci un autovehicul de transport marfă cu o masă mai mare de 3,5 tone sau un autovehicul destinat transportului de persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, ești obligat să echipezi cu cauciucuri de iarnă roțile axei/axelor de tracţiune sau să montezi lanțuri sau alte echipamente antiderapante omologate prin lege.

 

  1. Ai grijă la falsuri

Anvelopele de iarnă se recunosc prin prezența literelor M și S (Mud & Snow = Noroi și zăpadă) pe laterale, sub diferite forme: M+S, M.S. sau M&S. Acestea sunt simboluri înregistrate la RAR, dar anvelopele de iarnă pot fi identificate și printr-un marcaj special ce constă într-un simbol cu 3 Vârfuri de Munte cu Fulgi de Zăpadă (3PMSF).

Verifică atent compoziția cauciucului, inscripțiile de pe lateralele acestuia, dar și adâncimea profilului. Ține cont de faptul că, pe timpul iernii, o anvelopă de vară se contractă și se întărește, devenind mai puțin eficientă la frânare, pornire și accelerare. Din această cauză, consumul de combustibil și emisiile de CO2 vor fi mai ridicate.

Poți evita toate aceste probleme dacă alegi cauciucuri de iarnă calitative, cu o aderență ridicată pe carosabil și cu proprietăți proiectate special pentru frânarea în condiții meteo nefavorabile.

 

  1. Evită anvelopele second-hand

Chiar dacă poate părea o soluție ieftină și mai la îndemână, anvelopele second-hand pot prezenta urme de uzură sau mici defecte ce pot duce la deteriorări majore. Având în vedere statisticile alarmante referitoare la numărul accidentelor rutiere din Europa, atenția acordată echipării corecte a mașinii nu trebuie să fie doar o formalitate. Alege cu atenție anvelopele potrivite pentru autovehiculul tau consultând înainte de achiziționare cartea mașinii.

Așadar, schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă este un lucru vital atât pentru siguranța în trafic, cât și pentru o bună funcționare a mașinii. Pregătește-te din timp, informează-te corect și alege cea mai bună opțiune pentru ca autovehiculul tău să poate face față unor drumuri înghețate sau alunecoase!

 

Sursă foto: shutterstock.com

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Advertorial

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.