fbpx

Benone Sinulescu: Eu si sotia mea ne iubim ca doi tinerei

de

Este unul dintre cei mai iubiti artisti ai cantecului popular. Este barbatul unei singure femei, de 31 de ani. Dar peste toate, Benone Sinulescu este un om cald si plin de viata, prietenos si amabil, si plin de umor. Cantaretul a vorbit cu noi despre atmosfera vremurilor in care s-a lansat, si-a amintit de Maria Tanase si de alti mari artisti, ne-a povestit despre sotia sa si ne-a invitat sa-i gustam rosiile cultivate la Arad, unde-si petrece vacantele si unde isi face cu pasiune cea de-a doua meserie, cea de gradinar.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Marea Dragoste / Tango: Cum va aduceti aminte de timpurile in care v-ati lansat?

Benone Sinulescu: In primul rand, vreau sa va spun ca, anul asta, sarbatoresc 55 de ani cand cant oficial. Pe timpurile alea se facea arta cu seriozitate absoluta, acum e o fusereala…fiecare isi poate forma o trupa, cu cate un instrumentist de prin scara blocului si gata, ei sunt artisti! In ce ma priveste, a fost foarte greu, pentru ca fiind baiat, era mai greu sa patrunzi si, in timpul cand eu eram la inceput, cantaretii mari, titanici, monstrii sacri erau toti in forma: Maria Tanase, Maria Lataretu, Ioana Radu, Ion Luican, Rodica Bujor, Lucretia Ciobanu, toti erau in floare. Si eu am scos capul printre ei, dat fiind faptul ca am venit cu un stil personal, cu un stil al meu, n-am imitat pe nimeni, am cantat ca mine si am venit cu cantecul de la izvor, de la radacina fagului. Vin dintr-o zona de munte, de la curbura Carpatilor, aproape de Brasov, la 70 de kilometri. Si probabil ca am fost sincer, iar publicul m-a ajutat sa fac o explozie, dupa doar trei piese. Ma rog, nu e o chestie singulara, dar a fost greu, pentru ca eram inconjurat de mari cantareti. Acum e relativ usor sa te propulsezi, sunt televiziuni, radiouri multe, case de discuri, impresari si asa mai departe. Atunci nu aveai toate astea, plus ca erau si monstrii sacri in forta si a fost extrem de greu… Dupa mine a venit o alta generatie, dar cand eu aveam deja un nume. Una peste alta, s-a format un nucleu de cantareti adevarati.

Marea Dragoste / Tango: Despre felul in care se canta azi muzica populara ce parere aveti?

Benone Sinulescu: In zilele noastre, au stricat total cantecul popular, l-au maltratat. Multi nepriceputi si necunoscatori m-au acuzat pe mine ca am atacat cantecul popular, ca l-am masacrat. Eu, daca i-am dat o haina mult mai frumoasa cantecului de petrecere, am fost acuzat ca l-am stricat. Eu doar le-am cantat pe toate cu o haina moderna. As putea spune ca m-am adaptat putin la planeta! Adica, daca totul se schimba, de ce-as bate eu pasul pe loc? Ca si “frunza verde” asta, cat poti s-o tot canti asa? Se plictiseste lumea si o poti adapta, daca te ajuta organul vocal si capul, sigur! Va spun sincer, daca m-as simti ridicol, m-as opri. Dar n-am de gand sa fac asta! Anul asta voi fi sarbatorit de Televiziunea Romana, pe 7 noiembrie, intr-un concert amplu. Vor fi alaturi de mine numai capetele mai multor genuri, si ma bucur ca ma vor celebra toti confratii mei, inclusiv din alte zone muzicale. Voi canta cu o orchestra de la Chisinau si cu trupa Millenium, care castiga musai premiul unu peste tot pe unde se duce in lume.

Marea Dragoste / Tango: Dar albume mai lansati?

Benone Sinulescu: Voi lansa si doua albume: unul de colinde, dar intr-o forma mai aparte, cu o orchestra de camera si cu trupa Millenium, si un album de cantece laice, in aranjament modern. Asta e Benone, nu ma las nici de-al naibii! (rade) Mai vreau sa fac un proiect, ceva extrem de important in viata mea artistica, vreau sa fiu ambitios si sa fiu unic! Ceea ce fac eu n-are nimeni in cap si, oricum, nici n-ar putea sa faca. Ma rog, nu va zic acum, ca de abia asteapta colegii mei sa mai fac ceva, sa mai scot ceva… ca sa comenteze, dar sa si copize! Am inceput eu cu muzica etno, apoi au venit multi, ca ciupercile dupa ploaie. Numai ca nu au muzica asezata ca lumea, nu e bine orchestrata, nu e bine aleasa si prelucrata. Le lipseste ceva.

