fbpx

Printul Paul al Romaniei si Printesa Lia: Carol Ferdinand primeste cadouri obisnuite!

de

Printul Paul al Romaniei si Printesa Lia sunt figuri contestate ale istoriei Romaniei. Cu toate acestea, povestea, in ochii lor, pare simpla si clara. Se bucura de statutul lor si il cresc pe Micul Print cu jucarii obisnuite. Un interviu despre primele intalniri, sincopele din istoria Romaniei si sperantele pentru 2013.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Printul Paul: Carol al II-lea a vrut sa scrie o carte despre viata lui, dar a murit inainte de a o publica

Eveline Pauna: Romanii va cunosc istoria. Iar alteta voastra o cuprinde in carti…
Printul Paul: In primul rand, istoria m-a fascinat inca din scoala pe care am urmat-o in Anglia, Millfield College. Istoria este cea mai interesanta disciplina. Iar de carti ma leaga multe… In 1977, cand a murit ultima sotie a lui Carol al II-lea, am mostenit foarte mult din arhiva regala: biblioteca lui Carol al II-lea si mii de piese originale de arhiva. Cand a plecat din tara, in 1940, fortat de Antonescu, a dus aceasta arhiva in Portugalia, intr-o vila, in Estoril. Am reusit sa recuperam aceste documente foarte importante. Am avut ideea sa lucrez cu un nepot al lui Titulescu, sa studiem exact aceste documente. Am constatat ceva foarte interesant, Carol al II-lea a vrut sa scrie o carte despre viata lui, dar a murit inainte de a o publica. Norocul meu a fost ca am gasit tot ceea a avut el pentru aceasta carte. Apoi, mai tarziu, Tereza, ultima sotie a printului regent Nicolae, fratele mai mic al lui Carol al II-lea, mi-a dat biblioteca lui si toata arhiva lui. Asa ca am documente foarte importante despre istoria Romaniei, despre Casa Regala, scrisori ale Reginei Maria, ale lui Ferdinand, despre Casa Regala Britanica… documente incredibile. In anul 1988 am scris o carte, prima mea carte, in Anglia, un bestseller si am lansat-o in World Geografical Society, unde eram membru. Dupa ce am scris aceasta carte am fost in Franta si am tradus-o si in limba franceza. In 10 ianuarie 1990, cand am venit pentru prima data in Romania, ca prim reprezentant al Casei Regale venit aici, m-am decis sa traduc aceasta carte si in limba romana. Doamna Vulpescu a tradus-o foarte bine. Prin Fundatia „Printul Paul”, fondata atunci, imediat, am dat gratuit 50 de mii de exemplare in toata tara. Acum trebuie sa refac un nou tiraj, la o calitate superioara, pentru ca, in regimul comunist, oamenii nu prea stiau istoria adevarata a Casei Regale, a fost foarte mult ascunsa. M-am gandit ca poporul trebuie sa stie adevarul istoric. In plus, la inceputul anului 2013, va aparea cartea intr-un format foarte special, unde am pus 900 de fotografii in 300 de pagini. Este Istoria lui Carol I, Regina Elisabeta, Ferdinand, Regina Maria, Carol al II-lea si se opreste in anul 1940 . Va fi o carte inedita. In rest… am mai scris. Am fost bun prieten cu ambasadorul Peru si i-am spus ca in anii 1970-80 am vizitat Peru si am facut o campanie pentru salvarea unui animal cu blana scumpa, numit vicuña. Ambasadorul mi-a spus sa scriu o carte despre aceasta expeditie. Aceasta ar fi a doua carte scrisa de mine, pe care am lansat-o la Ambasada Peru din Romania, sotia ambasadorului fiind romanca si apoi s-a lansat, prin Ministerul de Externe, la Lima, intr-un castel din secolul al XVIII-lea.
E.P.: V-ati intalnit acum aproape 18 ani, la Londra, la o Gala UNICEF…
ASR Printesa Lia: Da, corect.
ASR Printul Paul.: Vara mea, care este printesa Caterina de Iugoslavia, a organizat aceasta gala si a vrut sa-mi prezinte o doamna de origine romana care voia sa ma cunoasca. Cum am vazut-o am fost impresionat, apoi i-am cerut cartea de vizita. A fost foarte dificil sa o primesc si mi-a spus sa astept. Am asteptat cam 2-3 saptamani si am dat telefon. Ea studia la Oxford, si am asteptat pentru a o invita la masa, la Londra. A acceptat si apoi aceste invitatii s-au repetat timp de 6 luni.
E.P.: Printesa, ati spus ca intalnirea v-a facut sa simtiti, in primul rand, un mare resaect
ASR Printesa Lia.: Da, a fost o prietenie si respect intre noi!
E.P.: Iar la prima intalnire Printul a trebuit sa coboare sa plateasca parcarea de sase ori, pentru ca discutia se tot intindea in timp…
ASR Printul Paul: Este un hotel foarte cunoscut in Londra, Dorchester, care care nu prea avea parking in fata si mi-am lasat masina intr-un colt, doar pentru o ora si jumatate. Dar noi am tot vorbit cam 6 ore si, ca urmare, a trebuit sa platesc parcarea pentru fiecare ora.

