fbpx

Paul Newman – Mereu la timpul prezent

de

Cu o zi inainte de aflarea vestii ca Paul Newman a plecat dintre noi, imi incheiam articolul pentru care mi-am inceput documentarea cu ceva vreme in urma. Textul meu folosea timpul prezent si, cånd am auzit ca actorul a murit, m-am gåndit sa dau timpurile (macar pe cele verbale) inapoi. Insa n-am avut puterea sa elimin speranta dintre råndurile mele. In sufletul nostru, Paul Newman va fi mereu la timpul prezent.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

De curand a facut inconjurul lumii o veste din acelea care dor. Legenda filmului american, starul de la Hollywood cu cei mai frumosi ochi albastri, Paul Newman sufera de cancer pulmonar, boala care nu iarta si nu alege.

Actorul nu si-a facut publica suferinta, a preferat doar sa se retraga anul trecut din activitate, pretextand ca are probleme cu memoria. Si poate e mai bine asa, pentru ca publicul sa-l asocieze doar cu rolurile pe care le-a interpretat, cu actele de caritate pe care le-a facut si cu pasiunea sa pentru cursele de masini. Orice s-ar intampla, un lucru e sigur: talentul si privirea lui tulburatoare vor continua sa fascineze si de acum incolo, generatii intregi.

Nascut in America, cu radacini in Europa

Putina lume stie ca Paul Leonard Newman, actorul legenda de la Hollywood, are radacini in Europa de Est. De fapt, mama sa, Thereza Fetzko s-a nascut in Ungaria, iar parintii tatalui sau erau din Polonia, respectiv Ungaria. Cu toate astea, Paul a venit pe lume pe 26 ianuarie, 1925,  in SUA, Shaker Heights, Ohio, acolo unde Arthur S. Newman, tatal sau si sotia sa traiau si aveau o afacere infloritoare.

Cei doi baieti ai familiei, Paul si fratele sau, Arthur, au avut parte de toata grija parinteasca si au fost incurajati sa faca tot ceea ce- si doreau. De exemplu, micul Paul, inca de la sapte ani s-a aratat interesat de teatru, iar mama sa, observandu-i talentul, l-a sprijinit si l-a aplaudat cu drag in rolul sau de debut, clovnul curtii din Robin Hood, in spectacolul scolii. Cu siguranta nici propria sa mama nu si-a imaginat ca, peste ani, acest episod va fi consemnat in biografii care-l au in centrul atentiei pe unicul Paul Newman.

Viata adolescentului Paul a fost una absolut normala, a absolvit liceul din Shaker Heights, in 1943, si s-a inscris  la Ohio University, acolo unde s-a alaturat fratiei Phi Kappa Tau. Ceva din comportamentul sau, nu se stie exact ce, a facut ca in scurt timp tanarul Newman sa fie dat afara de la universitate. N-a avut regrete legate de acest episod, ba chiar a ales sa se faca util tarii sale, inrolandu-se in marina, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. El si-ar fi dorit sa fie pilot, dar in urma unui control oftalmologic s-a descoperit ca nu poate distinge culorile si atunci a fost repartizat intr-o zona mai putin spectaculoasa, radio operatoria.

Dupa trei ani, intors cu bine din armata si dornic sa-si desavarseasca pregatirea, Paul Newman a absolvit Kenyon College, in Ohio.

Sot, tata, actor in devenire

Anul 1950 a fost pentru viitorul actor un an al marilor evenimente.  Cu armata facuta, cu diploma in buzunar, mai avea un aspect de implinit in viata, sau, cel putin, asa credea in acel moment: starea sa civila. Venise timpul sa se aseze la casa lui, lucru pe care l-a si facut. La 25 de ani s-a insurat cu Jackie Vitte si in acelasi an a devenit tatal unui baietel pe nume Scott. Bucuria nasterii primului sau copil a fost umbrita, insa, de moartea tatalui sau, iar unicul regret recunoscut de Paul Newman, in viata sa, a fost acela ca parintele lui nu a apucat sa vada ce ascensiune teribila a avut, devenind unul dintre cei mai apreciati actori din lume.

