Fiecare 1 din 5 persoane prezinta dureri de spate cu o durata mai mare de 3 luni. Durerea de spate de tip inflamator afecteaza peste 3% din populatia adulta, cea mai mare parte fiind barbati. In unele cazuri de durere de spate de tip inflamator pot trece si 10 ani pana la un diagnostic corect.
• Liga Romana contra Reumatismului si Societatea Romana de Reumatologie lanseaza campania „Nu-ti intoarce spatele”, o initiativa ce are ca scop scurtarea timpului de diagnosticare a durerilor de spate de tip inflamator si cresterea adresabilitatii catre medicul reumatolog.
• Liga Profesionista de Fotbal s-a alaturat campaniei „Nu-ti intoarce spatele”, astfel ca jucatorii de fotbal si spectatorii vor afla informatii despre durerea de spate de tip inflamator in cadrul unor meciuri din turul Ligii 1 organizata de L.P.F.
Durerea de spate de tip inflamator este adeseori confundata cu durerea mecanica (asociata eforturilor fizice intense sau traumatismelor) si este considerata ca facand ”parte din viata”. In anumite situatii, poate dura chiar 10 ani pana cand este diagnosticata corect aceasta durere si este depistata cauza ei.
Afectiunile care cauzeaza durerea inflamatorie de spate pot afecta in mod serios viata pacientilor, iar activitatile zilnice precum mersul la serviciu, practicarea sporturilor sau chiar dormitul devin dificile sau chiar imposibil de practicat. Cu timpul, aceste boli pot afecta mobilitatea si, in cazuri severe, pot duce la fuziunea vertebrelor coloanei.
In acest context, Liga Romana contra Reumatismului si Societatea Romana de Reumatologie, in parteneriat cu Societatea Nationala de Medicina Familiei, Societatea Romana a Partenerilor Medicali pentru Reumatologie si Liga Profesionista de Fotbal lanseaza initiativa „Nu-ti intoarce spatele”, care are ca scop scurtarea timpului de diagnosticare a durerilor de spate de tip inflamator si cresterea adresabilitatii catre medicul reumatolog.
Campania cuprinde actiuni care se adreseaza publicului larg din intreaga tara, inclusiv publicului prezent la unele meciuri din turul Ligii 1 de fotbal, initiativa fiind sustinuta si de fotbalisti din Romania. De asemenea, campania are si o pagina web dedicata (pe site-ul www.reumatism.ro), un cont de Facebook (www.facebook.com/NuIntoarceSpatele) si o aplicatie web cu ajutorul careia pot fi verificate simptomele durerilor de spate de tip inflamator.
Studiile arata ca 80% dintre adulti vor suferi de dureri de spate de-a lungul vietii. In aproximativ 1 din 5 cazuri durerile dureaza cel putin 3 luni. Desi in cele mai multe situatii este vorba despre dureri de spate de tip mecanic (asociate eforturilor fizice intense sau traumatismelor), aproximativ 3% dintre adulti sufera de dureri de spate de tip inflamator, de obicei dureri cronice.
„Mesajul central al campaniei este ca aceste dureri inflamatorii de spate, care apar de obicei inainte de varsta de 40 de ani, nu trebuie ignorate. Pot fi confundate usor cu durerile mecanice de spate, ceea ce intarzie recunoasterea lor corecta si depistarea cauzei care le produce, de aceea incurajam publicul larg sa acceseze website-ul campaniei sau pagina de Facebook, sa completeze chestionarul de evaluare si, daca este cazul, sa ajunga cat mai repede la un medic reumatolog”, declara Conf. Dr. Catalin Codreanu, medic reumatolog.
Durerile inflamatorii de spate afecteaza prepondernt barbatii si debuteaza, cel mai adesea, inaintea varstei de 40 de ani. Principalele caracteristici sunt:
• Aparitia progresiva a durerii.
• Durerea se atenueaza odata cu miscarea si nu se amelioreaza la repaus.
• Durerea apare adesea noaptea, mai ales in a doua parte a noptii, si trezeste bolnavul din somn.
• Durerea se insoteste de rigiditate in timpul diminetii, de obicei mai mult de 30 de minute.
Durerile inflamatorii de spate sunt provocate, cel mai frecvent, de boli reumatice inflamatorii, intre care: spondilita anchilozanta, spondilartrita axiala non-radiografica, artrita psoriazica si artrita reactiva.
„In cazul bolilor inflamatorii ale coloanei, un diagnostic precoce si initierea unui tratament corespunzator sunt esentiale pentru evolutia ulterioara a bolii si pentru cresterea calitatii vietii pacientului. De asemenea, fiind o boala cronica, cu potential invalidant, la fel de importante sunt monitorizarea evolutiei si aderentei la tratament si o comunicare foarte buna medic-pacient”, declara Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, presedinte al Societatii Romane de Reumatologie, secretar general EULAR.
Mai multe informatii despre durerile inflamatorii de spate si despre campanie pe www.reumatism.ro si pe www.facebook.com/NuIntoarceSpatele.