fbpx

“Voi arunca Kremlinul in aer” – o scrisoare semnata de Napoleon I, scoasa la licitatie

de

O exceptionala scrisoare semnata si codata, in care Napoleon I spunea ca va “arunca Kremlinul in aer”, datata 20 octombrie 1812, va fi scoasa la licitatie, pe 2 decembrie, de casa Osenat, in orasul Fontainebleau de langa Paris, informeaza AFP.

La 200 de ani dupa campania din Rusia, aceasta scrisoare integral codata si semnata “Nap” are mari sanse sa fie aprig disputata in timpul acestei licitatii consacrate Primului Imperiu Francez. Ea este estimata intre 10.000 de euro si 15.000 de euro (fara taxe).

 

Pe 19 octombrie 1812, imparatul Napoleon I a parasit Moscova in ruine pentru a se replia in imprejurimile orasului. L-a informat pe ministrul sau al Afacerilor Externe, Hugues-Bernard Maret, in legatura cu decizia lui de a distruge Kremlinul.

 

“Ordinul va fi executat de maresalul Mortier, care va arunca in aer turnurile Kremlinului, ce este atat un palat imperial, cat si o fortareata militara”, afirma Alain Nicolas, expertul-consultant al acestei licitatii. Turnurile vor fi rapid reconstruite, de o maniera identica.

 

In aceasta scrisoare, scoasa la vanzare de un colectionar privat, imparatul francez i-a cerut ministrului sau, care se afla la Vilnius, sa adune alimente si sa ii aduca mai multi cai.

 

“Cavaleria mea a ramas pe jos si ne mor multi cai”, spunea Napoleon I. Frigul necrutator din Siberia s-a abatut asupra Moscovei, iar animalele nu rezistau la acele temperaturi.

 

“Textele scrise in Rusia de Napoleon I sunt rare. Multe dintre scrisori s-au pierdut, fara indoiala interceptate de rusi”, afirma acelasi expert parizian.

 

Intr-un carnet, care se anunta a fi o alta piesa importanta a aceleiasi licitatii, textul intitulat “Essai sur la fortification de campagne”, dictat si adnotat de Napoleon I, in timpul exilului sau de pe insula Sfanta Elena, imparatul cazut in dizgratie revine asupra campaniei sale din Rusia si isi justifica actiunile.

 

“Nu trebuie sa se numeasca «retragere», intrucat armata a fost victorioasa”, spunea Napoleon I, agasat de criticile formulate de generalul Joseph Rogniat in volumul sau “Consid?rations sur l’art de la guerre”, aparut in 1816.

 

Pe 14 septembrie 1812, Napoleon I a intrat in Moscova, parasita de un numar mare dintre locuitorii ei. “Doar saracii au ramas, care primisera sarcina sa incendieze orasul mai tarziu”, reaminteste Jean-Christophe Chataignier, expert in istoria Primului Imperiu Francez. “Napoleon astepta capitularea tarului Alexandru I, dar rusii s-au eschivat si nimic nu s-a intamplat”, mai spune acesta.

 

Numeroase incendii au izbucnit in acest oras construit in mare parte din lemn, deranjand armata franceza. Napoleon I a ordonat in cele din urma trupelor sale sa paraseasca orasul si sa se replieze la sud. Insa a pierdut un timp pretios.

 

In acea dictare, “Napoleon I desemneaza iarna rusa ca fiind singurul lui invingator, afirmand ca acea campanie ar fi avut un final diferit daca s-ar fi derulat cu trei luni mai devreme”, afirma expertii casei Osenat.

 

“Aflat in exil pe Sfanta Elena, Napoleon nu inceta sa isi revizuiasca in minte bataliile si strategia militara, dictandu-si analizele generalului sau fidel Bertrand si apropiatilor lui”, a subliniat Jean-Christophe Chataignier.

 

Provenind din familia generalului Bertrand si estimat la o suma cuprinsa intre 60.000 de euro si 80.000 de euro, lotul ce include “Essai sur la fortification de campagne” si dictarea despre campania din Rusia grupeaza peste 180 de pagini scrise pe ambele fete si 44 de desene. Textele au fost scrise din iulie 1818 pana in august 1819.

 

La aceeasi licitatie vor fi scoase la vanzare si obiecte de mobilier: o pereche de paturi duble apartinand generalului Bonaparte si sotiei sale Jos?phine si patru scaune in forma unor tobe militare. Estimate intre 50.000 de euro si 60.000 de euro, ele provin din vila privata de pe strada Chantereine din Paris, care a fost prima resedinta a cuplului. Cladirea a fost distrusa insa in anul 1862.

 

MEDIAFAX

 

 

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.