MARIA VERDI: Copilul scoate din noi tot ce este în adâncuri, nerezolvat. Copilul este barometrul stărilor noastre interioare. Dacă înţelegem că stările rele care ne apucă nu au legătură cu cei din exterior nu vom mai fi agresivi. Oamenii au instinctul de apărare. Atacă. Este timpul să înţelegem că suntem adulţi care trebuie să protejeze copilul, nu să-l traumatizeze. Un adult găseşte soluţii, nu loveşte, nu ţipă. Iar dacă devenim agresivi pe pilot automat, este timpul să ne întrebăm: ce nevoie neîmplinită am eu în acest moment? De ce procedez aşa? Învăţaţi să fiţi atenţi la respiraţie. Veţi vedea că respiraţia unui agresiv este rapidă, asemănătoare unui alergător. Mai bine stai pe loc, inspiră-expiră şi fă ceva să consumi acea energie distructivă. Fă ceva concret, spală rufe cu mâna, numără, colorează, îţi vei reveni. Discută apoi când te calmezi. Conştientizaţi că violenţa induce neputinţă, minciună şi apoi violenţă!
Marea Dragoste / revistatango.ro: Există, cu siguranță, părinți răi. Dar părinții buni cum ar trebui să fie?
MARIA VERDI: Există părinți, atât. Toți părinții își iubesc copiii, chiar dacă nu știu s-o arate. Nu au fost învăţaţi să se exteriorizeze. Afecţiunea era considerată slăbiciune. Suntem o generaţie crescută cu cheia de gât, cu părinţi care munceau mult timp pentru ca noi să devenim cineva. Iar generaţia din spatele părinţilor noştri a fost deportată, a cunoscut războaie, violuri. Am preluat de la părinţii noştri munca non stop. Un copil are nevoie de un părinte echilibrat emoţional şi care să fie prezent în realitatea lui. Să îl asculte, să îi acorde atenţie, să îl iubească necondiţionat, să îl accepte aşa cum este el, să facă împreună diverse lucruri, să petreacă timp de calitate. Funcţiile noastre, banii, posesiunile materiale nu aduc adevărata fericire urmaşilor noştri. Copilul care cere lucruri materiale nu are încredere în el. Se acoperă de ele pentru a-şi creşte stima de sine.
Marea Dragoste / revistatango.ro: Cât de importantă este, deci, dragostea în toată această ecuație a fericirii dintr-o familie?
MARIA VERDI: Fără iubire suntem nimic. Studii ale specialiştilor occidentali au demonstrat asta printr-un experiment. Au luat două loturi de subiecţi – proaspete mămici alăptându-şi bebeluşii nou născuţi. Studiul a fost făcut pe o perioadă de câteva luni. Primul lot de mame în timp ce alăptau trebuia să fie prezente, iubitoare, calme. În timpul alăptării, mamele din lotul doi trebuiau să fie agitate, să nu păstreze contact vizual cu bebelușul, să fie absente emoțional. La sfârșitul experimentului, bebelușii alăptați cu dragoste erau veseli, măricei, sănătoși. Bebelușii alăptați de mamele anxioase, absente emoțional erau mici, agitați, bolnavi. Este evident că fără iubire nimic nu crește, nimic nu oferă siguranță, protecție, echilibru, dezvoltare armonioasă. Părinții fericiți au și cresc copii fericiți.
Niciodată nu este târziu să te regăsești, să faci ce îți place, să o iei de la capăt, să fii împlinit. Când tot ce faci în exterior este în armonie cu tot ce conții în interior, viața este o binecuvântare.
Marea Dragoste / revistatango.ro: Cum și de ce ați ales această specialitate? Ce studii și ce stagii de pregătire ați făcut ca să ajungeți aici?
MARIA VERDI: Mi-am dorit de mică să fiu doctoriță. Nu am fost lăsată, pe motiv că plec departe de casă. De aceea, am început o carieră în domeniul financiar. Când am intrat în viața de familie, tatăl meu a murit de cancer. Atunci, în marea traumă, mi-am jurat că dacă pe tata nu l-am putut salva, o iau de la capăt pentru toți cei dragi mie. Am făcut facultatea de medicină, specializarea recuperare medicală, masterul de plante medicinale și nutriție. Am lucrat o perioadă în acest domeniu și eram voluntar la o fundație care ajuta pacienții de cancer să se vindece pe cale naturală. Am conștientizat în acest timp că bolnavii cu o stare psihică bună se fac bine mult mai repede. Mi-am dat seama că pentru a se vindeca, omul are nevoie să își vindece mintea. Am început și terminat apoi facultatea de psihologie, masterul de psihoterapie integrativă cu toate specializările necesare, cu formarea și supervizarea specifică, cu stagiu pentru vindecarea traumelor etc. Am înțeles de ce a fost necesar acest drum lung. Nu poți fi sănătos cu un psihic la pământ. Iubesc această muncă atât de mult, încât sunt în permanentă acțiune. Iubesc cu sufletul oamenii cu care vin în contact și mă bucur de vindecarea lor.
Marea Dragoste / revistatango.ro: Sunteți acum fondatoarea Centrului ReCreation Life – există, cu adevărat ReCreation?
MARIA VERDI: În firescul uman sunt normale starea de bine, echilibrul, bucuria. Din păcate, societatea ne abate de pe cale. Niciodată nu este târziu să te regăsești, să faci ce îți place, să o iei de la capăt, să fii împlinit. Când tot ce faci în exterior este în armonie cu tot ce conții în interior, viața este o binecuvântare. Avem dreptul la o viață minunată, la o viață trăită așa cum ne-o dorim. A te ReCrea înseamnă a te întoarce la origini, la modelul ancestral, la a fi așa cum ai fost menit să fii. O minune!
Pagini: 1 2