Aflata la Washington, cu prilejul unei conferinte cu tinta sociala, Andreea Marin Banica a avut parte de o bucurie pe care orice jurnalist si-ar dori sa o traiasca, macar o data in cariera. Prezentatoarea TV a intalnit-o pe actrita Reese Witherspoon, pe care a si intervievat-o, pentru urmatorul numar al revistei “Business Woman”.
Conferinta a fost dedicata luptei impotriva violentei domestice si sustinerii adaposturilor pentru femeile aflate in situatii limita si copiilor lor, si a fost organizata de Fundatia Avon pentru Femei. “Ambasadorul cauzei la nivel global este actrita Reese Witherspoon, pe care am avut sansa sa o intervievez si ne vom bucura de caldura ei in urmatorul numar al revistei Business Woman. Purta o singura si discreta bijuterie: lantisorul cu pandativ de argint care simbolizeaza un cerc al sprijinului oferit femeilor in intreaga lumii, un simbol al campaniei mondiale, prin vanzarea acestuia se aduna fonduri pentru sustinerea adaposturilor dedicate femeilor care traiesc experienta traumatizanta a violentei in familie. Intregul profit (aproape 4 dolari pe fiecare bijuterie) este donat in acest scop de catre Fundatia Avon pentru Femei si, dupa lansarea din martie a cerceilor “Fundita Promisiunii” cu scopul sustinerii cauzei femeilor care sufera de cancer la san, simbolul purtat de Reese Witherpoon va fi disponibil din aprilie si in Romania.”, declara Andreea Marin Banica.
“Am ascultat povesti de necrezut, cutremuratoare.”
Prezentatoarea TV se afla in continuare in capitala Statelor Unite, si spune ca a fost impresionata de experientele incredibile ale femeilor afectate de violenta domestica. “La Washington, in aceste zile, am vazut, am ascultat, am admirat sute de femei care si-au recastigat seninatatea si o viata demna, pentru ca au indraznit. Pentru ca au avut curajul sa intrebe si sa decida pasul spre o noua viata, pentru ele si copiii lor. Am ascultat povesti de necrezut, cutremuratoare. Ceea ce se poate intampla intre peretii unui camin e, uneori, dincolo de imaginatia unui om sanatos. Ceea ce poate duce o mama pe umerii ei si, mai cu seama, felul in care poate fi afectata viata unui copil care traverseaza experienta violentei in familie este, adesea, de nesuportat. Cosmarul e urmat, totusi, de sansa de a te trezi”, povesteste Andreea.
Printesa Mary a Danemarcei, printre invitati
La conferinta au participat, mai dezvaluie vedeta TV, oameni veniti din toate colturile lumii, iar printre ei s-a aflat si Printesa Mary a Danemarcei. “Peste 1500 de oameni, deopotriva femei si barbati, din 96 de tari, care cred ca viata in familie merita pretuita si traita cu demnitate, s-au intalnit zilele acestea la Washington pentru o saptamana in care sa-si impartaseasca ideile, sa gaseasca solutii la nivel global, sa afle cum pot schimba legi, cum pot indrepta suferinta din vietile a peste un milliard de femei din intreaga lume (o treime dintre femeile lumii!), victime ale violentei domestic, si a copiilor lor. Deschiderea saptamanii de evenimente a fost facuta in prezenta Altetei Sale Regale, Printesa Mary a Danemarcei, ale carei vorbe si idei concrete de a actiona au impresionat intreaga asistenta.
“Pe www.scoalamamelor.ro, femeile pot gasi gratuit informatiile necesare pentru a iesi din cosmarul violentei in familie.”
In final, Andreea Marin Banica reaminteste de proiectul sau social, Scoala Mamelor, menit sa ofere sprijin tuturor femeilor abuzate, care-si doresc sa faca o schimbare in viata lor. “Violenta nu are scuza. Nu are nici vreo explicatie destul de buna, incat sa o justifice in viata de familie. In Romania, de cativa ani exista Campania Respectului , care din 2012 se va axa si pe violenta juvenila. De asemenea, pe www.scoalamamelor.ro, femeile pot gasi gratuit informatiile necesare pentru a iesi din cosmarul violentei in familie, iar specialistii le explica legile pe intelesul tuturor cum pot sa faca o schimbare in viata lor si a copiilor lor. In prezent, in Parlamentul Romaniei a fost votata schimbarea unei legi (217/2003) care urmeaza sa ajute femeile sa poata obtine un ordin de restrictie si protectie impotriva partenerului transformat in agresor. E un instrument valoros, pentru ca unul dintre argumentele care le face pe femei sa simta teama de a spune adevarul autoritatilor si de a apela in situatii limita e tocmai faptul ca gestul lor nu le ajuta sa obtina protectia necesara, ba chiar poate sa inrautateasca situatia si asa dura de acasa”.