fbpx

The Guardian prezinta Romania ca destinatie pentru amatorii de cicloturism in natura

de

Vineri, 30 martie, ziarul The Guardian a publicat un articol despre calatoria cu bicicleta a unui jurnalist britanic in tinutul plin de mituri si traditii al Muntilor Buzaului

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vineri, 30 martie, ziarul The Guardian a publicat un articol despre calatoria cu bicicleta a unui jurnalist britanic in tinutul plin de mituri si traditii al Muntilor Buzaului: http://www.guardian.co.uk/travel/2012/mar/30/kevin-rushby-cycling-remote-romania?fb=native&CMP=FBCNETTXT9038

 
Jurnalistul Kevin Rushby a participat in iunie 2011 la o excursie aventuroasa pe bicicleta in salbaticia tinutului Buzaului. Mircea Crisbasanu, de la Cycling Romania, i-a fost ghid pe parcursul a cinci zile si i-a aratat lui Kevin cum este România in realitate: simpla, frumoasa, bogata in peisaje de poveste, un adevarat diamant neslefuit care asteapta sa fie descoperit de fiecare dintre noi.
 
Desi Kevin a avut dubii, ca majoritatea strainilor inainte sa se decida sa viziteze România, el si-a luat inima in dinti si a aflat ca aceasta tara este surpinzator de frumoasa.
 
„ Numele România”, scrie Kevin in articol, „imi aparea sub doua imagini cumva contradictorii. Pe de o parte, stau marturie cartile minunate scrise de William Blacker, un englez stabilit in România, Along the Enchanted Way si de Patrick Leigh Fermor, care insista asupra frumusetilor naturale si nu numai, in Between the Woods and the Water. In acelasi timp, aveam imaginea tarii creata de catre ziarele si posturile TV britanice: copii orfani, Ceausescu si ale lui constructii comuniste, rromii alungati din Franta. Cele doua fete ale României pareau, asadar, incompatibile, si ar fi trebuit sa cred ca, odata ajuns aici, ma voi afunda in neprevazut”. Britanicul a fost insa asaltat de surprize placute si de experiente unice, chiar si pentru el, explorator incercat, cu numeroase expeditii in toata lumea.
 
Mircea este un pasionat al mersului pe bicicleta si, dupa ce si-a incheiat studiile de Master in Constructii Civile in Olanda, a decis sa revina acasa pentru a initia tururi pentru cei care deresc sa descopere, pe doua roti, o Românie de putini stiuta. El organizeaza excursii educativ-culturale pe bicicleta pentru turisti strani si români. “Este un mod de a promova România in strainatate ca destinatie excelenta pentru cicloturism. In acelasi timp, doresc sa-i incurajez pe români sa-si descopere tara si sa-si petreaca vacantele intr-un mod placut si, in acelasi timp, sanatos, folosind mai putin masinile”, spune Mircea.
 
Aventura din zona Buzaului
Planul calatoriei celor doi, conform articolului, era sa pedaleze prin tinutul de nord la Buzaului, traversând sate izolate si paduri salbatice. Experientele au fost dintre cele mai variate: au asistat la o slujba de duminica la mânastirea Ratesti, au gustat delicioase sarmalute de mistret, au invatat cum „I kiss your hand!” si „May you live long!” suna ceva mai ciudat in engleza decat mult-folositele „Saru’mana!” si „Sa traiti!”. De asemenea, au aflat povesti misterioase despre chiliile scobite in stinca de la Alunis, au admirat peisajul selenar de la Vulcanii Noroiosi, ba chiar au descoperit „vulcani” noi, au gustat tuica neaosa de pruna, au admirat muntii de sare de la Mânzalesti, au vorbit si au luat masa cot la cot cu satenii primitori in Bozioru si Colti.
 
Nu in ultimul rand, le-a fost dat sa asiste la cea mai spectaculoasa si puternica furtuna nocturna, chiar dupa ce au incheiat calatoria, au admirat peisaje panoramice unice, intesate de pajisti inflorite si paduri cu verde crud, intr-o liniste fara de timp. Kevin scrie ca cel mai mult l-au incântat excursia de cautare a urmelor de lupi si ursi in padurea intunecata alaturi de un vânator la Terca si cele doua nopti dormite in satul Colti in vârful unei capite de fân.
 
Mircea s-a declarat satisfacut la final: „Cata minunatie se gaseste pe pamânturile noastre, nici nu ai crede! Este nevoie de doar putina atentie si vointa ale noastre pentru a o gasi. In cele cinci zile ale calatoriei, iata, ne-am apropiat de natura ca niciodata si am avut sansa de a vedea câte o minune la fiecare pas. Am cunoscut oameni foarte deschisi si primitori (desi noi, turistii pe biciclete, le paream niste ciudati, poate), am zâmbit si, mai ales, ne-am pastrat tineri cu inca cinci zile”.  
 
Cei doi au lasat masina in satul Berca, aproape de orasul Buzau, dupa care au facut un circuit, trecând prin Bozioru, Nehoiu, Gura Teghii si Lopatari. Patru zile au mers pe bicicleta, aproximativ câte 40 km, iar o zi a fost rezervata drumetiei in tinutul chiliilor rupestre de la Colti si Alunis.
 
Despre Cycling Romania (si fotografii)
 
Cycling Romania ofera excursii pe bicicleta pentru toate gusturile in cele mai frumoase regiuni ale României. Mai multe detalii se gasesc la www.cyclingromania.ro. http://blog.cyclingromania.ro/2011/05/reviews.html
 
 
Despre Mircea Crisbasanu
 

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Travel

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.