Printul Paul: La nunta noastra invitatii au venit cu mancare in valiza si cu prosoape. Nu au inteles ca Romania era schimbata

E.P.: V-ati casatorit in Romania si ati avut o nunta cu totul speciala.
ASR Printesa Lia: A fost decizia noastra, eu l-am determinat sa facem casatoria in Romania. Dupa ce am decis sa ne casatorim, totul a fost foarte clar, pentru ca parintii mei s-au nascut in Arad, respectiv, Alba-Iulia. Ei au plecat din Romania inainte de Razboi, cand Romania ocupa locul 7 in topul celor mai bogate tari. Mama mea a absolvit liceul Elena Ghiba Birta, din Arad, apoi a urmat Universitatea in Elvetia si a avut ca pasiune sa comunice cu persoanele din diaspora. In America a fost un program radio, de 2 ore in fiecare saptamana, „Romanian radio hour” pentru diaspora din Canada si America, realizat de ea. Pentru mine a fost un moment clar, eram hotarata sa facem nunta aici. Stiam ca diaspora ar fi fost dezamagita sa fie in afara tarii. Familia noastra a fost foarte unita, traditia a fost pastrata de noi, de sora mea, Doina, de unchiul Viorel Triff, membru in echipa nationala de fotbal, aici, de unchiul Remus, matusa Minerva…
ASR Printul Paul: Eu am vazut fotografii cu ei imbracati in costume traditionale. Oricum, la nunta noastra a fost prima data cand au venit foarte multi oameni din afara, a fost foarte dificil sa-i convingem!
ASR Printesa Lia: Presa internationala a scris ca a fost prima nunta regala dupa 50 de ani, in Paris Match, in Le Figaro, in Daily Telegraph s-a facut publicitate, ei au tras un semnal ca Romania este casa noastra, ca noi suntem romani. Este clar ca aceasta casatorie, nunta, a fost necesara in Romania!
ASR Printul Paul: Invitatii au venit cu mancare, cu prosoape… desi au stat la hotel de 5 stele, la Intercontinental. Nu au inteles ca Romania anului 1996 era schimbata, dupa cativa ani de la Revolutie. Primul membru al Fundatiei „Printul Paul” a fost Parintele Galeriu, cel care ne-a si casatorit.
ASR Printesa Lia.: Un sfant!
E.P.: Ce a insemnat sa primiti binecuvantarea de la Parintele Galeriu?
ASR Printul Paul: Pentru noi a fost foarte important. Am vazut ca, dupa ce a aparut Parintele Galeriu, sotia mea s-a schimbat total, s-a luminat!
ASR Printesa Lia: Da, a fost un semn. Si Arhiepiscopul Vincentiu si parintele Candra, un bun prieten, din Botosani…
ASR Printul Paul: La nunta au venit cam 30 de ambasadori, multi prietenii nostri.
E.P.: Printesa, ati purtat o rochie speciala, creatie a designerului Bill Blass. Obisnuiti sa combinati creatiile designerilor romani cu cele ale caselor intrenationale.
ASR Printesa Lia.: Da, mie imi place foarte mult sa incurajez creatoarele de moda din Romania. De exemplu, am descoperit o creatoare de moda, Lulu, care se va lansa si la Paris, la o gala de moda. Mult timp, cand eram in Anglia, Germania sau Italia, reputatia Romaniei era teribila. Este o placere pentru mine sa fiu imbracata cu etichete precum Lulu, sau Catalin Botezatu… Sunt foarte multe companii – Marks and Spencer, G.Versace, care au lucrat in Romania, dar eticheta are alta informatie si acest lucru ar trebui corectat.
ASR Printul Paul: Chinezii pun etichete peste tot cu „Made in China”. Ar trebui sa facem la fel.