Acest eveniment trist a schimbat, in primul moment, traiectoria lui Paul. Si-a luat sotia si copilul si s-a mutat in orasul sau natal, Shaker Heights, pentru a se ocupa in continuare de afacerea familiei, pe care tatal sau o coordonase cu succes. O vreme a facut ceea ce isi propusese, dar a simtit ca nu asta este ceea ce isi doreste cu adevarat in viata. Pasiunea pentru teatru, pentru film ramasese in sufletul sau inca din copilarie, dar nu facuse nimic in acest sens, preferase sa se dedice unor activitati mai accesibile. Si totusi, la un moment dat s-a decis. A lasat afacerea familiei, si-a luat sotia si copilul si s-a mutat in New Heaven, Connecticut, unde s-a inscris la Yale University’s School of Drama. A inceput sa studieze actorie cu cei mai renumiti profesori si in scurt timp a fost observat de doi agenti care i-au propus sa se mute la New York pentru a intra in lumea buna a artei. N-a fost o decisie usor de luat pentru ca Paul Newman stia ca acolo concurenta e acerba si s-ar fi putut pierde pe drum. N-a fost, insa, asa.

Dupa ce si-a strans din nou bagajele, si-a luat iar sotia si baietelul cu el, s-a mutat la New York si a continuat sa se duca la cursuri de actorie, de aceasta data sub indrumarea lui Lee Strasberg, la renumitul “Actor’s Studio”.

Calator in cautarea implinirii

Anul 1953 a fost un alt an de cotitura in viata actorului. In primul rand i s-a oferit sansa sa joace pe Broadway, ocazie cu care o intalneste pe actrita Joanne Woodward pentru care simte o atractie de nestavilit, dar n-are incotro si isi inabusa sentimentele fiindca exact in acel an, sotia sa aduce pe lume al doilea copil al familiei Newman, micuta Susan. In perioada urmatoare cei doi soti mai fac o fetita, pe Stephanie, si cu toate astea, in 1958 inevitabilul se produce.

Lansat in lumea filmului, culegand laurii in urma rolului Rocky, din “Somebody Up There Likes Me”, in 1957 este solicitat sa joace in “The Long, Hot Summer”, unde o are partenera de film, din nou, pe Joanne Woodward. A fost de ajuns ca cei doi sa se reintalneasca si sa considere asta drept un semn al destinului cum ca ei doi sunt facuti sa fie impreuna. Si din acel moment nimeni si nimic nu i-a mai despartit, pana in zilele noastre. Chiar atunci, la sfarsitul anului 1957, Paul Newman divorteaza de sotia sa, cu care avea cei trei copii, si in ianuarie 1958 se casatoreste in Las Vegas, cu Joanne. Iar isi strange bagajele, isi ia noua sotie, si se muta in Westport, Connecticut. Acolo va deveni din nou tata, dar de data aceasta ai copiilor lui Joanne Woodward, trei la numar: Nell (1959), Lissy (1961) si Clea (1965). Familie mare, responsabilitati multe, dar Paul Newman se descurca foarte bine. Nimic nu-i impiedica ascensiunea, ba dimpotriva, se afla in perioada cea mai infloritoare din cariera sa. Mai exact: in 1959 primeste o nominalizare la Oscar, la sectiunea Cel mai bun actor, pentru rolul din “Cat on a Hot Tin Roof”. Oricine a vazut filmul isi aminteste de barbatul acela ursuz, rebel, indragostit de pahar, care-i facea zile fripte consoartei, interpretata de Liz Taylor. Dupa prestatia din acest film, ofertele au inceput sa curga pentru domnul Newman si nominalizarile la Oscar, asemenea. “The Hustler” (1961), “Hud” (1963) si “Cool Hand Luke” (1967) sunt filmele care l-au propulsat din nou in competitia pentru Oscar, la categoria Cel mai bun actor.

Fiind o persoana creativa, dornic sa-si exploreze si alte laturi ale talentului sau artistic, Paul Newman trece in spatele camerelor de filmat si realizeaza regia filmului “Rachel, Rachel” (1968). Cine ar fi putut fi protagonista peliculei, daca nu sotia sa, Joanne Woodward? Si ca o dovada ca nu s-a inselat cand i-a oferit ei rolul principal, aceasta a fost nominalizata la Oscarul pentru Cea mai buna actrita. Si nici el n-a ramas nerasplatit. E drept ca n-a fost pe lista celor alesi pentru Cel mai bun regizor, la Oscar, in schimb a primit Globul de Aur.

