Obiectele de interior nu mai folosesc de mult numai trebuintelor practice, ci, de-o vreme incoace, trebuie sa raspunda frumos si pretentiilor noastre estetice. Cu asemenea exigente, atributul unei canapele nu este doar de a se dovedi comoda, sistemele de iluminare presarate prin incaperile noastre nu au numai datoria de a risipi intunericul, iar mesele nu servesc doar cerintelor unor posesori necizelati.
Toate aceste lucruri, odata iesite din inchipuirea si mainile unor designeri de interior iscusiti, au darul de a ne orna caminul si de a ne obloji sufletul. Stradania designerilor din ziua de azi este de a compune obiectelor o infatisare iesita din comun, alaturi de proprietatile care le fac indispensabile oricarui camin. Artistul Lee J. Rowland, de pilda, a inventat o masa in forma unui ceas de mana, care, in urma colaborarii cu specialistii de la Goldstriker, a prins fason luxos datorita unei pojghite aurii. Masa-ceas improscata pe alocuri cu aur are inserat un ecran care arata ora, temperatura si poate fi programata sa afiseze mesaje. Initial, pretul acestei piese de mobilier a fost de 37.000$, iar cel actual a sarit binisor de 40.000$.
Dar suma de pe eticheta mesei ceas pare minuscula pe langa pretul celui mai scump pat din lume, creat de Janjaap Ruijssenaars. Arhitectul olandez si-a prapadit sase ani din viata tot robotind la acest proiect ingenios si costisitor, care a reusit sa uluiasca toti pasionatii de mobilier opulent. Patul plutitor, sustinut in intregime de magneti, pe cat este de aratos, pe atat de putin functional il socotesc unii. Pentru ca, spun ei raspicat, nu poti sti ce efecte are asupra proprietarului campul magnetic pe care se propteste patul si cat de comod este, pana la urma, sa dormi pe o saltea suspendata care mai mult ca sigur ca se bataie la cea mai mica miscare. Minunatia, in valoare de 1,5 milioane $, are un frate mai mic, care a fost expus la un targ adresat tot bogatasilor, la pretul de 146.000 $, dar care poate suporta doar greutatea si dimensiunea unui mititel ani-mal de companie.
Un alt designer de pomina, Moritz Walde-meyer, a venit cu ideea de a crea niste scaune capabile sa proiecteze o culoare asortata nuantei vestimentatiei celui care le foloseste. Damblaua lui Waldemeyer a fost sa dea nastere unor piese de mobilier interactive si, iata!, a izbutit! “Un senzor din spatele scaunului citeste culoarea hainei si o proiecteaza cu ajutorul leduri-lor”, explica designerul. “De aici haloul acela de lumina din jurul persoanei care sta pe scaunul “By Royal Appointment”, care ii creeaza acestuia imaginea unui personaj religios sau regal.”
Pentru cei care pun mare pret pe propriul confort, dar admira in aceeasi masura modelele originale, exista scaunul distribuit in editie limitata si confectionat din 28 de manusi de box veritabile. Un alt accesoriu necesar dormitorului, living-ului sau chiar terasei este lampa Smoon Ombrella, elaborata de designerii de mobila francezi, Beau & Bien. Lumineaza noaptea bland intocmai ca luna, iar, pe timp de zi, poate fi folosita ca umbrela, pentru a te feri de razele soarelui.
Designul interior practicat indeobste in ultimii ani scoate in evidenta mobilierul fistichiu, accesoriile spectaculoase, piesele ce uimesc prin executie, forma sau scop. Oriunde in lume, creatorii se straduiesc sa proiecteze obiecte care ajung sa fie apreciate si premiate prin targuri de specialitate inainte de a poposi in casele avutilor. In Romania, teapa de soi a designului interior capata, de fiecare data, mai putine sanse pentru succes, din cauza investitiilor care se propaga greoi, si mai putin pentru ca preferintele publicului n-o permit. Cu atat mai dificil ii este unui novice.
Ca atare, o straduinta demna de a fi pomenita este campania initiata de Tchibo si sustinuta de revista Tango, care s-au incumetat sa dea o mana de ajutor tinerilor artisti, prin incurajarea si mediatizarea realizarii proiectelor lor originale. La fiecare pachet de cafea Tchibo cumparat, compania va contribui la sustinerea a trei domenii artistice – fotografia, designul de obiecte de interior si designul de genti – finantand proiectele a trei artisti, reprezentanti ai acestor domenii. Tango promite sa furnizeze amanunte legate de derularea campaniei si va indeamna sa sustineti proiectele favorite pe site-ul www.inspirapringestultau.ro.
Urmariti revista si site-ul pentru a vedea cum puteti lua parte la aceasta initiativa, ca artist sau sustinator al artei.
Text de Alexandra Rotarescu