fbpx

Elif Memet – Tinerete, geniu si curaj

de

In vreme ce noi, oamenii obisnuiti, asteptam cu mana intinsa la portile timpului, sperand ca trecerea anilor ne va darui intelepciune, realizari profesionale, mari iubiri si poate chiar ere mai miloase si mai prielnice pentru aspiratiile noastre, din cand in cand apare pe lume o faptura a carei misiune se deseneaza limpede dintru inceput: aceea de a schimba lumea si de a-si depasi epoca. Istoria a consemnat figuri legendare, care s-au remarcat prin eroism si vitejie, fie conducand batalii, fie cucerind lumi nemaiintalnite, fie rasturnand nedreptati ori generand legi ale adevarului. Eroii zilelor noastre nu mai poarta zale sau arme. Au doar stralucirea orbitoare a mintii lor si, poate, un laptop de ajutor…

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Eleva cu un C.V. de zece pagini

Elif Memet este eleva de al carei nume am auzit cu totii abia la inceputul acestui an. Stirea ca o fata de 18 ani din Constanta a castigat un concurs international cu un eseu despre eradicarea saraciei planetare si ca va merge la Casa Alba pentru a fi premiata de insusi Barack Obama a facut inconjurul intregii tari, preluata de mass-media cu bucurie si uimire. Elif Memet are insa cativa ani buni de cand a inceput sa schimbe lumea, asumat, curajos, generos si firesc, ca si cum ea ar fi singura care nu stie cat de tineri ii sunt anii si cat de diferite sunt preocuparile ei fata de cele ale copiilor din jur. Spre final de martie, cu doar o zi inainte ca ea sa implineasca 19 ani, am intalnit-o pe Elif Memet la Bucuresti, ca oaspete drag si de seama al unei intalniri organizate de reprezentantii Bancii Mondiale la Bucuresti.
Elif a avut media 10 in fiecare an de scoala primara si gimnaziu si a primit apoi o bursa integrala la cel mai bun liceu particular din Constanta, Liceul International de Informatica, dar ar fi putut intra la orice liceu, asa cum recunoaste ea insasi. “Am avut o medie care imi permitea sa merg la orice liceu din Constanta, in acord cu repartizarea in functie de medie din scoala si de media de la Evaluarea Nationala, dar eu am ales liceul acesta, pentru ca stiam, din experienta surorii mele, olimpica nationala la chimie si fizica, ca acolo ma pot axa pe ceea ce ma intereseaza fara sa fiu foarte presata si de celelalte materii care imi ofereau doar o cultura generala”.
Dar C.V.-ul lui Elif are 10 pagini, pline de activitati desfasurate in afara scolii. Detine inclusiv un brevet de inventator pentru ca, din pasiunea ei pentru stiinte naturale si mediu a luat nastere un produs nou pentru agricultura, un fertilizator organic. Este cel mai tanar ambasador Bloomberg si are premii peste premii, obtinute la concursurile NASA ori la cele de vorbire in public, teste luate cu note si calificative grozave si activitati care denota o implicare enorma in comunitate. In 2013, Elif a organizat primul club MUN Constanta, un club de pregatire a elevilor si studentilor pentru conferintele simulatorii ale Organizatiei Natiunilor Unite, iar in 2014 a fost singura eleva de liceu din lume acceptata la dezbaterile simulatorii ale ONU – Harvard World Model United Nations- asta doar spicuind din activitatile adunate in doar cativa ani…

Cred ca ceea ce a contat la mine, pe langa bagajul intelectual, pe care sunt sigura ca il au si alti copii, este vointa de a imi depasi limitele

