fbpx

S-a lansat volumul de poeme „Răsucește-mă în jurul visului tău” al poetei moldovene Viorica Nagacevschi

de

Marți, 1 martie 2021, scriitoarea Viorica Nagacevshi a lansat în România noul său volum de poeme – „Răsucește-mă în jurul visului tău”. Evenimentul, organizat sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Republicii Moldova, a fost găzduit de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și s-a bucurat de prezența autoarei, precum și a mai multor invitați din lumea culturală și diplomatică.

Republica Moldova și România au o profundă conexiune culturală și istorică, dar mai ales acest grai comun, aceste construcții lingvistice care ne ajută să exprimăm similar iubirea, deznădejdea sau pacea. Cred că astăzi este necesar mai mult decât oricând să avem poezie în viața noastră. Lansarea în România a acestui volum, semnat Viorica Nagacevschi, sperăm să apropie și mai mult comunitățile noastre și să reconfirme conexiunea culturală și emoțională, pe care o împărtășim” – a declarat Excelența Sa, Domnul Victor Chirilă, Ambasadorul Republicii Moldova în România, care a luat cuvântul în cadrul evenimentului.

Lansarea volumului a fost îmbogățită de prezența pe scena ARCUB Gabroveni a actorilor Flavia Hojda și Pavel Ulici, care au oferit în premieră publicului un spectacol de muzică și poezie, inspirat de creația Vioricăi Nagacevschi – o delicată răsucire de sunete, în jurul acestor poeme–vise. Una dintre creațiile muzicale realizate aseară de cei doi actori poate fi urmărită AICI.

Întregul volum „Răsucește-mă în jurul visului tău”, publicat de Editura Smart Publishing, poartă cititorul într-o călătorie introspectivă, de auto-descoperire, invitându-l să evadeze din agitația cotidiană într-un univers aparte, sensibil și luminos. Fiecare poem este însoțit de câte o creație grafică, ce te acompaniază pas cu pas în această călătorie, cu lucrări realizate de celebrul artist Lică Sainciuc, care a ilustrat primul abecedar românesc de după 1989, din Republica Moldova. Artistul este deținător a numeroase premii în domeniul ilustrației de carte și distins în 2010 cu „Ordinul de Onoare” al Republicii Moldova. Lică Sainciuc a ilustrat peste o sută de cărți de-a lungul carierei sale, în special pentru copii, printre cele mai cunoscute fiind „Abecedarul” alături de Grigore Vieru și Spiridon Vangheli sau „Fram, ursul polar”, de Cezar Petrescu.

Poți țipa de emoție când îți trece prin cap un avion cu gânduri, dar numai iubind poți învârti pământul cu degetul. Câteodată iubirea are nevoie de hainele celuilalt, alteori te face să-ți tremure literele în cerul gurii, ca până la urmă tot ea, iubirea, să-ți acopere aerul, drumul și timpul. Până la urmă, viața, în orice moment al său, este cel mai autentic poem de dragoste.” – a spus autoarea Viorica Nagacevschi cu ocazia lansării volumului.

Viorica Nagacevschi este o cunoscută scriitoare din Republica Moldova, cu numeroase distincții obținute pentru activitatea sa creativă, precum „Omul anului – 2018” la categoria Cultură – pentru succese remarcabile în literatură.

Până în acest moment Viorica Nagacevschi a publicat mai multe volume de proză, printre care „Grădinarul din rai” și „Sandhya”, dar și povești pentru copii, poeme sau culegeri de texte și cântece tradiționale din Republica Moldova. „Răsucește-mă în jurul visului tău” este cel mai recent volum de poeme lansat de autoare, prezentat în premieră în România.

 

Flavia Hojda și Pavel Ulici sunt doi tineri absolvenți ai UNATC, două personalități versatile, ce reușesc să se exprime cu aceeași naturalețe în zona de limbaj teatral sau muzical. La finalul anului 2021 au lansat MA RA MU, un mix de sonorități tradiționale și indie-jazz, una dintre cele mai fresh sonorități ale proiectelor muzicale recente din piața românească.

Flavia a putut fi urmărită în filmele #selfie și #selfie69 – veritabile blockbustere românești, dar joacă și pe scenele teatrelor Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Apropo.

Pavel a debutat pe scena teatrului Act, în spectacolul „Jocuri in curtea din spate” (regia Bobi Pricop). În 2016 și-a făcut debutul pe marile ecrane cu producția „Minte-mă frumos în centrul vechi” (regia Iura luncașu). A avut aparții în filmele: „The sons of liberty” (regia Kari Skogald 2014); „6,9 on The Richter Scale” (regia Nae Caranfil 2016), „Metal Hurlant” (regia Gulilliam Lubrano 2014), „Dragon Heart: Druit Curse” (regia Colin Tague) etc.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.