fbpx

LIPATTI 100, concert la Ateneu susținut de elevii Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti

de
Gala Lipatti 2016

Pe 20 martie de la ora 19, orchestra simfonică, corul și orchestra de suflători compuse din elevii Colegiului “Lipatti” din București vor susține la Ateneu un concert vocal-simfonic pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la naşterea celebrului pianist. Evenimentul, numit “Lipatti 100”, îl va avea ca invitat special și va fi prezentat de pianistul Viniciu Moroianu, fost elev al colegiului.

Orchestra de suflători, condusă de Marcel Peţanca, va interpreta lucrări de Emil Stolck (Promenada), Iosif Ivanovici (Valurile Dunării), Aram Haciaturian (Dansul săbiilor), L. Mendelsohn (Arii din Muntenia) şi Berd Classen (Popkiste). Solist va fi Giani Busnea.

Orchestra simfonică, sub bagheta dirijorilor Nicolae Racu şi Andrei Ştefan George Racu și Corul colegiului, pregătit și condus de Ana Lăcrămioara Pauliuc, vor prezenta lucrări de George Enescu (Rapsodia I), Gioachino Rossini (Uvertura la Opera Wilhelm Tell), Ferdinand David (Concertino, partea I), Dinu Lipatti (Concertino în stil classic, partea I), Georg Friedrich Handel (Aleluya), Wolfgang Amadeus Mozart (Dies irae, Confutatis, Lacrimosa) şi Carl Orff (Carmina Burana). Solişti vor fi Ion Marian Sorin şi Luca Rusu-Tibreanu.

Directorul Colegiului, Florian Nemeş, a precizat, pentru AGERPRES, că alături de “Lipatti 100” elevii acestei instituţii urmează să susţină în perioada următoare un concert la Casa Artelor, din sectorul 3, iar în luna aprilie – un concert solicitat şi perfectat în colaborare cu Biblioteca Naţională. “Toate celelalte manifestări pe care le avem noi în stagiunea internă, ca şi concursurile foarte cunoscute – “Tudor Dumitrescu”, “Brave claviaturi” – tot ceea ce înseamnă activitate artistică în următoarele luni se subsumează acestui deziderat de punere în valoare a momentului aniversar Dinu Lipatti 100″, a menţionat Directorul Florian Nemeș în declarația acordată AGERPRES.

Întrebată despre argumentele organizării în fiecare primăvară a acestul mare concert al Colegiului, după marele concert al primăverii trecute, profesoara Venera Babeș, Directoarea Adjunctă a Colegiului, ne-a declarat: “Pe 19 martie aniversăm ziua de naştere a lui Dinu Lipatti, rectorul nostru spiritual, pe care îl omagiem, astfel, an de an, în luna martie, în preajma zilei aniversare. Acesta este cel dintâi argument, dar, dincolo de acest omagiu, este un eveniment important pentru pregătirea elevilor noștri. Tinerii muzicieni ai școlii sunt antrenaţi pentru a sta pe scenă, pentru a produce un act artistic, întrucât aceasta ar trebui să fie viitoarea lor viaţă profesională. Iar, ca un al treilea argument, aduc calitatea deosebită a muncii lor. Elevii noștri sunt foarte buni. Au calitate, studiază, sunt bine îndrumaţi. Iar în momentul în care le oferi copiilor condiţiile optime de desfăşurare şi când reuşeşti să îi pui în lumină la justa lor valoare, ei fac o impresie deosebită. Toate ecourile de cinci, şase ani, de când organizăm concerte la Ateneu în luna martie, sunt favorabile, primim întotdeauna aprecieri legate de faptul că, dacă nu s-ar şti că sunt elevi, ar putea fi considerați artişti consacraţi. Acest lucru nu face decât să ne bucure pe toţi, şi pe ei ca discipoli, şi pe noi ca profesori”.

Colegiul Naţional de Arte Dinu Lipatti a fost înfiinţat în 1945, fiind primul liceu de muzică din România. În anul 1990 a primit numele celebrului pianist şi compozitor român, Dinu Lipatti, născut pe 19 martie 1917.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.