Daca o intrebi pe Elif, ce vrea, de fapt, sa se faca, primesti un raspuns care deschide alte si alte usi spre adevarata devenire. „Cand eram foarte mica, primul meu vis a fost sa fiu diplomat, sa fiu un om care se implica pe scena politica internationala”, imi spune Elif. „Mai mult decat atat, imi doream ca actiunile mele sa aiba un impact foarte larg. Apoi mi-am dorit sa fiu neurochirurg, insa sora mea, inscriindu-se la medicina, mi-a dat ocazia sa vad mai de aproape aceasta meserie si mi-am dat seama ca nu ma pasioneaza intr-atat cat ma pasioneaza celalalt mediu, cel politic. Intre timp, am descoperit si activitatea care am simtit eu ca mi-a dezvoltat creativitatea, si anume cercetarea stiintifica. Acum, visez sa continui cercetarea stiintifica pe domeniul mediului inconjurator, imbinand-o cu economie si politica, iar dupa terminarea si absolvirea facultatii, sper sa am mai multe planuri, sa-mi creez propria companie de biotehnologie, care s-ar centra pe remedierea mediului inconjurator si avansarea agriculturii. Alte planuri includ crearea unor legi sau implementarea lor prin institutii precum Banca Mondiala, Natiunile Unite sau orice alta agentie guvernamentala ori nonguvernamentala. De asemenea, ma pasioneaza foarte mult ideea de a lucra si in Investment Banking, mi se pare ca acest domeniu a devenit foarte important pentru luarea deciziilor si consider ca o pregatire de vreo doi-trei ani in acest domeniu mi-ar conferi o alta perspectiva asupra deciziilor”.
Calatoreste mult, are un program incarcat, dar ordonat. „A devenit mai complicat de trei ani incoace. Acum sunt intr-un stadiu in care m-am obisnuit cu plecarile dese si deja nu mai vad nicio calatorie doar ca pe una de placere. De cate ori calatoresc, exista un program, o conferinta sau un proiect in care trebuie sa ma implic.”
A existat vreun moment in care ti-ai dat seama ca esti speciala, ca esti diferita de copiii de langa tine? indraznesc sa o intreb, iar Elif zambeste: „Astfel de momente cred ca au fost initiate de profesori. Tin minte chiar din ciclul primar ca doamna invatatoare ma dadea mereu ca exemplu unic. Niciodata nu mi-a placut sa ma vad foarte diferita fata de ceilalti. Cred ca ceea ce a contat la mine, pe langa bagajul intelectual pe care sunt sigura ca il au si alti copii, este vointa de a imi depasi limitele”.
O vointa pe care si-a cultivat-o singura, fara sa fie impinsa de la spate. Nici nu s-ar fi putut altfel, mai ales ca ea si sora ei si-au pierdut tatal inainte de vreme, in urma cu zece ani, si doar mama, sefa de serviciu la Buget, in cadrul Trezoreriei Constanta, le are in grija.
„Sunt sigura ca determinismul familial conteaza foarte mult. Eu provin dintr-o familie in care ambii parinti, si sora, si bunicii au muncit foarte mult pentru ceea ce au obtinut pe parcurs, si faptul ca am vazut aceasta truda si aceasta munca intelectuala m-a determinat sa-mi doresc sa urmez acelasi drum. Dar in ceea ce ma priveste, sunt sigura ca mai mult decat acest lucru a contat si dorinta mea de a face ceva, de a lasa ceva in urma”, spune Elif.


Surorile eminente

A facut clasele I-VIII la o scoala de stat si simte ca acolo, in primii ani de scoala, s-a cladit fundatia solida a educatiei sale. In timp ce toti ne plangem de sistemul de invatamant romanesc si de felul in care ii impovareaza pe copii cu lucruri inutile, Elif nu are nimic sa reproseze primilor ani de scoala primara si gimnaziala.
„Eu, in clasele I-VIII, nu am considerat ca sistemul romanesc a avut deficiente. Un curriculum foarte variat m-a ajutat sa-mi dezvolt o gandire multilaterala. De asemenea, am avut sansa sa experimentez mai multe domenii si mi-am dat seama ce vreau sa fac pana la urma. In schimb, la liceu a fost un pic altfel. Am fost recrutata de un liceu privat unde am bursa de merit, Liceul International de Informatica. Chiar daca este un liceu privat si international, noi urmam tot un curriculum romanesc, deci facem acelasi lucru precum colegii de la liceele de stat, iar la liceu pot sa spun ca am resimtit problemele sistemului educational romanesc in sensul acesta, al necesitatii de a invata multe lucruri care nu-mi vor mai trebui dupa absolvirea liceului, si nu pentru ca sunt in plus, ci pentru ca nu ma intereseaza pe mine in viitoarele studii. Totusi, la liceul meu, am avut sansa sa ma dezvolt mai mult pe partea care ma interesa, de aceea am si ales Liceul International de Informatica”.
Sora ei, Sevda, tot o eleva eminenta, cu nenumarate premii si rezultate extraordinare la invatatura, a ales sa studieze si dincolo de liceu tot in Romania, fiind astazi studenta la Medicina, in Constanta. Elif vrea, insa, sa plece. „La facultate, imi doresc sa ma axez pe stiintele mediului inconjurator, economie si politica, in Statele Unite. Am aplicat la foarte multe facultati, la vreo douazeci. Deciziile nu s-au dat inca oficial, insa deja trei facultati m-au anuntat ca sunt in primul procent din viitoarea clasa, cu bursa totala, si anume Columbia University, in New York, Wharton School of Business, care este cea mai buna scoala pe finante si pe business, si Duke University. La toate aceste facultati am fost acceptata in primii zece, respectiv primii douazeci si cinci. De exemplu, la Wharton as putea sa urmez un program care ar imbina cercetarea stiintifica cu o pregatire pe domeniul business, pe domeniul economic, in patru ani si as termina cu o dubla diploma. De asemenea, la Columbia am fost printre primii zece „Science Research Fellows”, un titlu prestigios care mi-ar oferi oportunitatea sa cercetez orice stiinta ma intereseaza, cu profesori premiati cu premiul Nobel, chiar mi s-a oferit oportunitatea de a-mi coordona cercetarea profesori precum Joseph Stiglitz, fostul vice-presedinte al Bancii Mondiale”. ( n.r. Intre timp, Elif Memet a anuntat ca s-a hotarat sa urmeze cursurile Universitatii Columbia, din New York)

