fbpx

Dr. Corina Neamtu: Din pacate, stilul adecvat de viata nu poate contracara predispozitia genetica pentru anumite patologii

de

Dr. Corina Neamtu este medic primar endocrinolog la Centrul Medical Columna si este unul dintre cei mai cautati si respectati specialisti ai domeniului sau.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Alice Nastase Buciuta: Fiecare varsta are schimbarile ei hormonale: cum facem diferenta intre fluctuatiile specifice varstei si niste dereglari ce necesita atentia medicului?
Dr. Corina Neamtu: Aceasta intrebare se refera la femei in special pentru ca sistemul lor endocrin, si aici ma refer la functia ovariana, are variatii importante, lunare si in cursul vietii. Aceste variatii se traduc prin dereglari ale ciclului menstrual care apar in perioadele extreme ale functiei ovariene: initial, la pubertate, cand fetitele prezinta dupa aparitia primei sangerari o perioada de 1-2 ani de fluctuatii ale intervalului intermenstrual pana la maturizarea axului nervos ce controleaza functia ovariana si a doua perioada, in relatie cu declinul fiziologic al functiei ovariene, asa numita perioada de perimenopauza, cand menstrele isi pierd ciclicitatea inainte de a se opri definitiv. Aparitia unor tulburari menstruale, exceptand aceste perioade si perioadele de oprire fiziologica a menstrei in timpul sarcinii, necesita atentie medicala.

Marea Dragoste – Tango: Pana cand ajungem la pastile sau tratamente hormonale, exista reguli de viata si alimentatie sanatoasa care ne pot feri de necazuri?
Dr. Corina Neamtu: In general, un stil de viata sanatos si echilibrat, cu mentinerea unei greutati optime prin combinarea unui regim alimentar adecvat cu valoare energetica adaptata varstei si activitate fizica constanta, s-a dovedit a fi benefic organismului, scazand incidenta multor boli si dezechilibre, incluzand, bineinteles, si sistemul endocrin. Totusi, din pacate, stilul adecvat de viata nu poate contracara predispozitia genetica pentru anumite patologii, deci uneori tratamentele nu pot fi inlocuite.

Marea Dragoste – Tango: Ce facem cu acneea si vergeturile care fac ravagii la orice varsta, atunci cand cauzele sunt endocrine?
Dr. Corina Neamtu: Acneea poate avea etiologie endocrina la sexul frumos, iar atunci cand acest lucru se confirma (si aici vorbim de cea mai frecventa afectiune endocrina la femeia de varsta fertila si anume “Sindromul de ovar micropolichistic”) pacienta beneficiaza de tratament multidisciplinar – endocrin si dermatologic. In ceea ce priveste vergeturile, ele pot aparea in mod fiziologic la pubertate cand intra in functie glanda suprarenala, cu incidenta mai mare la adolescentii supraponderali si obezi, si in sarcina, cu incidenta mai mare la mamicile foarte tinere. Patologic, aceste vergeturi fac parte din tabloul semiologic al hiperfunctiei suprarenale si reprezinta o problema mai mult estetica prin comparatie cu celelalte implicatii endocrino-metabolice induse de aceasta patologie. Oricum, spre deosebire de acnee, vergeturile nu dispar, dar se pot normaliza din punct de vedere coloristic si se reduc in dimensiuni, daca factorul declansator inceteaza.

Marea Dragoste – Tango: Cum depistam neregulile hormonale la copii? Cum stim ca e cazul sa ne alertam cand vine vorba despre copiii nostr? Ce simptome ar trebui sa nu neglijam niciodata?
Dr. Corina Neamtu: Patologia endocrina pediatrica este un subiect foarte vast si se poate instala la orice varsta. Astfel, la bebelus si copilul mic un prim semn de alarma este cresterea inadecvata in inaltime, prin comparatie cu fratii sau colegii de joaca de aceeasi varsta. La adolescenti, un semn de alarma este intarzierea aparitiei semnelor de pubertate (cresterea sanilor si aparitia sangerarii menstruale la fetite sau modificarea testiculelor la baieti). In ceea ce priveste varsta de la care incepem sa ne ingrijoram pentru intarzierea semnelor de pubertate este de 14 ani la fetite si 15 ani la baieti.

Marea Dragoste – Tango: Dar in cazurile de infertilitate, cat de mare este frecventa problemelor endocrine? Probabil ca destul de mare avand in vedere prezenta dumneavoastra in echipa medicala a Centrului de Reproducere Asistata Columna Medical Center.
Dr. Corina Neamtu: Intr-adevar, o mare parte dintre pacientii centrului asociaza probleme endocrine. Si aici as putea sa ma refer la absenta ovulatiei, care raspunde de o treime din cazurile de infertilitate feminina, in timp ce o mare parte a barbatilor infertili asociaza tulburari ale axului nervos ce controleaza productia de spermatozoizi. Patologia tiroidiana are de asemenea o frecventa mai mare printre pacientele cu infertilitate si aici as vrea sa subliniez incidenta in crestere a bolii autoimune tiroidiene cu impact asupra fertilitatii, mai ales cand nu este cunoscuta si eventual tratata.

Marea Dragoste – Tango: Mai este menopauza o etapa de viata care ar trebui sa le ingrijoreze pe femei sau am ajuns in secolul in care echilibrul hormonal poate dura pana la adanci… maturitati?
Dr. Corina Neamtu: Dupa cateva decenii de terapie substitutiva extensiva si pana la varste “mature”(chiar peste 70 de ani), in ultimii 10-15 ani, prin rezultatele unor studii, s-au reevaluat oportunitatea si indicatiile terapiei substitutive de menopauza, limitand utilizarea acesteia la cazuri atent selectionate si monitorizate strict. Oricum, spectrul accidentului vascular si incidenta mai mare a cancerelor hormono-dependente ne fac sa acceptam mai usor bufeurile, nu?

Marea Dragoste – Tango: Dar cum ne putem explica fenomenul menopauzei premature, tot mai des intalni, si cum il putem combate?
Dr. Corina Neamtu: Intr-adevar, menopauza precoce, adica stoparea functiei ovariene inaintea varstei de 40 ani, pare sa creasca in incidenta. Explicatiile sunt numeroase, implicand factori genetici – s-au descris mutatii genetice si aglomerare familiala – , dar si factori de mediu precum fumatul, radiatiile, poluarea. Deci sunt factori care nu tin de reguli de preventie astfel ca excluzand fumatul nu putem deocamdata interveni in prelungirea “vietii” ovarelor. Exista incercari de injectare a celulelor stem in tesutul ovarian, dar sunt deocamdata in stadiul experimental. Totusi, foarte probabil, in viitorul apropiat va veni si solutia care va oferi o sansa acestor femei.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.