O scrisoare pierduta

E.P.: Pe 10 ianuarie 1990, Altetea voastra s-a intors in Romania cu un avion plin cu medicamente, dupa ce i-ati scris unchiului, Regele Mihai, o scrisoare la care nu ati primit raspuns niciodata… Va doare inca acest lucru?
ASR Printul Paul: La Otopeni m-am intors… A fost trist ca am fi putut veni ca o familie unita. Apoi s-a politizat totul si s-a cam batut joc de familia regala, oamenii politici au dezbinat familia. Cand am trimis aceasta scrisoare am vazut ca sotia sa, printesa Ana a semnat de primire. Apoi am primit un telefon de la Masoneria romana din Paris cu felicitari pentru scrisoare, dar eu am spus ca nu am primit raspuns si e pacat! Scrisoarea a aparut in 80 de tari, pe prima pagina din Daily Telegraph, am fost primul mambru al Casei Regale care a aparut in ziarul Romania Libera, cu tiraj de un milion de exemplare. Multi au fost surprinsi pentru ca auzisera mai mult de Regele Mihai, dar si de printul Carol si de Zizi Lambrino. Au auzit, dar nu stiau prea multe despre tatal meu si, cu atat mai putin, despre mine. Cand am venit a fost o surpriza si dupa aceea am lansat cartea „Carol al II-lea” si am explicat putin istoria, am dat lamuriri ca suntem ramura principala.
E.P.: V-ati dorit sa schimbati istoria?
ASR Printul Paul: Sa spun ceva: de fapt, am schimbat un pic istoria si timpul. Acum, cartea care va aparea in februarie este foarte importanta si faptul ca am venit aici, ca am publicat istoria lui Carol al II-lea si am explicat ca prima casatorie religioasa, in Odesa nu a fost anulata niciodata de catre biserica ortodoxa… Ea a fost confirmata de parintele Galeriu, el a declarat ca singura casatorie valabila in fata bisericii este prima casatorie, cealalta casatorie a fost bigamie, din punct de vedere religios. SUA au acceptat acest punct de vedere. Noi suntem prima linie de succesiune de barbati, legea spune ca fetele nu au drept la tron. Tata este primul nascut, Carol Mircea, apoi eu sunt nascut si Carol Ferdinand. Suntem descendenti, direct si Curtea Suprema, dupa 21 de ani, a recunoscut o decizie care a fost recunoscuta in 1955, in Portugalia. Mihai si fratele lui, Carol Mircea, tatal meu, au stat la masa succesorala si au impartit averea impreuna, si in Franta si in Anglia si in Elvetia si in Germania. Oamenii nu au realizat ca acest proces nu a fost un proces, ci recunoasterea unei decizii care a mai fost recunoscuta acum 50 de ani. Faptul ca eu am venit in 1990, primul si singurul, am deschis ochii oamenilor ca exista doua linii de succesiune, doua ramuri din Casa Regala… Cred ca am reusit. Acum, oamenii inteleg mai bine istoria. Curtea Constitutionala nu a uitat ca am castigat si la Curtea Europeana, la Strasburg, in 2010, apoi, aici, la Curtea Suprema. Am castigat in justitia din Romania si asta este un lucru bun, un mesaj important si pentru Strasburg si pentru Bruxelles.