Marea Dragoste / Tango: Dumneavoastra ati fost un deschizator de drumuri in sensul asta.

Benone Sinulescu: Da, si apoi au aparut, cum va spuneam, ca ciupercile dupa ploaie. Am facut si bine, si rau. Bine, in sensul ca noi am scris o fila in istoria cantecului popular si au ramas cantece pe care le fredoneaza si acum lumea, dupa zeci de ani, dar altii au scos dupa noi cantece mediocre, proaste, niste comicareli, care in opinia mea sunt chiar mai periculoase decat manelele. Adica tot pe acolo. Eu nu-i condamn pe astia care canta manele, Doamne fereste, fiecare cu bucatica lui! Sunt foarte muzicali multi dintre ei, au glasuri frumoase si pot sa-si permita sa cante ce vor. Dar am pretentii de la unii dintre confratii care schingiuiesc cantecul.

Marea Dragoste / Tango: Dar despre artistii mai tineri ce credeti?

Benone Sinulescu: De la astia tineri, ce sa spun, ce sa astept, ei cred ca fac bine ceea ce fac… Nu le ajungi cu prajina la nas, dar ei canta un an, doi, daca mai canta pana maine e mult! Ma refer si la cei din alte genuri, nu doar din muzica populara.

Marea Dragoste / Tango: Mi-ati spus ca, atunci cand v-ati lansat, erau deja cunoscute Maria Tanase, Ioana Radu, Maria Lataretu… I-ati cunoscut indeaproape pe toti marii artisti?

Benone Sinulescu: Eu cant de 55 de ani oficial, dar de fapt, incepusem cu doi ani inainte si am avut bucuria sa-i cunosc cam pe toti cei care au ramas in istorie. Am cantat cu toti. Cu Maria Tanase am cantat in 1961, cand s-a inaugurat Sala Palatului. A fost un megaspectacol. Acolo se canta numai muzica de opera, muzica populara si se faceau dansuri populare.  A fost atunci un spectacol urias, unde am cantat si eu, alaturi de Maria Tanase. Eram un copil si-mi tremurau nadragutii pe mine! (rade)

Marea Dragoste / Tango: Maria Tanase cati ani avea pe atunci?

Benone Sinulescu: Stati sa ma gandesc…Avea cam pana in 50 de ani.

Marea Dragoste / Tango: Si cum era Maria Tanase?

Benone Sinulescu: Era o mare artista, nu va mai fi asa ceva in lume…e foarte greu sa apara o noua Maria Tanase. O femeie superba, frumoasa si daruita cantecului pana la ultima celula a fiintei sale. O interpreta desavarsita, stia sa spuna cantecul intr-un fel in care n-a mai facut-o nimeni. Eu il apreciez foarte mult pe Grigore Lese, dar m-a deranjat ca, o data, a spus ca Maria Tanase n-a avut valoare…Cum sa spui asa ceva?A fost un simbol urias, a scos folclorul din negura vremii si l-a urcat pe scena in cea mai frumoasa forma posibila!

Marea Dragoste / Tango: Dar ca om cum era Maria Tanase?

Benone Sinulescu: La fel ca pe scena: un om daruit in toate, extraordinar! Am fost solistul orchestrei Barbu Lautaru si al Ansamblului Ciocarlia. Erau cele mai mari institutii de cultura a cantecului popular, daca ajungeai acolo, erai cineva. Acolo am fost solist ani de zile, la Ateneul Roman aveam seara de seara concerte, impreuna cu multi alti aristi valorosi.  

Marea Dragoste / Tango: Acum, mi-ati spus ca v-ati retras la Arad. Stati de multa vreme acolo?

Benone Sinulescu: Mai stau si eu vara pe aici. Am casa aici, am casa langa Arad, casele parintesti ale sotiei mele, unde ne simtim excelent. Am facut acolo conditii sa ne simtim bine, pentru ca m-am saturat de tumultul acela din Bucuresti. Si vin si la Capitala cand am concerte importante.

Marea Dragoste / Tango: Observ ca radeti sau zambiti la fiecare trei fraze, cum reusiti sa va pastrati umorul si buna-dispozitie?

