fbpx

Bariere psihologice: Pudoarea

de

Rusinea de a merge la medic este corelata cu dezvaluirea spatiului intim al femeii,, care delimiteaza zona unui tabu corporal. Ea trebuie inlaturata, pentru ca examenul medical reprezinta o anulare a pudorii cu caracter de necesitate care insa isi pastreaza discretia intarita si aparata de secretul profesional.

Se intampla uneori ca lucrurile sa nu fie deloc simple pentru unele paciente, care vin la cabinet si intra la consultatie cu o alta persoana, intotdeauna femeie si de regula versata, care reprezinta „vocea” :„Stiti, ea vrea sa stau si eu la consultatie , pentru ca singura nu se descurca. Ii este rusine.” De cele mai multe ori accept, admitand aceasta forma de pudoare care tine de goliciune -raportata la trup si la valorizarea morala a acestuia. Din aceasta cauza unele femei prezinta un comportament in care anumite fapte sunt oarecum „autocenzurate” , presupunand o anumita discretie care se exprima si vizavi de controlul ginecologic. Ele gasesc acest lucru extrem de jenant, respingator, aproape vulgar. Aceasta frica au dobandit-o evident in urma unor probleme ce le-au afectat pe plan mental, si care nedescoperite , au creat un blocaj psihic. In acest context, vizita la medicul ginecolog este un motiv de panica si teama –desi pudoarea nu poate fi luata in discutie in circumstante care o exclud – preferand sa traiasca cu simptome si chiar afectiuni ginecologice manifeste si suparatoare, desi firesc este sa renunte la sentimentul de jena care le blocheaza drumul catre vindecare

Intre simptomele care aduc rapid “pudicele” la consultul ginecologic este aparitia unei sangerari vaginale dupa contactul sexual.

In conditiile in care acestea sunt jenate datorita acelei false pudori de care aminteam, la care se adauga si situatia neplacuta de a ajunge la medic datorita unei boli exprimate dupa contactul sexual, dialogul devine uneori dificil, cu atat mai mult cu cat orice informatie venita din partea lor are importanta in stabilirea diagnosticului Problema singerarii post coitale este foarte serioasa, de producerea ei fiind responsabile peste treizeci de afectiuni patologice, fiecare din ele avand un tratament specific si un prognostic de multe ori rezervat.

Astfel, pe parcursul desfasurarii dialogului medical, se vor elimina pe rand bolile de sistem care pot genera singerari, unele medicamente, prezenta dispozitivelor intrauterine, precum si eventualele cauze ce tin de partenerul de sex.

Examinarea clinica ginecologica da referinte asupra aspectului mucoasei cervico-vaginale, si certifica existenta unor secretii modificate de prezenta unor germeni patogeni detectabili prin examene bacteriologice. Se pot diagnostica o multitudine de boli pornind numai de la un simplu control: leziuni la mucoasei vaginale sau ale cervixului, de la polipi cervicali si simple displazii pana la cancerul colului uterin. De asemenea, se pot depista formatiuni tumorale la nivelul uterului, (cancere, fibroame) sau inflamatii anexiale.

Concomitent, examenul bacteriologic poate identifica o serie de germeni responsabili de bolile cu transmitere sexuala: chlamydia, gonococul , trichomonas-ul dar si fungi (candida),care pot determina singerari dupa contactul sexual. De asemenea, prin alte investigatii complementare de tipul examenului citologic Papanicolau , test de sarcina, colposcopie si uneori biopsie din colul uterin sau chiuretaj bioptic se pot determina si alte cauze de sangerare post coitala intre care: endometrioza, hiperplazia de endometru, polipii intrauterini, avorturi incomplete si multe altele. De retinut este faptul ca aceste afectiuni depistate la timp pot fi tratate cu restabilirea functionala anterioara bolii.

Referitor la “rusinea de a merge la medicul ginegolog”, femeile trebuie sa stie ca aceasta poate fi invinsa printr-o privire mult mai relaxata asupra propriului corp dar si asupra afectiunilor care pot exista datorita blocajelor psihice care ingaduie pudorii sa atinga cote maxime in afectiunile ginecologice care devin prin intirziere, depasite terapeutic, pentru ca din nefericire, “tot ceea ce pierdem, pierdem pentru totdeauna” O.Paler

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.