Printul Paul: Este o rusine ca un principe mostenitor s-a casatorit cu sangele din tara?!

E.P.: N-ati obosit niciodata sa duceti aceasta lupta? N-ati vrut niciodata sa renuntati?
ASR Printesa Lia: Niciodata!
ASR Printul Paul: Nu, pentru ca i-am promis tatei, cand a murit, ca eu nu voi renunta. De fapt, actul sau de nastere, al lui Carol Mircea, a fost schimbat inainte de a muri, s-a trecut numele tatalui, pentru ca atunci cand s-a nascut, s-a spus sa nu se puna numele tatalui, s-a dat ordin. A fost o rusine ce s-a intamplat. In memoriile lui, Vaida-Voievod, un om foarte corect, care era prim-ministru atunci, a scris ca a fost o rusine, o nedreptate contra Constitutiei, de a nu pune numele tatalui pe actul de nastere. Spera ca va fi rectificat in viitor. Istoria este interesanta. In cartea care va aparea arat ca, atunci cand s-a casatorit Carol al II-lea cu Ioana Lambrino, pe prima pagina a unui ziar al vremii, a aparut aceasta stire, nu a fost ceva secret. Oamenii au crezut ca acesta casatorie a fost secreta. Nu! Faptul ca s-a casatorit cu o romanca este o rusine?! Este o rusine ca un principe mostenitor s-a casatorit cu sangele din tara?! Toata Casa Europeana, acum, s-a casatorit cu sangele din tara respectiva: printul Charles s-a casatorit cu Diana, in Spania, principele mostenitor cu cineva din Spania, in Suedia la fel… Carol al II-lea, cand a fost principe mostenitor, a spus Reginei Maria „ce este rau in ceea ce am facut?!”
ASR Printesa Lia: Noi respectam, Romania este o republica si despre acesta victorie la Curtea Suprema a fost nercesar sa fim foarte modesti. Acest drum a fost necesar pentru noi. Noi avem resurse financiare, rabdare si sanatate. Suntem insa incapatanati sa continuam aceasta speranta, s-a facut un progres, oamenii au inteles!

AS Printesa Lia: Am fost prima americanca de origine romana la Casa Alba

E.P.: Printesa, ati lucrat la Casa Alba, in vremea sederii in America. Cu ce ati ramas din aceasta experienta
ASR Printesa Lia: In presa americana a fost un articol despre faptul ca am fost prima americanca de origine romana la Casa Alba, sper ca nu si ultima. A fost un privilegiu, o onoare sa capat o pregatire care m-a facut folositoare in Romania. Am avut multe contacte cu persoane cu influienta, am facut lobby la Apple, TNT, Microsoft, Oracle. Larry Alison, fondatorul si seful Oracle a fost vecinul meu. In timpul cand am fost la Casa Alba am invatat fost foarte multa legislatie despre Holywood, despre copyright si drepturi pentru artisti, regizori. Am avut foarte multe intalniri care s-au dovedit folositoare mai tarziu, cand am fost la studioul Miramax unde am facut lobby despre filmul „Cold Mountain”. Bugetul a fost de 110 milioane de dolari, cu Nicole Kidman, Jude Law, Renee Zellweger… A fost clar pentru noi ca filmul este frumos si este interesant pentru a fi in presa, dar ca realizarea lui este un foarte mare avantaj pentru tara: restaurante, catering, saloane de infrumusetare, actori, editori… era un avantaj imediat pentru tara. Apoi, este un avantaj pentru turism, pentru investitori… Dupa acest film am vorbit cu Francis Ford Coppola, un suflet enorm si a acceptat invitatia noastra, Steven Seagal a fost in casa noastra, aici in Romania, George Lucas, Steven Spielberg au fost deschisi cand am vorbit despre Romania…
ASR Printul Paul: Oamenii nu pot intelege ca daca artistii vin aici sa faca filme, noi am facut lobby inainte, in America…Noi am incurajat sa vina oamenii aici…
ASR Printesa Lia: Trebuie sa explic ca printul tot timpul a refuzat sa accepte bani din buget, din buzunarul poporului. De ce?! Pentru ca este de datoria noastra sa folosim contactele noastre. Pot sa explic clar si cinstit ca toate cheltuielile au fost din buzunarul sotului meu, pentru ca Romania merita acest lucru si acest lucru este pasiunea noastra.

