Unele clase de medicamente afecteaza memoria si alte facultati, lucru valabil mai ales la persoanele varstnice, arata un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Montreal, mentionat de passionsante.be.
Cercetatorii, specialisti in farmacologie si geriatrie, au studiat literatura medicala pentru a selecta cele mai pertinente lucrari despre legatura dintre tratamentul medicamentos si tulburari ale memoriei, atentiei, concentrarii si performantei intelectuale. Trei mari clase de medicamente le-au retinut atentia.
Benzodiazepinele, prescrise pentru tratarea anxietatii si insomniei, induc ‘sistematic’ efecte asupra memoriei si concentrarii, existand o relatie intre doza si gradul de alterare a acestor facultati.
Antihistaminicile, recomandate in tratarea alergiilor, au efect asupra atentiei si capacitatii de prelucrare a informatiei.
Antidepresivele triciclice au aceleasi efecte ca antihistaminicile.
Intentia autorilor studiului, publicat in revista ‘Drugs & Aging’, nu consta in negarea efectelor terapeutice ale medicamentelor citate, ei dorind sa atraga atentia ca pacientii trebuie sa fie clar informati si sa discute cu medicul lor despre balanta avantaje-dezavantaje. Acest lucru este valabil indeosebi la persoanele varstnice, segmentul de populatie cel mai expus la consumul crescut de medicamente.