fbpx

Herman Hesse

de

„Normalii“ sunt, dupa parerea mea, meniti sa pastreze forma existenta, un mod de viata, o rasa, o specie, s-o protejeze si s-o intareasca pentru a se asigura pe ei insisi. Fantastii, in schimb, nu se dau inapoi sa faca salturi, sa viseze neganditul, pentru ca, cine stie, intr-o buna zi, pestele sa devina animal de uscat, iar maimuta – om.
(Herman Hesse)

ADEVAR
Contrariul oricarui adevar este la fel de adevarat.

ADANCIME
Adancimile universului si tainele lor nu sunt acolo unde se gasesc norii si umbra lor neagra, adancimea sta in limpezime si seninatate.

CUNOASTERE
Trebuie sa cunosti lucrurile pe care le ai de indurat, dar nu trebuie sa rascolesti ceea ce doare.

EDUCATIE

O educatie buna si o vointa pe masura mi se par mai sigure decat orice ereditate.

FERTILITATE
Pe ele (pe femei – n.r.) natura le plamadise astfel incat placerea isi aducea ea insasi fructul si din fericirea dragostei se nastea copilul. La barbat aceasta fertilitate simpla era inlocuita de o eterna nostalgie.

INTELEPCIUNE
Intelepciunea nu poate fi impartasita. Intelepciunea pe care un intelept incearca sa o impartaseasca altora are intotdeauna un iz de nebunie.

LUMEA
Lumea nu este imperfecta sau pornita pe drumul lent al desavarsirii: nu, ea este desavarsita in orice moment, orice pacat poarta in sine germenele iertarii, toti copilasii ii poarta deja in ei pe batrani, toti sugarii poarta in ei moartea, toti muritorii poarta in ei viata vesnica.

MISTICI
Misticii sunt acei ganditori care nu se pot desprinde de reprezentari, adica, de fapt, nu sunt ganditori. Sunt artisti ascunsi: poeti fara versuri, pictori fara penel, muzicieni fara sunete, (…) toti, fara exceptie, sunt niste oameni nefericiti.

NEFERICIRE
Nefericirea il face pana si pe un om superior sa devina pueril si sa rataceasca printre spini legat la maini si la ochi.

SACRIFICIU
Cu cat e mai vasta cultura unui om, cu cat mai mari ii sunt privilegiile, cu atat mai mari trebuie sa fie, in caz de nevoie, sacrificiile pe care le face.
 
TINERETE
Omul traieste ceea ce-i este dat, cu deplina acuitate si prospetime, doar in prima tinerete, asa, cam pana la treisprezece,
paisprezece ani, iar apoi se hraneste din asta toata viata.

TRADARE
E o tradare sa sacrifici oricaror alte interese simtul pentru adevar, onestitatea intelectuala, devotamentul fata de legile si metodele spiritului.

 

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.