fbpx

Cataracta netratata poate duce la orbire

de

Clinica de oftalmologie Ama Optimex si compania Zeiss lanseaza o campanie de educare despre cataracta, care netratata poate duce la orbire. Aceasta afecteaza persoanele de peste 65 de ani, prin pierderea treptata a vederii. Foarte multi oameni nu cunosc aceasta afectiune sau simptomele ei si nu se prezinta in timp util la medic, ceea ce poate duce la complicatii si pierderi de vedere irecuperabile. Procentajul pacientilor care sunt operati de cataracta in Romania este inca mic, aproape la jumatate fata de media tarilor UE*.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Singura metoda de tratament este operatia, adica inlocuirea cristalinului natural opacifiat cu unul artificial. Interventia chirurgicala este simpla, se face cu anestezie locala si nu necesita internare, riscurile sunt minime, atat timp cat pacientul respecta indicatiile medicului. In Romania, exista medici bine pregatiti, aparatura si tehnici operatorii de ultima generatie, precum si cristaline artificiale dintre cele mai bune, ca atare, pacientii pot beneficia de servicii de calitate. ”Operatia de cataracta trebuie facuta la timp, atunci cand dispare confortul vizual. Pentru a fi descoperita, este indicat ca dupa varsta de 40 de ani sa se efectueze un control oftalmologic la o perioada de doi ani, iar dupa 60 de ani, o data pe an”, declara Dr. Andrei Filip, medic primar, specialist oftalmolog, doctor in stiinte medicale in cadrul clinicii Ama Optimex.

Reprezentantii Zeiss, companie producatoare de echipamente pentru diagnosticarea si tratarea afectiunilor oftalmologice (inclusiv cristaline artificiale), aduc informatii suplimentare asupra situatiei actuale din Romania: desi ultimii 10 ani arata investitii sustinute in dotarea clinicilor oftalmologice (cu precadere in domeniul privat), procentajul pacientilor care sunt operati de cataracta este inca mic, aproape la jumatate fata de media tarilor UE*. In tarile dezvoltate numarul de cataracte rezolvate (aproximativ 7 la mia de locuitori) creste datorita maririi sperantei de viata (implicit, a dorintei unei calitati superioare a vietii) si a scaderii varstei medii la care pacientul se opereaza. Se poate face o corelare a numarului anual de operatii de cataracte cu situatia economica (a scazut in anii de recesiune economica si este in crestere in ultimii 2 ani), dar si cu factori precum intelegerea de catre pacient a importantei vizitelor periodice la specialistul oftalmolog*.

Informatii despre cataracta
Atunci cand apare cataracta, cristalinul natural incepe sa isi piarda transparenta si, astfel, vederea incepe sa scada progresiv, apare vederea incetosata, greoaie, neclara, intoleranta la lumina (naturala sau artificiala), disconfortul vizual cauzat de lumina farurilor din trafic, vederea dubla. Tulburarile de vedere cauzeaza dificultati in desfasurarea activitatilor zilnice, iar pacientii simt tot mai des nevoia de a-si schimba ochelarii, pentru ca au impresia ca li se modifica dioptriile. Sunt si momente in care vad mai bine, ”bucuria de scurta durata”, dar sunt trecatoare, fiind doar o manifestare a cataractei.

Consultul oftalmologic presupune efectuarea unor investigatii si analize uzuale. Ulterior, in functie de alte afectiuni asociate de care sufera pacientul (degenerescenta maculara, retinopatie diabetica, glaucom, miopie mare, presbiopie, astigmatism etc) si de rezultatele vizuale pe care le doreste, se alege tipul de cristalin artificial. ”In Romania, avem o gama diversificata de cristaline artificiale, de la cele simple monofocale, la cele multifocale personalizate. Astfel, pacientii se pot opera aici, in tara, si pot avea cele mai bune rezultate. Mai mult, aparatura si tehnicile operatorii sunt de ultima generatie”, afirma Dr. Miruna Nicolae, medic primar, specialist oftalmolog, doctor in stiinte medicale in cadrul clinicii Ama Optimex.

Pe site-ul www.cataracta.ro gasiti informatii despre aceasta afectiune: simptomele, tipurile de cristaline, tehnicile operatorii, perioada de dinainte si dupa operatie.

Despre clinica de oftalmologie Ama Optimex
Infiintata in 1991, clinica de oftalmologie Ama Optimex este un lider in oftalmologia privata din Romania si una dintre primele clinici private de oftalmologie din tara. Prof. Amarelia Filip si Conf. Dr. Mircea Filip, carora li s-a alaturat Dr. Andrei Filip, au dezvoltat o clinica moderna, prin introducerea unor tehnici si echipamente medicale de ultima ora in Romania. Acum, Ama Optimex are o echipa formata din 11 medici oftalmologi, un medic anestezist si 11 asistente medicale, care trateaza peste 20.000 de pacienti anual. Cei 3 medici chirurgi oftamologi – Conf. Dr. Mircea Filip, Dr. Andrei Filip, Dr. Miruna Nicolae – efectueaza peste 3.000 de interventii chirurgicale pe an. Prin profesionalism, dedicare si tehnologie avansata, echipa de specialisti ai Ama Optimex raspunde cu succes cerintelor pacientilor, punand accent pe siguranta, sanatatea si confortul acestora. Clinica ofera pacientilor consultatii, operatii, interventii chirurgicale si servicii moderne de optica medicala.
www.amaoptimex.ro
www.cataracta.ro
www.scapadeochelari.ro
www.facebook.com/amaoptimex
www.facebook.com/cataracta.ro
www.facebook.com/DoctorOftalmologAndreiFilip
www.facebook.com/ScapaDeOchelari.ro

Despre compania ZEISS
Compania Carl Zeiss Meditec face parte din grupul german Carl Zeiss AG – pionier al industriei optice, cu traditie de peste 160 ani si cu investitii de aproximativ 400 milioane euro anual in cercetarea si dezvoltarea de noi produse. Portofoliul Zeiss ofera solutii complete si inovative pentru specialistii oftalmologi, ajutandu-i pe acestia sa ofere pacientilor o viata mai buna. Statistic, zilnic, in lume, un pacient cu cataracta este investigat sau tratat cu un produs Zeiss.

*Conform datelor companiei Zeiss.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.