Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a ridicat, marti, licenta de emisie SC OCRAM Televiziune SRL pentru postul Oglinda TV (OTV).
Decizia, adoptata in unanimitate, la propunerea presedintelui CNA, Laura Georgescu, intra in vigoare de la momentul informarii postului de catre CNA.
“Informarea pleaca in 30 de minute, a declarat presei Laura Georgescu, afirmand ca modul in care s-a comportat OTV “a fost un abuz unic in istoria CNA si in istoria Romaniei”.
“OTV s-a dus si a solicitat in iunie 2012 la Tribunalul Bucuresti, sectia civila, atribuirea calitatii de consumator captiv in raport cu CNA si prelungirea duratei valabilitatii licentei dupa data de 28 martie 2013, cand expira de drept”, a spus Georgescu.
Presedintele CNA a marturisit ca a enervat-o lipsa de motivare.
“Judecatorul imi da definitia (…) si faptul ca mi-a atribuit calitatea de furnizor de servicii alaturi de gaze, apa , canalizare, telefonie (…) Pentru asa ceva nu am nici o retinere sa solicit CNA ridicarea licentei”, a subliniat Laura Georgescu.
Ea a mentionat ca CNA “a pierdut fondul”, dar a facut recurs.
“Nu am in acest moment o sentinta definitiva si caracterul irevocabil. Cu el mai pot lupta si ma pot intoarce. De-aia am nevoie de presa”, a spus presedintele CNA.
Laura Georgescu a declarat pentru AGERPRES ca in continuare va “aplica legea, indiferent cine este postul respectiv”.
Pe parcursul dezbaterii, reprezentanta OTV, Laura Vasilescu, a precizat ca postul este in insolventa si s-a angajat ca, indata dupa rezolvarea acestei situatii, plata amenzilor va fi o actiune prioritara.
Laura Georgescu a criticat OTV si a cerut explicatii de la reprezentanta televiziunii asupra unei decizii a instantei prin care OTV a fost definit drept “consumator captiv in raport cu CNA”, calificand-o drept “o premiera si un abuz”.
“Dumneavoastra v-ati obtinut prin abuz calitatea de consumator captiv in raport cu CNA”, a spus presedintele CNA, precizand ca televiziunea OTV a avut 31 amenzi neachitate in 2009, sase in 2010, 13 in 2011 si doua achitate in 2012.
Valentin Jucan, membru al CNA, a sesizat atitudinea de sfidare a OTV, apreciind ca postul ocoleste legea, in conditiile in care licenta, un bun al statului roman, este considerata un serviciu.
El a atras atentia ca OTV are restante in plata amenzilor inca din perioada in care nu era in insolventa.
OTV a intrat in insolventa la 28 martie 2012, iar licenta ii expira in data de 28 martie 2013.
Conform paginii de internet a postului, S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. este o societate cu raspundere limitata.
Dan Diaconescu este actionar al postului cu o cota de 80,9%.
Televiziunea OTV a inceput sa emita la 2 mai 2001. La 8 mai 2001, autoritatile au cerut un aviz tehnic pentru toate televiziunile din Romania. OTV nu a obtinut acel aviz tehnic, astfel ca emisia a fost oprita pana la 9 septembrie 2001.
La 12 septembrie 2002, CNA a decis, cu noua voturi ‘pentru’ si o abtinere, sa interzica emisia postului OTV in urma sesizarilor primite in legatura cu editiile emisiunii ‘Dan Diaconescu in direct’ din 31 iulie si 10 septembrie 202. In viziunea CNA, postul de televiziune s-a facut vinovat de incalcarea articolului 40 din Legea audiovizualului referitor la interdictia de difuzare a programelor care contin orice forma de incitare la ura pe considerente de rasa, religie sau sex si a Deciziei nr. 80 referitoare la respectarea demnitatii umane.
La 5 aprilie 2004, postul OTV a inceput sa emita din nou, in urma deciziei de autorizare audiovizuala a Consiliului National al Audiovizualului (CNA), din 1 aprilie. La 6 mai 2004 firmele de cablu au reintrodus postul in grila de programe.
Postul a continuat sa fie drastic amendat de CNA. In anul 2009, de exemplu, OTV a fost cel mai amendat post de televiziune, primind, potrivit unui bilant provizoriu realizat de CNA de la inceputul anului si pana in noiembrie, 27 amenzi in cuantum de 342.500 lei si opt somatii.
In anul 2011, OTV a fost sanctionat de catre CNA de mai multe ori – cu 100.000 lei, in martie si in mai, cu 10 minute de difuzare a textului deciziei de sanctionare in octombrie 2011.
In 2012, la 27 martie, membrii CNA au decis injumatatirea perioadei pentru care OTV avea acordata licenta audiovizuala pentru incalcarea Legii Audiovizuale, prin difuzarea in perioada 16 – 24 martie a publicitatii politice in favoarea Partidului Poporului Dan Diaconescu (PPDD).
Potrivit CNA, licenta audiovizuala era acordata pana la 1 aprilie 2013, iar OTV va putea emite in urma deciziei CNA pana la 28 septembrie 2012.
La 10 aprilie, CNA a decis din nou injumatatirea licentei, pentru ca Dan Diaconescu a continuat sa isi faca publicitate politica, astfel ca televiziunea mai putea emite pana la sfarsitul lunii mai.
Ulterior, pe 24 aprilie, CNA a sanctionat din nou OTV cu reducerea cu 36 de zile a perioadei valabilitatii licentei, din cauza publicitatii politice, acesta mai putand sa emita pana la data de 29 mai 2012.
La 11 mai 2012, Curtea de Apel Bucuresti a suspendat sanctiunea aplicata in luna martie de CNA prin care era injumatatita perioada pentru care OTV avea acordata licenta audiovizuala.