fbpx

Duelul Stradivarius versus Guarneri la cea de-a treia runda in cadrul Turneele Radio Romania Cultural

de

Mii si mii de spectatori au venit sa asiste la cele doua editii precedente ale turneului Duelul Viorilor: Stradivarius versus Guarneri si au constatat ca, atunci cand arcusele s-au incrucisat, rezultatul a fost unul atat de frumos si melodios, sunetul atat de pur si cristalin, maiestria celor doi violonisti atat de mare, incat practic iubitorii muzicii de calitate au fost singurii castigatori. Publicul a fost cel care a umplut pana la refuz salile, care peste tot a primit artistii ca pe adevarate vedete si tot el cel care si-a dorit si o a treia runda.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

In consecinta, Stradivarius si Guarneri – doua viori de colectie – si cei doi artisti de talie internationala care le manuiesc cu maiestrie, Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, impreuna cu pianistul Horia Mihail pornesc din nou la drum. Incepe cea de-a treia editie a turneului national ”DUELUL VIORILOR”, ce va avea loc intre 23 septembrie si 4 octombrie in 8 orase din Romania.
 „Initial, in mintea mea Duelul viorilor a fost o joaca. Dar dupa o a doua editie in care aceiasi eroi s-au lasat atrasi in aventura unui turneu dens si obositor de-a lungul si de-a latul tarii, facand sali de peste 1000 de locuri sa para neincapatoare, am ajuns sa cred ca joaca noastra de-a duelul a devenit serioasa. Iata ca o a treia editie in toamna anului 2013 va avea loc in aceeasi distributie, cu toate impedimentele care s-au ivit pe parcurs si care, din fericire, au fost depasite. Am inceput deja sa fim imitati, copiati, sa se inventeze false dueluri cu false viori celebre, ceea ce, mai departe de entuziasmul publicului, e o noua dovada a faptului ca Duelul viorilor este un succes” declara Oltea Serban-Parau, redactor sef al postului Radio Romania Cultural si director artistic al Orchestrelor si Corurilor Radio.

Despre arme si combatanti se stiu deja destule, dar cea de-a treia batalie din salile de concert va fi consemnata astfel:

ARMELE :

Vioara Stradivarius „Pachoud” construita de celebrul lutier italian in 1694, instrument pus la dispozitia lui Liviu Prunaru de vestita orchestra Royal Concertgebouw – Amsterdam.
Vioara Guarneri del Gesu „Catedrala”, datata 1731, instrument pe care a cantat nimeni altul decat George Enescu si care este pusa la dispozitia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul national ”George Enescu”, in patrimoniul caruia se afla.

COMBATANTII :

Liviu Prunaru, un artist de talie internationala. I-a avut profesori pe Alberto Lysy (cu care a cantat pentru Papa Ioan Paul al II-lea « Dublul concert » de Bach) si pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). Este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotata drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistica internationala in plina ascensiune cuprinde colaborari cu cele mai importante orchestre din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre

National de Belgique, Orchestra Filarmonica din Atena s.a. Un numar mare de premii internationale, participari la festivaluri si inregistrari audio se adauga palmaresului sau.

Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, solist-concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania, al Filarmonicii « Paul Constantinescu » din Ploiesti si membru al Cvartetului de Stat « Transilvan » – Cluj-Napoca. A cantat ca solist alaturi de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes s.a. Distinctii de prestigiu obtinute stau dovada a talentului violonistului roman : Premiul al III-lea la Concursul « N. Paganini » – Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul « Fritz Kreisler » – Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul International « Zino Francescatti » – Aix-en Provence (Franta) s.a.

ARBITRUL :

Pianistul Horia Mihail, un muzician al carui rafinament transpare din fiecare aparitie in concert sau recital, este unul din cei mai apreciati pianisti romani ai generatiei sale. In calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania, Horia Mihail sustine numeroase concerte si recitaluri pe scena Salii Radio din Bucuresti, colaboreaza cu orchestre de profil din tara, fiind totodata solist al Filarmonicii din Brasov, dar si in turnee in tara sau strainatate. De-a lungul timpului a sustinut peste 2000 de recitaluri si concerte in 18 tari, pe patru continente. In ultimii ani, Horia Mihail a sustinut mai multe proiecte nationale de anvergura muzicale, solistice sau de muzica de camera, cu impact cultural dar si social precum Pianul calator ( HYPERLINK “http://www.pianulcalator.ro/” t “_blank” www.pianulcalator.ro), Flautul de aur ( HYPERLINK “http://www.flautuldeaur.ro/” t “_blank” www.flautuldeaur.ro),  Vioara lui George Enescu la sate  ( HYPERLINK “http://www.vioaraluienescu.ro/” t “_blank” www.vioaraluienescu.ro) si, bineinteles Duelul viorilor  ( HYPERLINK “http://www.duelulviorilor.ro/” t “_blank” www.duelulviorilor.ro).

