Cea de-a patra editie a Academiei Itinerante Andrei Serban, un program al Institutului Cultural Roman (ICR) conceput ca un laborator de creatie in jurul personalitatii artistice a regizorului roman, va avea loc in perioada 8 – 21 iulie, la Centrul Mogosoaia, potrivit unui comunicat al ICR New York.
Programul este organizat de Institutul Cultural Roman si ICR New York, in colaborare cu Centrul de Cercetare si Creatie Teatrala “Ion Sava” al Teatrului National din Bucuresti si Centrul Cultural Palatele Brancovenesti Mogosoaia.
Un program-cadru al Institutului Cultural Roman, initiat de Corina Suteu si coordonat de ICR New York, Academia Itineranta Andrei Serban este conceputa ca un laborator interdisciplinar de creatie in jurul personalitatii artistice a regizorului, reunind tineri actori, alaturi de artisti din alte discipline.
Atelierele sustinute de regizorul Andrei Serban vor avea loc intre 8 si 14 iulie, respectiv 15 – 21 iulie si vor reuni peste 60 de actori, regizori, scenografi, coregrafi, dramaturgi si muzicieni. Atelierele din anii precedenti au avut ca teme “cazul Tanacu” (2007), “opera lui Brancusi” (2009) si “Eminescu” (2011), iar cel din acest an se va concentra pe William Shakespeare si I. L. Caragiale.
“Am raspuns in mai multe randuri la invitatia lui Horia Patapievici si a Corinei Suteu (ICR New York) sa conduc ateliere de creatie cu studenti, actori, regizori, artisti plastici, muzicieni care au colaborat in zone extrem de variate, de la satele romanesti (unde am lucrat pe subiectul Brancusi la si langa Hobita sau la Ipotesti, cu un studiu teatral “Eminescu”) pana la New York, unde am prezentat “Spovedania la Tanacu”, acelasi subiect care recent l-a inspirat si pe Cristian Mungiu pentru filmul premiat la Cannes (“Dupa dealuri”, n.r.). Aceste actiuni au avut cu preponderenta un scop educational, caci peste 100 de tineri au profitat, in mai multe randuri, de un antrenament tehnic de inalta clasa si au fost provocati sa isi extinda bagajul de cunostinte. […] Astept cu interes atelierul de la Mogosoaia”, a declarat regizorul Andrei Serban.
Andrei Serban, reputat regizor si profesor, este cunoscut in intreaga lume pentru montarile sale indraznete. A lucrat in importante teatre dramatice si de opera din peste 39 de tari. Laureat al mai multor premii – Obie (pentru “O trilogie antica”), Tony pentru reinterpretarea unui text clasic (“Livada de visini”), al Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) pentru intreaga activitate, in 1995 -, Andrei Serban face din fiecare montare a sa un eveniment unic si din fiecare intalnire cu un actor, un pas catre o intelegere mai profunda a actului teatral.(MEDIAFAX)