fbpx

Concertul de Anul Nou de la Viena – urmarit de peste un miliard de telespectatori

de

Viena este capitala iernilor luminate feeric, a inimilor indragostite de zapada si a muzicii de vals. Concertul de Anul Nou al Filarmonicii vieneze este considerat cel mai important eveniment muzical al fiecarui inceput de an.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 ianuarie 2013 a marcat cel de al 73-lea an in care Concertul de Anul Nou de la Viena are loc in Sala de Aur – Musikverein a Filarmonicii de Stat. Sala Musikverein se afla in top 5 al celor mai spectaculoase sali de concert din lume. Cu o capacitate de 1.700 de locuri, Musikverein ramane de neatins pentru foarte multi care vor sa-i paseasca pragul pentru Concertul de Anul Nou. De pilda, biletele pentru 2013 au fost puse in vanzare in perioada 2-23 ianuarie 2012 si, pentru a le putea achita, fiecare doritor a trebuit sa participe la o tombola a carui castig era posibilitatea de a se afla printre potentialii platitori de bilet la Concertul de Anul Nou. Pretul biletelor variaza, de la cateva zeci de euro, la cateva mii. Printre elitele lumii muzicale, exista melomani prezenti in fiecare an, posibilitatea de a se afla in sala fiind „mostenita”. Statisticile facute de austrieci arata ca cei mai multi spectatori in Musikverein, la Concertul de Anul Nou, in afara austriecilor, sunt cei de origine japoneza.

Musikverein din Viena a fost construita intre 1867 si 1869, si a fost inaugurata in 1870, de Imparatul Franz Josef. Sala este renumita pentru ca detine o acustica impecabila. Culorile care predomina sunt rosu si ocru, iar arhitectura apartine stilului neo-renascentist. O fac speciala si candelabrele enorme, unice in lume, impodobite cu celebrele cristale Swarovski. Este una dintre salile de concert in care dress-code-ul este impus!

Din 1959 Televiziunea Austriaca de stat a difuzat evenimentul in lume, in 2013 concertul fiind difuzat in direct in 44 de tari si vizionat de peste un miliard de telespectatori. Pe langa muzica sublima si arhitectura spectaculoasa a salii de concert, oamenii de pretutindeni sunt impresionati, in fiecare an, de aranjamentele florale spectaculoase. Acestea sunt oferite gratuit de orasul San Remo din Italia si transportate, in fiecare an, cu o aeronava speciala, iar la finalul concertului sunt daruite publicului.

La pupitrul dirijoral al concertul de Anul Nou din 2013 s-a aflat dirijorul Franz Welser-Moest. Acesta are, el insusi, legatura cu dinastia Strauss, prin strabunica din partea mamei. Pentru Welser-Moest este a doua oara cand dirijeaza acest Concert – a condus orchestra si in 2011. Franz Welser-Moest este director muzical general al Operei de Stat din Viena si director muzical al Orchestrei din Cleveland. Pentru fiecare dirijor, invitatia la Concertul de Anul Nou este o onoare, nu numai pentru ca evenimentul este considerat cel mai important eveniment de muzica clasica din lume, ci si pentru faptul ca dirijorul are ocazia sa lucreze cu muzicieni de calibru. Instrumentistii din Orchestra Filarmonicii vieneze fac parte si din Orchestra Operei de Stat din Viena, dar au voie sa se prezinte la auditii pentru Wiener Philarmoniker Orchestra abia dupa ce acumuleaza trei ani de experienta la Opera. Se stie deja ca la bagheta dirijorala a Concertului de Anul Nou din 2014 se va afla dirijorul Daniel Barenboim, pe care romanii l-au putut aplauda la ultima editie a Festivalului Enescu.