Pentru mine conteaza foarte mult activitatea fizica, imi rezerv o ora zilnic pentru sport

Foarte multi copii care invata sau care au facut o cariera spun „am facut sacrificii, n-am avut copilarie, nu am avut adolescenta”. Elif nu se plange de nimic, desi recunoaste ca au fost si renuntari. „A trebuit sa renunt la foarte multe lucruri, chiar am renuntat mult la iesitul cu prietenii, la activitati care ma relaxau, insa, cu timpul, m-am obisnuit cu organizarea agendei mele, m-am obisnuit foarte mult si cu volumul de munca pe care il presupun activitatile mele si a inceput sa imi placa mult mai mult decat imi placeau activitatile pe care le faceam inainte. Iar in ceea ce priveste ultima perioada, avand in vedere ca am fost deja acceptata la astfel de universitati si activitatile am reusit sa mi le mai restrang doar pe niste domenii care ma interesau foarte mult, acum am reusit sa ma inscriu si la pian si sa iau lectii, ies si cu prietenii, iar cel mai mult timp il petrec cu sora mea. Am o viata normala pentru 19 ani.”
O viata normala, activa, traita cu sens, o viata din care nu lipseste si o ora de sport zilnic. „Pentru mine conteaza foarte mult activitatea fizica, imi rezerv o ora zilnic pentru sport. Fie merg in sala de fitness, fie alerg, fac jogging.”
La studiul limbilor straine a ajuns tot din pasiune si iubire, nu din obligatie. „Eu iubesc multiculturalitatea si consider ca orice persoana ar trebui sa experimenteze aceasta diversitate culturala, astfel incat sa poata admite ca a avut o perspectiva minima asupra lumii in care traim. Eu am avut norocul de a urma limba germana si limba engleza, chiar din gradinita. De atunci m-am indragostit de limba germana si am urmat-o si in ciclul primar, apoi am inceput din nou cu engleza si, pe parcurs, m-a interesat si limba mea materna, turca, pe langa romana, deoarece am origini turcesti. De asemenea, am vrut sa ma provoc si sa invat si o limba cu alt alfabet si anume araba, am luat cursuri private de araba. De asemenea, spaniola. In timpul liceului, am simtit ca deja stiam foarte multa germana, imi luasem certificatul la cel mai avansat nivel in limba germana si am considerat ca, daca tot sunt in clasa a X-a, pe vremea aceea, puteam sa imi rezerv acea ora pe saptamana unei alte limbi si m-am ocupat de spaniola. Acum pot sa spun ca stiu engleza, romana si germana la acelasi nivel, cel mai inalt nivel, apoi as spune ca araba, spaniola si turca, la un nivel intermediar, iar franceza, incerc sa o invat”.

Imi place foarte mult sa ajut lumea din jurul meu!

N-ai avut niciun moment in care sa regreti ca esti atat de speciala, sa te simti poate izolata, poate invidiata, poate sa nu-ti gasesti locul intre copiii de varsta ta?, o mai intreb, iar Elif raspunde onest: „Da, nu mi-am gasit de foarte multe ori locul in unele medii, chiar daca erau niste medii bune, cu copii foarte buni. De multe ori nu povestesc ce activitati fac, liceul meu nu cred ca stie toate activitatile la care am luat parte, tocmai pentru ca simt ca, nefiind de interes pentru ceilalti, nu ar trebui sa expun aceste lucruri atat de mult.”
Este feminista si sustine egalitatea de gen, iubeste lumea si ii place sa ajute, sa daruiasca, sa imparta lucrurile valoroase din viata ei. „In Romania, conceptul de M.U.N., Conferintele Simulatorii ONU, nu era aproape deloc cunoscut, mai ales in regiunea mea, a Dobrogei, lumea nu prea stia despre astfel de conferinte. Eu, fiindca m-am interesat si am avut vointa necesara de a cauta mai multe informatii m-am dus la aceste conferinte si am simtit ca m-am dezvoltat extraordinar. Am simtit ca trebuie sa dau ceva in schimb comunitatii mele si am infiintat primul club de pregatire pentru astfel de conferinte, primul club public din Romania. Nu exisa sentiment mai frumos decat acesta! Imi place foarte mult sa ajut lumea din jurul meu!”, marturiseste Elif Memet, fata uimitoare, geniala, curajoasa, care sfideaza cu frumusetea si realizarile ei toate inertiile, toate ezitarile, toate caderile semenilor in capcana lui „Nu se poate”. In fata lui Elif Memet, toate barierele cad. Ea este, fara sa stie, o eroina mai presus de timpuri, chiar daca nu are nici zale, nici scut. Doar stralucirea extraordinara a mintii ei, sufletul bun, zambetul deschis.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.