Printul Paul: Dupa ce ASR Printesa Lia s-a casatorit cu mine, au aparut tot felul de informatii pentru a ne distruge imaginea

E.P.: Printesa, stiu ca ati facut un interviu cu Dalai Lama. Cu ce ati ramas dupa acel moment?
ASR Printesa Lia: Da, a fost o mare onoare pentru mine. Fiecare cuvant al lui Dalai Lama a fost important. Este clar, acest om a suferit foarte mult si noi am fost tristi cand am citit declaratia lui ca nu vrea sa se implice in domeniul politic. Este un exemplu pentru fiecare persoana, al faptului ca un om poate, prin efort propriu, sa faca viata mai buna pentru ceilalti.
E.P.: Viata dvs. a fost, o buna parte din timp, in America. Aveti o fiica acolo.
ASR Printesa Lia.: Da, sigur, din prima casatorie.
ASR Printul Paul.: Primul ei sot a murit.
ASR Printesa Lia: Fiica mea este la doctorat acum.
E.P.: Prima casatorie a fost cu avocatul american Melvin Belli, care a reprezentat nume grele precum Rolling Stones, Jack Ruby, boxerul Muhammad Ali, actorul Tony Curtis…
ASR Printesa Lia: …Lana Turner, Guvernul indian, in tragedia in care 2.000 de indieni au murit otraviti. Lobby-ul nostru din America, in domeniul medical, a fost cel mai mare, telefonul nostru a fost monitorizat. Sotul meu a fost o inspiratie pentru mine, necesara pentru a nu-mi pierde curajul intr-o lupta importanta.

Printesa Lia: A fost un incident, in vila noastra, cand eu eram singura si a venit un hot care a tras doua gloante