Concertul de Anul Nou – Editia 2013 a prezentat un program care a cuprins nu numai muzica dinastiei Strauss, ci si muzica altor compozitori. Oricum, editia de anul acesta a fost importanta pentru ca a marcat bicentenarul compozitorilor Richard Strauss si Giuseppe Verdi. Concertul de Anul Nou este cunoscut pentru momentele de bis, precum si pentru faptul ca este singurul concert din lume la care, in fiecare an, dirijorul dirijeaza aplauzele publicului. Anul acesta, printre spectatori s-a aflat si stranepoata de 90 de ani a lui Joseph Strauss. In timp, nu au lipsit niciodata de la bis valsul „Dunarea Albastra” si „Marsul Radetzky”.

Programul de anul acesta a cuprins:
Josef Strauss: The Soubrette, Fast Polka, op. 109
Johann Strauss, Jr.: Kiss Waltz, op. 400 – introdus in Concert de insusi dirijorul Franz Welser-Moest, ca o dedicatie pentru sotia sa.
Josef Strauss: Theater Quadrille, op. 213
Johann Strauss, Jr.: From the Mountains, Waltz, op. 292
Franz von Suppe: Overture to the Operetta “Light Cavalry”
Josef Strauss: Music of the Spheres, Waltz, op. 235 – in care Strauss s-a inspirat din muzica wagneriana.
Josef Strauss: The Spinstress, Polka française, op. 192
Richard Wagner: Prelude to Act III of the Romantic Opera “Lohengrin”, WWV 75
Joseph Hellmesberger, Jr.: In Confidence, Polka mazur, op. 15
Josef Strauss: Hesperus’ Paths, Waltz, op. 279 – cantat pentru prima data in Concertul de Anul Nou.
Josef Strauss: The Runners, Fast Polka, op. 237
Joseph Lanner: Styrian Dances, op. 165
Johann Strauss, Jr.: Melodies Quadrille, op.112 – cu motive din opera „MacBeth” – contestata in epoca si prezentata de Verdi cu trei ani inainte de lucrarea lui Strauss.
Giuseppe Verdi: Prestissimo from the Ballet Music in Act III of the Opera “Don Carlo”
Johann Strauss, Jr.: Where the Lemon Trees Bloom, Waltz, op. 364 – coregrafia baleirnilor fiind inspirata din povestea „Frumoasa din Padurea Adormita”
Johann Strauss, Sr.: Memories of Ernst or The Carnival of Venice, Fantasy, op. 126

11 lucrari noi au fost introduse la sugestia dirijorului Franz Welser-Moest, „Valsul Sarutului” fiind chiar o dedicatie pentru sotia sa, Angelika, prezenta la Musikverein. Spectatorii s-au putut bucura de magia muzicii, in timp ce telespectatorii de pretutindeni au putut urmari si momente de balet interpretate de zece balerini ai Baletului de Stat Vienez. Costumele balerinilor au fost realizate de designerul sud-african Johan Engels, cel care este partener al Concertului de Anul Nou de 6 ani. Corgerafia a fost realizata, pentru prima data, de britanicul Ashley Page, cel care a fost solist la Royal Opera House din Londra, iar in ultimii zece ani a fost director al Scottish Ballet. Momentele de balet au fost filmate in vara anului 2012 la palatul Hof din Austria Inferioara. Palatul este resedinta a printului Eugen de Savoia, de la a carui nastere se vor implini 350 de ani.

Sponsorul principal al evenimentului a fost, ca in fiecare an, Rolex, iar pentru toti cei care vor sa pastreze pentru totdeauna magia muzicii de la inceputul anului 2013, Sony a lansat o serie de CD-uri si DVD-uri dedicate acestui eveniment. Se asteapta ca stocurile sa fie epuizate. Deja site-ul Filarmonicii din Viena a anuntat ca traficul a depasit asteptarile, de aceea vizitatorii sunt rugati sa inteleaga problemele de functionare.

Toate lucrurile se schimba odata cu trecerea anilor – certitudinile se transforma in framantari, luandu-le locul noi si noi iluzii. Insa Concertul de Anul Nou de la Viena ramane neschimbat. Este nu numai un reper al muzicii culte, sau o performanta a traditiei vieneze, ci si o minunata declaratie de dragoste pentru Noul An.

Concertul de Anul Nou de la Viena se va transmite in reluare pe TVR 2 duminica, 6 ianuarie, de la ora 10.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.