În Vinerea Mare, Good Friday – zi sfântă a creștinătății, declarată zi liberă în Marea Britanie, în Trafalgar Square au avut loc două reprezentații gratuite ale spectacolului „The Passion of Jesus” oferite de un grup format din 100 de actori și voluntari, adunați laolaltă de asociația caritabilă Wintershall. Povestea ultimelor zile pe pământ ale lui Iisus a fost adusă în fața oamenilor de la ora 12, apoi de la ora 15.15, într-o regie și scenografie special concepute pentru o interpretare în aer liber. În piața din centrul Londrei a fost montat și un ecran enorm, pentru ca zecile de mii de localnici și turiști să poată urmări cele 90 de minute ale reprezentației.
Fotografii de Paul Buciuta
Evenimentul a fost deschis printr-un mic discurs al producătoarei Charlotte de Klee, care a dedicat reprezentația tatălui său, autorul piesei „The Passion of Jesus” și fondatorul organizației caritabile Wintershall ce desfășoară activități educaționale având ca scop popularizarea istoriilor legate de creștinătate, prin intermediul teatrului și cântecelor religioase.
Spectacolul a inclus o serie de scene precum Cina cea de Taină, procesul lui Iisus în fața lui Pilat din Pont, călătoria Sa pe străzile Ierusalimului în Duminica Floriilor, Răstignirea Sa între cei doi tâlhari și Învierea.
După încheierea reprezentației, pe scenă a urcat Sarah Mullally, Bishop of London, pentru a ura publicului sărbători fericite și a spune împreună cu toți cei prezenți rugăciunea Tatăl Nostru – care au fost invitați s-o rostească fiecare în limba lui. Dame Sarah Elisabeth Mullally este prelat britanic anglican și prima femeie care a ajuns să dețină această funcție, ocupând și un loc pe băncile Camerei Lorzilor.
Depășind, cu siguranță, așteptările publicului în fața unui spectacol desfășurat altfel decât într-o sală de teatru, echipa de actori a fost impresionantă, iar actorul Peter Bergin, în rolul lui Iisus, a oferit o interpretare plină de har și emoție. Faptul că multe scene s-au jucat chiar între oameni, că procesiunile de soldați și drumul crucii au trecut de mai multe ori prin mulțime, protagoniștii putând fi atinși, văzuți sau fotografiați de aproape, a accentuat senzația de autenticitate și împărtășire a unui moment destinat tuturor celor care cred și tuturor celor care (încă) nu cred în ideea că binele, lumina, speranța vor învinge și vor învia mereu.