E.P.: A fost o casnicie tumultoasa, presa a spus ca ati fi acuzat ca fostul sot ar fi comandat uciderea dvs… Este adevarat?
ASR Printesa Lia: O, nu, nu!
ASR Printul Paul: Dupa ce AS Printesa Lia s-a casatorit cu mine, au aparut tot felul de informatii pentru a ne distruge imaginea.
ASR Printesa Lia.: Cand m-am casatorit cu sotul meu, Malvin, l-am respectat foarte mult. El a fost un gigant in domeniul legilor internationale. L-am iubit pe acest om, a fost un domn. A fost un incident, in vila noastra, cand eu eram singura si a venit un hot care atras doua gloante cu pistolul. A fost un moment teribil pentru mine. Sotul meu nu a fost vinovat cu nimic. El a fost un domn.
E.P.: Acum bucuria altetelor voastre este Micul Print – Carol Ferdinand…
ASR Printul Paul: Este si frumos si are o inima buna, este foarte generos! Este extraordinar. Cand este in parc, fara noi, care suntem cunoscuti, se comporta normal, se joaca cu ceilalti copii. Anul trecut, de Craciun, am avut aici ca invitati 20 de copii de la un orfelinat si el a oferit, personal, cadouri pentru fiecare. Pentru el nu este diferenta intre copii mai bogati si copii saraci. Sunt cu totii copii, este ceva normal… Iar el primeste cadou jucarii obisnuite si se bucura de toate, ca un copil normal.
E.P.: Nasi de botez i-au fost Maria si Traian Basescu…
ASR Printul Paul: Am acceptat acest lucru pentru ca este presedintele Romaniei si este o onoare…
ASR Printesa Lia: Si Prima Doamna este o femeie extraordinara.
E.P.: Sunteti prietene?
ASR Printesa Lia: Da, Maria este o femeie model pentru foarte multe romance.
ASR Printul Paul: Sa nu uitam ca au fost si trei printi si printese din Casa Regala nasi onorifici, pentru ca sunt catolici si nu puteau sa fie nasi in biserica ortodoxa.
ASR Printesa Lia: Botezul a fost foarte important si frumos. Iar in spitalul Regina Maria, cand mi l-au adus pe Carol Ferdinand langa mine, erau foarte multi medici si asistente din sala de operatie si chiar Printul Paul… Au fost momente speciale.
ASR Printul Paul: Da, am fost si eu prezent la venirea pe lume a lui Carol Ferdinand si am avut mari emotii…
ASR Printesa Lia: Medicul Niculescu a fost splendid, a fost calm. Toata atmosfera a fost de bucurie. Dar dupa nastere, asa cum este caracteristic la romani, cu superstitii, foarte multi din sala de operatii au exclamat „O, spiritul Reginei Maria a fost in sala de operatie ca sa-l protejeze pe printul Carol Ferdinand!” Acest moment a fost adorabil.
E.P. Printesa, ati urmat un tratament special pentru a-l aduce pe lume pe Carol Ferdinand…
ASR P.L.: Da, celule stem. In cazul meu nu a fost o poveste din Biblie. Eu sunt mama matura. A fost un miracol de medicina moderna. Celulele stem vor fi secretul pentru Romania, s-a lansat programul pentru turism medical cu un potential enorm. Ana Aslan a fost fondatorul acestui proiect. Cu mare reputatie internationala!

AS Printul Paul: Romania s-a schimbat foarte mult!

E.P.: Au trecut 23 de ani de la Revolutie. Cum vedeti Romania? Mai curajoasa, mai frumoasa, mai ametita?!
ASR Printul Paul: Romania s-a schimbat foarte mult, s-au ameliorat foarte mult lucrurile fata de ceea ce am vazut in 1990. Dupa 23 de ani s-a mai uitat de cum era inainte in Romania. Vreau sa cred ca, in Romania, nu se vor face doua clase: oameni bogati si oameni saraci. Trebuie sa fie si clasa de mijloc. Si mai este important sa se dezvolte democratia. Pentru mine, Romania este una din cele mai frumoase tari din Europa. Avem munti frumosi, paduri, animale salbatice mai multe decat altii din Europa. Sa speram ca tinerii nu vor pleca si vor lucra pentru viitorul tarii. Este bine ca s-a facut pace intre premier si presedinte, pentru imaginea pozitiva a Romaniei.
ASR Printesa Lia: Momentele de asta vara, cu referendumul, au fost comentate foarte mult de presa straina, impotriva Romaniei. A fost datoria noastra sa acceptam invitatia de a da interviuri prin care sa spunem ca referendumul a fost civilizat, ca nu a fost violenta si sange in strada, noi am fost aici tot timpul si asa este corect.
E.P.: Ce va doriti de la 2013?
ASR Printul Paul: Le doresc oamenilor sanatate pentru anul 2013, sa le reuseasca tot ce isi doresc. Avem mare incredere in clasa politica care va lucra pentru tara, pentru binele romanilor!
ASR Printesa Lia: Doresc fiecarei persoane sa fie sanatoasa, curajoasa si bucuroasa. Sper ca in 2013 va fi liniste pentru toti!

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.