Toate ii mergeau din plin, avea o familie frumoasa, talentul sau era recunoscut la nivel mondial, iar in 1969 are si bucuria sa dea lovitura cu marele succes “Butch Cassidy and the Sundance Kid”, unde l-a avut partener pe un alt domn fascinant de la Hollywood, Robert Redford.

 
Copiii – motiv de mandrie si durere

Atrasi de lumea stralucitoare a filmului, mostenind talentul tatalui si avand toate parghiile necesare, si copiii lui Paul Newman s-au indreptat spre cariere in domeniul artistic. Asa se face ca numele unicului fiu al actorului, Scott Newman, apare in distributia catorva filme, fiica sa din prima casnicie, Susan Kendall realizeaza documentare, pentru unul dintre ele primind chiar o nominalizare la premiile Emmy,  iar Nell Potts, fiica lui Paul si a Joannei, joaca alaturi de mama sa si in regia tatalui ei in celebra ecranizare “The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds”(1972).

Nimic nu parea sa-i tulbure fericirea actorului. Era un tata implinit, datorita copiilor sai, un sot linistit si mandru de alegerea sa, facand o echipa invincibila cu Joanne Woodward atat in viata de familie, cat si in cea profesionala, devenise bunic, datorita fiicelor sale, dar… lovitura destinului a venit cand nimeni nu se astepta. |n noiembrie 1978, la doar 28 de ani, Scott, fiul actorului moare din cauza unei supradoze. Durerea tatalui care si-a pierdut fiul l-a facut pe actor sa se gandeasca si la alti parinti care se afla in situatia lui, care au copii dependenti de droguri si pe care si-a propus sa-i ajute, infiintand “Scott Newman Center”.

Aceasta drama a schimbat radical viata lui Newman, chiar si din punct de vedere al alegerilor profesionale. Din acel moment actorul a inceput sa joace in alt registru, personajele sale au alta greutate, spre aprecierea generala, a criticilor si a publicului. Si ca o recunoastere a maiestriei sale, actorul primeste, in sfarsit, premiul Oscar pentru Cel mai bun actor, datorita interpretarii sale  din “The Color of Money” (1986), film regizat de Martin Scorsese.

 
Omul Paul Newman concureaza actorul Paul Newman

Evident, Paul Newman a intrat si a ramas in constiinta publicului drept un mare actor, un barbat fermecator, cu niste ochi fascinanti si cu o viata de familie cum rar intalnesti la Hollywood, printre vedetele de acest calibru. Chiar i-au fost puse niste intrebari legate de fidelitatea sa, avand in vedere ca este casatorit cu aceeasi femeie de cateva decenii bune, iar actorul a raspuns cu seninatate printr-o intrebare: “De ce  sa iau un hamburger cand am acasa friptura?” Dar pe langa aceste mari pasiuni din viata sa, filmul si sotia, Paul Newman este cunoscut si pentru placerea cu care s-a implicat intr-un sport pe cat de spectaculos, pe atat de periculos: cursele de masini. |nca din tinerete a participat la raliuri, sportul cu motor fiind un adevarat viciu al sau, celalalt, care ar putea sa-i fie fatal, fiind fumatul. Revenind la pasiunea lui Paul Newman pentru curse, acesta a ajuns de mai multe ori pe podiumul invingatorilor, in calitate de pilot, ba chiar a devenit, in 1983, co-fondatorul Newman/ Haas/ Lanigan Racing,  iar in 1995, la 70 de ani, Paul Newman obtine recordul de cel mai in varsta pilot participant la o cursa.

Un om activ, intreprinzator si iubitor de oameni, acest mare actor. De-a lungul vietii nu s-a gandit doar la el si la placerile lui. Este recunoscut pentru marinimia sa, pentru actele de caritate pe care le-a facut din momentul in care a devenit un om important, cu mare putere financiara. |ncepand cu anul 1982 actorul infiinteaza “Newman’s Own”,  o linie de produse alimentare, de la dressing-uri pentru salate, pana la popcorn, iar toti banii castigati in urma vanzarilor ii doneaza. Asa se face ca in 2006 suma folosita pentru donatii ajunsese la 200 de milioane de dolari. Printre cei care au beneficiat de banii oferiti au fost copiii bolnavi din “Hole in the Wall Gang Camp”, o tabara a carui co – proprietar este, si de refugiatii din Kosovo, pentru care Paul Newman a trimis in 1999, 250 de mii de dolari.

