Celebrului punct G, o zona erogena vaginala de mare sensibilitate, a carei existenta a facut obiectul a numeroase controverse in ultimele decenii, ii este intr-adevar asociata o zona anatomica, potrivit unui studiu american, publicat, miercuri, in Journal of Sexual Medicine, informeaza AFP.
Medicul Adam Ostrzenski de la Institutul de ginecologie din St. Petersburg, din Florida, a realizat o disectie a peretelui interior al vaginului, pe cadavrul unei femei in varsta de 83 de ani.
Aceasta disectie a reliefat existenta punctului G, care se prezinta sub forma unei mici cavitati, bine delimitate, in spatele membranei perineale, la 16,5 milimetri de partea superioara a orificiului uretrei. Punctul G formeaza astfel un unghi de 35 grade cu partea laterala a uretrei, afirma acelasi cercetator.
Format din trei regiuni distincte, punctul G masura pe acel cadavru 8,1 milimetri in lungime, o adancime cuprinsa intre 3,6 milimetri si 1,5 milimetri si o inaltime de 0,4 milimetri.
“Acest studiu a confirmat existenta anatomica a punctului G, fapt ce ar putea conduce la o mai buna intelegere si la o ameliorare a functiilor sexuale ale femeilor”, a explicat medicul Ostrzenski, principalul autor al studiului.
Dorind sa sublinieze importanta cercetarilor din domeniul sanatatii sexuale a femeilor, Irwin Goldstein, editorul-sef al revistei medicale Journal of Sexual Medicine, considera ca acest studiu, realizat pe un singur cadavru, “se adauga numarului tot mai mare de texte si cunostinte despre anatomia sexuala a femeilor si despre fiziologia lor”.
Ideea existentei punctului G a fost avansata pentru prima data in 1950, de medicul Ernest Gräfenberg. Este vorba de o zona erogena de o extrema sensibilitate. Stimulata, ea permite obtinerea unei mari excitari sexuale si a unei senzatii intense de placere.
WASHINGTON (MEDIAFAX)