O noua metoda de detectare a osteoporozei, inventata de cercetatorii de la NASA

de

In zilele noastre, osteoporoza poate trece neobservata vreme indelungata si poate fi diagnosticata doar cu ajutorul radiografiilor, dupa ce s-a produs deja o slabire a structurii osoase ce a dus la aparitia unei fracturi.

Noul test – conceput de savantii de la NASA pentru astronauti, intrucat si ei pot suferi pierderi ale masei osoase din cauza microgravitatiei de la bordul vehiculelor spatiale – consta in detectarea urmelor de calciu in urina.

 

Studiul savantilor americani a fost publicat in revista PNAS.

 

Tehnica dezvoltata de savantii de la NASA in colaborare cu cercetatorii de la Arizona State University are la baza analiza izotopilor de calciu – atomi ai elementului chimic Calciu – derivati din masa osoasa, care au fiecare un numar specific de neutroni.

 

Echilibrul dintre acesti izotopi diferiti sau abundenta lor se schimba atunci cand osul este distrus sau resudat si indica astfel aparitia unor modificari in stadii timpurii ale densitatii osoase.

 

Studiul a fost realizat pe un esantion de 12 voluntari sanatosi care au acceptat sa ramana la pat timp de 30 de zile. Sederea prelungita la pat cauzeaza diminuarea masei osoase.

 

Noua metoda a fost capabila sa detecteze diminuarea masei osoase dupa doar o saptamana de odihna la pat – cu mult timp inainte ca modificarea densitatii osoase sa poata fi detectata cu tehnicile medicale conventionale de radiografiere.

 

In plus, spre deosebire de alte teste biochimice create pentru a detecta scaderea masei osoase cu ajutorul unor markeri sangvini ce indica o fluctuatie considerabila a maduvei osoase, noua metoda ofera o cuantificare directa a pierderii nete de masa osoasa.

 

Metoda, realizata sub coordonarea cercetatoarei Ariel Anbar, ar putea fi utila si pentru a monitoriza evolutia altor boli care afecteaza oasele, precum cancerul.

 

MEDIAFAX

 

 

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *