Opera Nationala Bucuresti ofera publicului o noua reprezentatie a celei mai cunoscute lucrari lirice romanesti – „Oedipe” de George Enescu – joi, 26 septembrie, de la ora 19.00, sub bagheta dirijorului Adrian Morar, in cadrul Festivalului International „George Enescu”. Prezentat in premiera in editia trecuta a aceluiasi Festival, spectacolul „Oedipe” in regia Andei Tabacaru-Hogea, scenografia Vioricai Petrovici si coregrafia lui Razvan Mazilu, aduce pe scena, pe muzica lui George Enescu, intreaga viata a lui Oedipe, de la nastere pana la tragicul sfarsit.
Prezenta activa pe scenele lirice din Romania, binecunoscut publicului meloman si recunoscut de critica de specialitate, Adrian Morar, care va dirija spectacolul „Oedipe” pentru prima data la Bucuresti, face parte dintre artistii ai caror cariera se afla in plina ascensiune.
„In cariera mea am parcurs multe partituri generale de opera, dar pot sa afirm cu toata convingerea ca partitura generala a operei Oedipe este cu totul aparte. Enescu a transmis catre realizatori o conceptie ferma despre modul in care doreste sa i se interpreteze opera. Muzicienii acestei institutii, de pe scena si din fosa, inteleg pe deplin mesajul lui Enescu si avem siguranta unei realizari de inalt profesionlism.”, este de parere dirijorul Adrian Morar.
Baritonul Stefan Ignat, unul dintre cei mai apreciati solisti ai institutiei, va interpreta rolul titular al operei: „Dupa un deceniu de interpretare a rolului Oedipe, timp in care am colaborat cu numerosi dirijori si parteneri de scena in sase productii diferite ale acestei opere, pot afirma ca este cel mai complex rol de bariton din intreaga mea cariera. Oedipe este un personaj al tuturor timpurilor, iar povestea este incalcita, fantastica si zguduitoare”.
Stefan Ignat a fost ovationat pe scenele lumii in rolul Oedipe la Cagliari – Italia, Illinois – SUA, unde, datorita acuratetii muzicale, casa de discuri Albany Records editeaza un CD cu aceasta capodopera enesciana. Repertoriul sau este variat, incluzand printre altele: Wotan din „Aurul Rinului” de R.Wagner, Scarpia din „Tosca” de G. Puccini, Jago din „Otello”, Nabucco din opera omonima, Germont din „Traviata” de G. Verdi. De asemenea, baritonul stefan Ignat este apreciat si in presa de specialitate.
„Faclia tinuta in mana de David Ohanesian mai are un sustinator, Stefan Ignat, indubitabil cel mai important roman care s-a apropiat in totalitatea partiturii de personajul enescian…” criticul muzical Costin Popa.
Parcursul operei „Oedipe” de George Enescu la Opera Nationala Bucuresti este strans legat de cel al festivalului care poarta numele marelui compozitor. Stagiunea 1958 – 1959 a fost marcata de premiera nationala a acestei opere, la doua decenii de la cea mondiala de la Paris (1936). Spectacolul a fost prezentat in cadrul primei editii a Festivalul International „George Enescu”, la 22 septembrie 1958. Echipa de realizatori era una de exceptie (dirijor: Constantin Silvestri, regia: Jean Ranzescu, decoruri: Roland Laub, costume: Ofelia Tutoveanu, maestru de cor: Gheorghe Kulibin, coregrafia: Gelu Matei). Indiferent de montarile de factura diferita ale acestei opere, lucrarea reprezinta una dintre marcile prin care Opera Nationala Bucuresti s-a prezentat de-a lungul timpului, in semn de consideratie pentru cel mai mare compozitor roman, George Enescu.
in cadrul Festivalului International „George Enescu”, Opera Nationala Bucuresti prezinta:
OEDIPE
de George Enescu
Libretul de Edmond Fleg, spectacol in limba franceza
26 septembrie, ora 19.00, Opera Nationala Bucuresti
Dirijor: Adrian Morar
Regie: Anda Tabacaru Hogea
Coregrafie: Razvan Mazilu
Scenografie: Viorica Petrovici
Maestru de cor: Stelian Olariu
Maestru de cor copii: Smaranda Morgovan
Distributie:
Oedipe – Stefan Ignat
Tiresias - Horia Sandu
Creon – Vicentiu Taranu
Pastorul – Liviu Indricau
Marele Preot – Marius Bolos
Phorbas – Octavian Dumitru
Strajerul – Mihnea Lamatic
Thesée – Serban Vasile
Laïos – Hector Lopez
Jocaste – Oana Andra
Sfinxul – Andrada Ioana Rosu
Antigone – Simona Neagu
Mérope - Antonela Barnat
Femeia tebana – Zoica Sohterus