fbpx

Nicolae Hancu: Exista trei mari placeri: sexul, mancatul si placerea de a-i conduce pe altii

de

Profesorul Nicolae Hancu este Membru de Onoare al Academiei Romane si seful catedrei de diabet, boli de nutritie si metabolism al Universitatii Iuliu Hatieganu din Cluj Napoca. Insa dincolo de titluri, de recunoasteri, de premii si distinctii, profesorul Nicolae Hancu este unul dintre cei mai iubiti, mai respectati, mai cautati medici din tara noastra, este omul a carui intalnire iti urneste, iremediabil, viata, inspre frumusete, inspre adevar, inspre sanatate si demnitate.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 
Marea Dragoste / Tango: Domnule Profesor, cum sa ne hranim copiii ca sa nu devina, peste ani, obezi?
 
Prof. Dr. Nicolae Hancu: Este foarte important sa nu privim alimentatia izolat, ci sa o includem in conceptul complex de stil de viata. Este raspunderea noastra, ca parinti, sa ne invatam copiii sa aiba un stil de viata sanatos, iar din aceasta perspectiva, 3 factori sunt extrem de importanti: alimentatia, activitatea fizica si somnul. Un copil obosit (care nu doarme suficient) va incerca sa isi refaca energia printr-o cantitate mai mare de mancare. Un copil sedentar, chiar in conditiile in care nu mananca excesiv, are toate sansele sa devina supraponderal, mai ales daca parintii sunt supraponderali sau obezi. Echilibrul intre aportul si consumul caloric este esential, ca si la adult de altfel. Atentie la tentatia de a forta copilul sa manance tot din farfurie – este o greseala pe care o fac parintii de obicei. Noi suntem responsabili pentru alimentele pe care le punem in farfurie, iar responsabilitatea copilului este sa manance din acestea atat cat ii trebuie. Cand vine vorba de ce anume alegem sa punem in farfurie, trebuie sa avem grija sa alcatuim meniuri echilibrate, cu nutrienti de calitate. Un meniu echilibrat inseamna: carbohidrati cu absorbtie lenta (cereale, paine, orez), proteine din carne (preferabil pui, peste) si ou, vitamine si minerale (din fructe si legume proaspete), grasimi de calitate (preferabil de origine vegetala sau din peste). Si, evident, sa nu uitam de lactate, foarte importante pentru aportul de calciu al copilului. Micul dejun e foarte important pentru copiii de orice varsta. Sa nu uitam: comportamentul alimentar se formeaza in copilarie!
 
Marea Dragoste / Tango: Noi, parintii, suntem cei care gresim atunci cand vine vorba despre alimentatia defectuoasa a copiilor sau e si raspunderea producatorilor, care includ in alimente componente nesanatoase, care dau dependenta? Sau a statului, care ingaduie comercializarea de alimente nesanatoase?
 
Prof. Dr. Nicolae Hancu: Obiceiurile sanatoase le invatam acasa, la scoala sau la gradinita. La fel si cele nesanatoase. Un copil care isi vede parintii mancand sanatos si care este astfel hranit de mic, are toate sansele sa isi pastreze obiceiurile. Intr-adevar, ideal ar fi ca pe piata sa se regaseasca doar produse sanatoase. Dar unde in lume se intampla asta? Sunt insa oameni care mananca sanatos. Asta fiindca stiu sa faca alegerile corecte. Asadar, educatia solida este cea mai valoroasa mostenire pe care o putem lasa copiilor nostri, iar educatia nutritionala trebuie sa fie permanenta: la scoala, acasa, la gradinita.
 
Marea Dragoste / Tango: Sa credem in reclamele care promoveaza produse alimentare special create pentru copii? Crenwursti Forzoso, Sunca Martinel, Danonino, Oua Kinder? Sunt, intr-adevar mai bune pentru copiii nostri aceste produse decat cele obisnuite?
 
Prof. Dr. Nicolae Hancu: Este greu sa generalizam. Nimeni nu poate spune, fara sa analizeze caz cu caz, daca astfel de produse sunt sau nu mai bune pentru copii. Citirea cu atentie a etichetei, preferabil de catre un specialist, ne poate da mai multe informatii. De obicei, produsele care sunt special destinate copiilor au in compozitie o cantitate mai mare din anumiti nutrienti absolut necesari in alimentatia copiilor (proteine cu valoare biologica ridicata, grasimi esentiale, calciu sau vitamina D). In general, reclamele care vin cu recomandari de acest gen trebuie sa obtina mai intai acordul EFSA (European Food Safety Authority). Ceea ce inseamna ca, teoretic, sunt avizate. Insa le recomand parintilor sa citeasca cu atentie eticheta si sa se informeze daca acele produse sunt intr-adevar bune. Avizul pediatrului ar fi foarte util.
 
 
 Marea Dragoste / Tango: Aveti copii? Cum v-ati ocupat de alimentatia lor?
 
Prof. Dr. Nicolae Hancu: Da, am copii, am si nepoti mari care imi sunt foarte dragi. Ca parinte si bunic am incercat sa nu impun restrictii, ci mai degraba sa ii invat sa traiasca frumos, sa manance sanatos si sa practice sportul cu regularitate. Exemplul personal este o buna metoda educativa. Atat eu, cat si alti parinti si bunici avem probleme cu reducerea caloriilor lichide (sucuri), care trebuie sa recunoastem ca sunt provocatoare. Copiilor trebuie sa le oferim variante atunci cand ”negociem” cu ei ce sa bea. Cand suntem acasa, recomand limonada clasica din apa minerala, cu putin zahar si multa lamaie, iar feliile acesteia sa se vada in pahar, pentru ca astfel copilul intelege ca bea suc de citrice fara ”E-uri” sau cofeina. Este o metoda educativa care da roade.
 
Marea Dragoste / Tango: Faptul ca stiti atat de multe despre hrana, despre alimente, despre nutritie, va mai ingaduie sa va bucurati de placerea de a manca?
 
Prof. Dr. Nicolae Hancu: Mancam pentru ca ne este foame, pentru ca ne place si pentru a trai. Doar primele doua motivatii sunt constientizate de mai multe ori pe zi. Placerea de a manca insoteste omul, precum umbra celui ce se plimba in soare. Psihologii americani spun ca exista trei mari placeri: sexul, mancatul si placerea de a-i conduce pe altii. Primele doua pot atinge pragul hedonismului care in anumite perioade ale vietii ne domina. Dar e bine sa stim ca mancam pentru a trai si nu invers. Atunci cand mancam, placerea o obtinem si prin cumpatare, nu doar prin ghiftuiala. La aceasta ajungem prin educatie si prin autocontrol. Eu sunt deosebit de incantat cand reusesc sa ma abtin in fata mancarurilor nesanatoase contrazicand-ul pe Oscar Wilde care scria: ”Rezist la orice, exceptand tentatiile”. Se spune ca acasa mancam de foame si la restaurant de placere. Doar partial este adevarat, pentru ca, in realitate, un ambient placut acasa presupune si placerea de a manca. Cu alte cuvinte, imi place sa mananc inteligent si recomand tuturor sa faca la fel.
 
Marea Dragoste / Tango: Cum si de ce v-ati ales o asemenea specialitate in medicina? Cat de greu si de lung a fost drumul, de la facultate pana la recunoasterea de care va bucurati astazi?
 
Prof. Dr. Nicolae Hancu: Specialitatea mea se numeste diabet, nutritie, boli metabolice si daca ar fi sa o iau de la capat, tot spre ea m-as indrepta. Imi place sa spun ca ”sunt omul muncii mele”, iar aceasta munca am facut-o mereu cu o imensa placere. Cred ca este un dar binecuvantatsa muncesti cu placere toata viata. 
 
Marea Dragoste / Tango: Nu v-a tentat niciodata sa plecati din tara, ca medic? Ce v-a tinut si va tine in Romania?
 
Prof. Dr. Nicolae Hancu: In 2 septembrie 1989, aterizam pe aeroportul Barajas din Madrid impreuna cu sotia mea Luciana. Eram invitat de Profesorul Serrano Rios, o celebritate mondiala a diabetologiei, pentru un ciclu de conferinte. Spre marea lor surpriza le-am tinut in spaniola. Apoi am cerut azil politic. Puteam sa raman acolo, la Universitatea din Valladolid, dar dupa decembrie 1989 a disparut motivatia despartirii de tara. In 8 august 1990 m-am intors, lasand in urma o activitate bogata si prieteni valorosi. Amintirile le-am luat cu mine, fiind adeptul lui Unamunno care spunea: Nu trebuie sa europenizam Spania, ci sa hispanizam Europa. Spatiul nu permite sa scriu mai mult despre fabulosul an spaniol care m-a implinit ca medic si ca om.
 
Marea Dragoste / Tango: Stim ca lucrati la un Abecedar de nutritie. Despre ce este vorba?
 
Prof. Dr. Nicolae Hancu: Intr-adevar, impreuna cu colegele mele Dr. Cristina Nita (Sef Lucrari Universitatea ”Iuliu Hatieganu”) si Dr. Anca Craciun (Reteaua Privata de Sanatate Regina Maria Cluj) pregatim un Abecedar de nutritie. Dorim ca el sa fie o parte a educatiei care sa ne conduca in final la acea cultura nutritionala populationala, ce ne asigura sanatatea. ”Abecedarul” are 10 lectii expuse pe intelesul tuturor celor care, sanatosi fiind, doresc sa isi mentina sanatatea. Obiectivul major este: Cu ajutorul Abecedarului, fiecare om sa devina propriul sau nutritionist.
 