PROVOCAREA este de fapt repertoriul dens, atractiv, spectaculos si dificil:

Piotr Ilici Ceaikovski (1840-1893) –„Meditatie” pentru vioara si pian op. 42 nr. 1
Pablo de Sarasate (1844-1908)– Dans spaniol nr.8 op.26
Saint-Saens (1835-1921) – Ysaye (1858-1931) – Studiu in forma de vals
„Ciocarlia” – prelucrare folclor de Grigoras Dinicu
Liviu Prunaru – vioara si Horia Mihail :
Nicolo Paganini (1782-1840) -  „Cantabile si Vals” op.19 pentru vioara si pian
Manuel de Falla (1876-1946) – Kreisler (1875-1962) – „Dans spaniol” („La vida breve”)
Richard Wagner (1813-1883) – „Albumblatt” („File de album”) : „Romanze” pentru vioara si pian
Henry Wieniawski  (1835-1880) – ”Souvenir de Moscou” pentru vioara si pian
Gabriel Croitoru – vioara si Liviu Prunaru – vioara
Charles de Beriot –  Grand Duo Concertant no.3 pentru doua viori
Liviu Prunaru – vioara, Gabriel Croitoru – vioara si Horia Mihail – pian
Christian Sinding - Serenada no. 2 op 92 pentru doua viori si pian

DATELE sI LOCURILE in care se va da ‘’lupta’’:
23 SEPTEMBRIE,  Brasov, Sala Patria, ORA 20.30
24 SEPTEMBRIE, Targu Mures, Palatul Culturii, ora 19.00
25 SEPTEMBRIE, Turda, Teatrul Municipal, ora 19.00
27 SEPTEMBRIE, Craiova, Sala Filarmonicii, ora 19.00

28 SEPTEMBRIE, Pitesti, Casa de Cultura, ora 19.00
30 SEPTEMBRIE, Iasi, Opera Nationala Romana, ora 19.00
1 OCTOMBRIE, Bacau, Ateneu, ora 19.00
 4 OCTOMBRIE, Bucuresti, Sala Radio, ora 19.00

Biletele se pot achizitiona de la casele de bilete ale salilor in care se vor desfasura recitalurile, iar in Bucuresti si prin www.bilete.ro. Informatii suplimentare pe  HYPERLINK “http://www.duelulviorilor.ro” www.duelulviorilor.ro.

Toate concertele incep la ora 19 cu exceptia celui de la BRASOV, care va incepe la 20.30.

Organizatori: Radio Romania Cultural si Accendo
Proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National
Partener principal: Muzeul national „George Enescu”
Coproducatori: Radio Romania Regional si TVR 2

Sponsori: Sense, JTI, Veka, Kronospan, Zamfirescu, Racoti, Predoiu – Attorneys at law

Transportat de DACIA

Parteneri : Orchestrele si Corurile Radio, Societatea de Muzica Veche, Grand Hotel Traian, Hotel Pantex, Hotel Continental Targu Mures. Chez Marie, Athenee Palace Hilton
Parteneri culturali: Orchestrele si Corurile Radio Romania, Filarmonica de stat din Brasov, Filarmonica de stat din Tg. Mures, Asociatia “REI CULTURAE FAUTORES” Turda,Teatrul Municipal Turda, Primaria din Turda, Filarmonica „Oltenia” Craiova, Filarmonica de stat din Pitesti, Opera Nationala Romana din Iasi, Filarmonica din Bacau
Parteneri media : Radio Romania Actualitati, Radio Romania Muzical, SPECTACULAR, Sapte Seri, Observator Cultural, Cocor, Cocor Media Channel, agentiadecarte.ro, Sales Express, Business Review, Tango, Ziare.com, Romania libera, Academia Catavencu, Ziarul Metropolis

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.