Toate aceste gesturi frumoase pe care omul Paul Newman le-a facut au fost rasplatite cu premii pe care, dintre toate personalitatile de la Hollywood, doar Frank Sinatra le-a mai primit: “The Humanitarian Award” (1993) si “Special Award” (1985). Cu toate astea, nu va imaginati ca actorul a fost iubit de toata lumea. Nu, nici pe departe. Din cauza implicarii sale in politica, Paul Newman a starnit si antipatia unora. Vederile lui liberale si sustinerea candidatului Eugene Mc Charty la presedintie, in 1968, au facut ca numele sau sa apara pe lista oficiala, intocmita de Richard Nixon, cu cei pe care ii considera dusmanii sai. Chiar daca lucrurile s-au intamplat asa, iar candidatul sprijinit de Newman n-a ajuns niciodata sa conduca Statele Unite ale Americii, actorul si-a vazut linistit de cariera sa si a continuat sa joace atat in filme, cat si pe Broadway, iar recent, in 2006, a imprumutat vocea sa, in filmul  “Cars”,  personajului de desene animate Doc Hudson, o masina de curse care s-a retras din circuit, din cauza varstei. Cu siguranta, n-a fost intamplatoare alegerea lui Paul Newman de a interpreta acest rol. Si el, un an mai tarziu, in 2007 isi anunta retragerea, la 82 de ani, declarand acest capitol din viata sa, inchis.

Spre bucuria noastra, ochii lui albastri, personajele sale rebele, anti-eroi, vor continua sa dainuiasca multi ani de-acum inainte datorita acestui miracol, acestei minuni a lumii, cinematografia, a carei istorie a fost scrisa si de Paul Newman.

 

 

 

FAN BOX

 
Nume: Paul Leonard Newman

Data nasterii: 26 ianuarie 1925, Shaker Heights, Ohio

Data nortii: 26 septembrie 2008, Westport, Connecticut, SUA

Inaltime: 1, 77 m

Parintii: tatal- evreu, cu radacini unguresti si poloneze, mama – unguroaica

Frati: Arthur Newman

Casatorit: cu Jackie Witte (1949 – 1958), Joanne Woodward (1958 – 2008)

Copii: Scott Newman (1950 – 1978), Susan Kendall, Stephanie, Elinor “Nell” Teresa,  Melissa “Lissy” Stewart, Claire “Clea” Olivia.

Nominalizari la Oscar: 10

Donatii: pana in 2006 – 200 mil. $

Trademark: ochii albastri

Fan: Jim Carrey

Pasiuni: cursele de masini, politica, sotia sa si tigara

Curiozitati: – rolul din “Cineva acolo sus ma iubeste” initial ii fusese oferit lui James Dean, iar cel din “Pisica pe acoperisul fierbinte”, lui Elvis Presley;

– ceasul Rolex “Daytona”, din 1960 era denumit neoficial, Rolex “Paul Newman”;

– in filmul “La dolce vita”  este mentionat numele sau, iar formatia “Dogs Die in Hot Cars” are o melodie numita “Paul Newman’s Eyes”

– actorul sustine casatoriile gay

 

 

CITATE DIN PAUL NEWMAN

 

“Actoria e ca si cand ti-ai da pantalonii jos – esti expus.”

 

“Nu vreau sa scrie pe crucea mea: “Aici odihneste Paul Newman, care s-a stins un ratat fiindca ochii sai au devenit caprui””

 

“Acum 25 de ani nu puteam sa merg pe strada fara sa fiu recunoscut. Acum imi pun o sapca si nu stie nimeni cine sunt.”

 

“Mi-ar placea daca oamenii ar gandi ca Paul Newman are un spirit care actioneaza, o inima, talent, si nu doar niste ochi albastri.”

 

“Un om fara dusmani e un om fara caracter.”

 

 

                    

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Superstar

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.