Marea Dragoste / Tango: Dumneavoastra cand sunteti fericit?
 
Prof. Dr. Nicolae Hancu: Fericirea este exaltarea binelui pe care il obtinem prin multa truda. Fericirea o masuram prin clipe, iar binele prin starea de satisfactie trupeasca si sufleteasca. Eu mi-am obtinut binele prin multa munca pentru ca nimic nu a venit de la sine. Totul a fost o lupta, atat cu altii, cat si cu propriile mele idealuri. Exaltarea propriului bine imi apare cand am mari satisfactii sufletesti, cand fac un bine altora sau cand imi apropii succesul profesional. Mai am o forma speciala de fericire, si anume clipele repetitive ale diminetilor cand ma saruta soarele, chiar daca uneori razele lui trebuie sa treaca prin nori.
 
Marea Dragoste / Tango: Dar de intristat, ce va intristeaza?
 
Prof. Dr. Nicolae Hancu: Ma intristeaza credulitatea semenilor care cred orbeste in mesajele pseudo-nutritionistilor. Acestia nu sunt specialisti adevarati. Li se permite sa se auto-intituleze ca atare, pe baza unei legislatii permisive la sarlataniile nutritionale. Noi, adevaratii nutritionisti, trebuie sa luptam impotriva lor cu toata forta mesajelor stiintifice, pentru ca doar acestea contribuie la educatia populationala nutritionala. Dar spunem tuturor sa fie foarte atenti de la cine primesc sfaturile pe care ei sunt tentati sa le urmeze. Pentru ca, repet, nutritionistii din Romania se pot intitula ca atare doar daca sunt medici cu specialitatea diabet, nutritie, boli metabolice. Aceasta titulatura trebuie sa se regaseasca pe cartile de vizita, pe antetul rapoartelor medicale, pe parafa si pe orice fel de document medical. Noi, adevaratii nutritionisti, suntem singurii care avem voie sa examinam pacientul si, pe baza examenului clinic, sa facem prescriptia nutritionala. Pseudo-nutritionistii nu au voie sa atinga pacientii nici macar cu un deget. Si atunci, in lipsa examenului clinic, cum isi pot permite sa faca o prescriptie nutritionala? Nici nu va puteti inchipui cat de periculoase ar putea fi aceste sfaturi pentru cei care le urmeaza!

Marea Dragoste / Tango: Care este mancarea dumneavoastra preferata?
 
Prof. Dr. Nicolae Hancu: Depinde de sezon si de ambient. Acasa ador ardeii umpluti pregatiti de sotia mea, iar la restaurant orice fel de peste. Recunosc sincer ca iarna un carnat ”sanatos” de casa nu poate fi refuzat. Cina favorita de acasa, in toate anotimpurile, este salata verde cu ulei de masline, cu putin otet balsamic. Ce sa mai zic de fructele cu care inchei ziua?!
 
Marea Dragoste / Tango: De ce aliment din copilarie va este dor?
 
Prof. Dr. Nicolae Hancu: De caimacul de pe laptele de bivolita din casa bunicilor mei din Blaj unde am facut liceul. Tot de atunci am ramas cu gustul magiunului de prune, pregatit fara zahar si fiert incet. Este bine sa se stie ca originea acestui tip de magiun de prune este in inima Transilvaniei si nu sudul Carpatilor.
 
Marea Dragoste / Tango: Un om indragostit mananca mai mult? Mai putin? Mai sanatos?
 
Prof. Dr. Nicolae Hancu: Se spune ca dragostea trece prin stomac. Oare doar la barbati?
 
Marea Dragoste / Tango: Exista vreo mancare care sa ne ajute sa fim mai intelepti?
 
Prof. Dr. Nicolae Hancu: Nu cred. In schimb sunt convins ca intelepciunea ne ajuta sa aplicam corect principiile alimentatiei sanatoase.
 
Marea Dragoste / Tango: Cum alegeti restaurantele in care intrati, in vacanta, de exemplu, intr-un oras necunoscut. Dar in orasul dumneavoastra?
 
Prof. Dr. Nicolae Hancu: Imi plac restaurantele italiene si spaniole. Intalnirea cu bucataria tailandeza a fost o incantare, dar ca orice roman am trecut si pe la ”Cocosatul” de la Baneasa, pentru a ii savura micii.
 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.