fbpx

Cele mai emoționante scrisori către Moș Crăciun

de

Ne înduioșează scrisorile celor mici pentru Moș Crăciun, așa, cu literele lor de-o șchioapă. Dar și cei mari au ceva de zis Moșului, iar unele scrisori pot fi foarte emoționante, mai ales când exprimă dragostea sau dorința comună de mai bine și speranțele tuturor față de provocările acestor vremuri.

Unul dintre cele mai relevante exemple este scrisoarea actorului britanic Benedict Cumberbatch, cunoscut pentru rolurile sale din Sherlock și Imitation Game.

Benedict Cumberbatch: „Mai mult timp pentru copilărie”

„Dragă Moș Crăciun…”, scrie actorul, „acum noi ne cumpărăm cadourile, noi ne controlăm destinul, ne asumăm responsabilitatea pentru faptele noastre și trăm în lumea pe care am creat-o…, deci nu este treaba noastră să ne întoarcem și să îți cerem ajutorul în problemele noastre legate de mediu, de imigranți, de sistemul de sănătate, educație, bănci de alimente, fundamentalism și războaie. Deși Dumnezeu știe că avem nevoie de tot ajutorul posibil (…). Tu ești pentru copii. Pentru copiii care au nevoie de puțină magie într-o lume în care granițele dintre inocență și responsabilitate, dintre imaginația ludică și obstacolele vieții reci, de adult, se micșorează încontinuu. Iată ce ți-aș cere, mai mult timp pentru copii, pentru copilăria lor. Prelungește-le momentul de magie și joacă. Distrage-le atenția de la realitatea acestei lumi nebune, ca să poată să râdă în loc să suspine. Mai ales celor care au grijă de membri ai familiei sau care suferă de boli, foamete ori sărăcie. Mai ales celor care se ascund în clădiri peste care se năpustesc bombele sau care sunt puși, tremurând de frică sau de frig, în bărci, ca să scape de dezastre naturale sau de război. Te rog luminează-le viețile cu un moment de bucurie și speranță.”

Thom Yorke: „Poate anul acesta nu mai oferi niciun cadou directorilor de companii petroliere și nici politicienilor corupți”

Benedict Cumberbatch nu este singura celebritate care îi cere Moșului soluții pentru problemele majore cu care se confruntă omenirea. Thom Yorke, solistul trupei Radiohead, implicat în lupta împotriva încălzirii globale, îl roagă pe Moș Crăciun să nu mai împartă cadouri celor care sunt în fruntea companiilor poluante.

Renumita cântăreață Annie Lennox îi cere Moșului asistență pentru refugiați: „ai putea să faci în așa fel încât să nu mai fie obligate generații întregi să își abandoneze căminele, în orașe, sate și țări răvășite de război, precum Siria și Nigeria, fiindcă sunt încontinuu bombardate, incendiate și brutalizate, oriunde s-ar afla? Ai putea, te rog frumos, să pui puțină rațiune și compasiune în inimile profitorilor criminali ai urii, violenței și războiului? Mulțumesc, Moșule…”.

Thandie Newton: „Distrugerea vieții noastre se accentuează odată cu distrugerea a tot ceea ce este de sex feminin pe planeta noastră”

Actriță cunoscută mai ales din filme precum The Pursuit of Happyness sau Crash, Thandie Newton i-a scris Moșului câteva rânduri tulburătoare. „Am conștientizat un lucru, că distrugerea vieții noastre se accentuează odată cu distrugerea a tot ceea ce este de sex feminin pe planeta noastră. Fie că este vorba de albine, somoni, păduri sau fete. (…) Onorarea femeii nu este o slăbiciune, ci o forță. Este o putere creatoare de dragoste, care poate demonta greșelile pe care le-am făcut și poate reface o lume în care micile cadouri pe care le oferim copiilor sunt de ajuns.”

Actrița îi cere Moșului mai multă atenție pentru doamna Crăciun, pe care o consideră o femeie „fantastică”, ce ar putea fi „o enormă sursă de inspirație pentru noi toți”.

Shaun Usher: Ce ar conține volumul „Scrisorile lui Moș Crăciun”

Shaun Usher, autorul bestseller-ului Letters of Note, colecția de scrisori aparținând unor celebrități ale lumii, se oferă să alcătuiască un volum cu cele mai reușite scrisori din arhiva Moșului de la Polul Nord. „Am putea include scrisorile de la copii și răspunsurile tale, pe care, cumva, găsești timp să le scrii; câteva dintre scrisorile de intenție de la elfii aspiranți și respingerile tale pline de tact; câteva plângeri din partea copiilor veșnic nemulțumiți și poate chiar câteva dintre scrisorile romantice dintre tine și doamna Crăciun”, spune autorul.

Yann Martel: „Fă din nou un dar minunat din această lume…”

Unele dintre cele mai sensibile rânduri ale unui scriitor către Moș Crăciun sunt cele scrise de Yann Martel, autorul cărții Viața lui Pi (Life of Pi): „Criza din Siria, cu abundenta vărsare de sânge și nesfârșitul flux de refugiați, nebunia psihotică ISIS, clima care se schimbă încontinuu în rău în timp ce noi pretindem doar că vom transforma dioxidul de carbon în combustibil… ce mai poate face cineva în afară de a se adresa unei forțe mai mari? Iar tu ai o forță mai mare decât noi, nu-i așa? Încă reușești să îi faci pe oameni să zâmbească, fie și numai pentru puțin timp. Aduci familiile laolaltă, iar unele sunt cu adevărat bucuroase să se revadă. Poate muzica este forța ta, prin acele minunate colinde pe care le adâncești în inimile noastre. Sau momentele din jurul bradului, care ne aduc aminte de noi când eram mai tineri și mai fericiți?”. „Fac apel la tine, Moș Crăciun”, continuă Yann Martel, „te rog, ia această lume ponosită și rănită, învelește-o într-o hârtie de cadouri și după aceea dăruiește-ne-o înapoi, ca să o deschidem cu aceeași uimire și încântare pe care le vedem la copii când desfac cadourile de la tine. Fă din nou un dar minunat din această lume, așa cum este ea de fapt”

Mirela Retegan: „Te rog, Moșule, să aduci tuturor părinților din România un gram de înțelepciune și două grame de răbdare”

Este dorința îndrăgitei Mirela Retegan, autoarea cărții Pledoarie pentru Mami și Tati. „Pe primul îl vom folosi ca să avem mai multă răbdare cu noi și cu fiecare dintre noi, iar al doilea gram îl vom folosi pentru copiii noștri”, explică Antrenoarea Părinților, cu rugămintea să ne aducă Moș Crăciun și inspirație, memorie, putere și recunoștință. Inspirație, pentru că ne trebuie „când ne jucăm cu copiii, când le povestim despre lume si viață”, ca să „spunem exact cuvintele care ajung acolo, în inima lor, și îi ajută să meargă frumos mai departe. Memorie, ca să „ne amintim în fiecare zi că nu ne creștem copiii pentru noi, ci îi creștem pentru ei. Că pruncii noștri nu ne aparțin, noi le suntem doar ghizi în călătoria lor”. Putere, „să mut și munții dacă e nevoie pentru copilul meu, putere să fac alegerile cu sufletul, putere să stau de partea lui și când toată lumea îi este împotrivă”, scrie Mirela Retegan pe blogul său.

Mai este puțin până la Crăciun. Poate că ar trebui să ne grăbim să îi scriem Moșului dacă până acum nu am reușit. Totuși, să nu uităm, tot de noi, cei mari, depinde reușita lui Moș Crăciun.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.