Părinții conștiincioși sunt mereu în căutarea unor modalități de a comunica și de a se conecta mai bine cu copiii lor. În cazul celor mici, aceștia caută diverse metode pentru a-i învăța pe prichindei cât mai multe lucruri interesante. Cei care au adolescenți se străduiesc să aibă o comunicare deschisă cu ei, în timp ce le insuflă valori și principii care le vor fi de folos în viață.
Toate aceste țeluri pot fi atinse chiar în bucătăria familiei. Gătitul împreună cu copiii tăi, încă de când aceștia au vârste fragede, are multiple beneficii. Pentru ca experiența să fie și mai distractivă, alege pentru micuții tăi un model de șorț personalizat, așa cum sunt cele de pe Totoshop.ro și, cu siguranță, vei petrece alături de ei momente cu adevărat memorabile.
Iată cinci beneficii pe care le au copiii dacă gătesc împreună cu părinții!
-
Învață să își folosească alte simțuri
Pentru un copil, degustarea unui aliment necunoscut poate fi uneori intimidantă. Astfel, gătind împreuna cu el, îl poți ajuta să exploreze preparatele folosindu-se de alte simțuri decât de gust. Acest lucru îi va permite celui mic să facă asocieri pozitive cu mâncarea. Frământarea aluatului, spălarea legumelor sau tăierea salatei, de exemplu, implică atingerea ingredientelor. Oricât de complexe ar fi aromele, atât adulții, cât și cei mici le pot simți folosindu-se de gust, dar și de miros. Așadar, dacă prichindelul tău se simte copleșit de o astfel de experiență și nu vrea să deguste un preparat, îi poți explica faptul că are și alte simțuri cu care îl poate descoperi.
-
Dobândesc cunoștințe noi
Există multe lecții care pot fi predate în timpul gătitului. Noțiuni de matematică, precum numărarea, măsurarea și fracțiile, pot fi asimilate în mod natural atunci când prepari o rețetă împreună cu copiii. Explicarea modului în care alimentele își păstrează sau chiar își pierd anumite proprietăți în timpul fierberii sau al coacerii îi îmbogățește cunoștințele celui mic.
În timp ce gătești cu micuțul tău, învață-l cuvinte noi, pe măsură ce îi explici cum funcționează lucrurile. Mai mult, faptul că, pentru a ieși bine, o rețetă trebuie respectată de la început până la sfârșit îl va ajuta pe copilul tău să își dezvolte abilitățile de organizare.
-
Mănâncă sănătos
Masa în familie nu se rezumă doar la servirea preparatelor, ci și la gătirea acestora. Așadar, implică-i pe cei mici în acest proces, transmite-le cunoștințele și rețetele moștenite de la părinți și de la bunici și ajută-i să inventeze altele noi, pentru a duce mai departe tradiția.
Mai mult, în acest fel, îi poți învăța pe copii să aibă grijă de sănătatea lor și să consume alimente neprocesate. Făcând acest lucru de la vârste fragede, ei vor alege și un stil de viață sănătos atunci când vor deveni adulți.
-
Învață să fie responsabili
Învață-i pe copii cum să fie responsabili și cum să se protejeze în timp ce gătesc, arătându-le cum să mânuiască în siguranță uneltele din bucătărie, cum să folosească mănușile atunci când scot un preparat din cuptor și cum să pornească și să oprească aparatele electrocasnice. Supraveghează-i întotdeauna pe cei mici pentru a te asigura că respectă aceste lucruri și fac activități potrivite vârstei lor.
Pentru a putea face astfel de activități cu cel mic, este important să-i cunoști abilitățile și stadiul de dezvoltare. Un copil în vârstă de patru ani, de exemplu, este posibil să nu fie gata să soteze legumele în tigaia fierbinte, dar poate avea abilități motrice devoltate pentru a clăti fructele sau pentru a rupe frunzele de salată. Respectând regulile de siguranță, nu este dificil să-i faci pe copii – chiar și pe cei mai mici – să se implice în bucătărie.
-
Capătă încredere în ei
Copiii se simt incluși în procesul de pregătire a mesei atunci când li se cere să participe activ. Colaborează cu ei chiar și atunci când selectezi rețetele și lasă-i să te ajute să faci lista de cumpărături sau să găsești produsele în magazine.
Când gătiți împreună, lasă-i pe cei mici să își exprime părerea despre rețetele pe care le pregătiți, chiar dacă este una critică. Puteți decide împreună ce ingrediente ar trebui să adăugați pentru a spori aroma. Mai mult, dă-le micuților „responsabilitatea” în ceea ce privește detaliile, cum ar fi modul de pregătire a mesei.
De-a lungul timpului, gătitul în familie te va ajuta să crești copii fericiți, curajoși, cu abilități puternic dezvoltate și încrezători în forțele lor. Cu puțină practică, micuțul tău va putea cândva să-ți gătească o masă delicioasă!
Sursa foto: shutterstock.com