Benone Sinulescu: Nu stiu, probabil ca e si mosternire de la mama mea, ea era un om vesnic zambaret, niciodata nu era trista, era un om optimist. Probabil ca e gena, eu stiu? Oricum, nu-mi impun, imi vine mereu sa ranjesc (rade). Sa nu uitati, pe 7 noiembrie, sa fiti prezenta la Sala Palatului, la spectacol. Trebuia sa fie in 3 noiembrie, dar nu era libera Sala Palatului atunci, asa ca l-am mutat pe 7 noiembrie. Iar pe 7 noiembrie era si ziua de nastere a mamei mele, deci pentru mine ziua aceea va avea o dubla semnificatie.

Marea Dragoste / Tango: Am citit prin ziare ca ati tot fost plecat in strainatate…

Benone Sinulescu: Asa e, am fost foarte mult plecat in strainatate anul asta, iar acum vreau sa ma linistesc, dar mai am concerte prin tara. Pe 11 septembrie am Zilele Orasului la Brasov, mai cant si la Bucuresti, am multe…

Marea Dragoste / Tango: Deci nu va plangeti, cum fac unii artisti, care spun ca e criza si nu mai canta asa de mult…

Benone Sinulescu: Nu, cred ca exista un Dumnezeu pentru toti oamenii, mai ales pentru cei buni si care-si doresc sa faca lucruri frumoase. Eu nu duc lipsa de spectacole, as mania pe Dumnezeu sa spun asta, si m-ar pedepsi. Am concerte, am liniste in familie, am dragoste.

Marea Dragoste / Tango: De cati ani sunteti casatorit?

Benone Sinulescu: De 31 de ani.

Marea Dragoste / Tango: Multi inainte!

Benone Sinulescu: Multumesc!

Marea Dragoste / Tango: Cum rezista o casnicie atatia ani, ce secrete aveti?

Benone Sinulescu: Elixirul dragostei! (rade) Nu stiu, stiu doar ca exista o zicala in popor: “Sacul si-a gasit peticul”. Eu am fost sacul, iar sotia mea, peticul. Ne iubim ca doi tinerei, ne respectam si tinem unul la altul. Mi-e foarte bine, pot sa spun ca sunt fericit.

Marea Dragoste / Tango: E mare lucru sa auzi asta de la un barbat care traieste de trei decenii cu aceeasi femeie…

Benone Sinulescu: Asa e,e mare lucru, suntem raritati. Nu vedeti ca intalnesti divorturi la tot pasul, parca e un trend asta, sa tot divortezi! E urat! Fiecare isi face viata cum crede, nu ma bag, dar eu cred ca-i mai bine asa cum o fac eu.

Marea Dragoste / Tango: Si eu cred, dar probabil ca trebuie sa ai multa bafta sa-ti gasesti pe cineva porivit.

Benone Sinulescu: Sigur, e si o chestie de noroc ca sa existe potrivirea aia cu sacul si peticul. Am avut si bafta, recunosc si ii multumesc lui Dumnezeu. Eu sunt ragatean prin excelenta, dar m-am adaptat si pe aici prin Ardeal, unde-mi fac vacante prelungite. De primavara incepand, fac gradinarit, ca-mi place foarte mult. Cand eram mic, eram poreclit de taticul meu “micul agronom”. Aici am recolte de rosii frumoase, sa veniti sa va dau!

Marea Dragoste / Tango: Suna foarte bine! Ce altceva mai cultivati?

Benone Sinulescu: In gradina am orice. Oregano, patrunjel, busuioc, rozmarin, am toate picaneriile posibile, tot felul de ierburi. Salate de toate felurile, legume. Anul asta a fost extraordinar, am atatea rosii, cat sa hranesc un intreg batalion de militari! Am cartofi, vinete, ardei, morcov, pastarnac, patrunjel, de toate. Si sunt bio!

Marea Dragoste / Tango: Va ajuta si sotia sau preferati sa va ocupati dumneavoastra de toate?

Benone Sinulescu: Sa stiti ca se inteleg foarte bine un inginer chimist cu un cantaret. E o alchimie! (rade)

Marea Dragoste / Tango: Atunci nu-i de mirare ca sunteti asa vesel tot timpul!

Benone Sinulescu: Da, pentru ca are inima mea tot ce isi doreste si tot ce are nevoie. Referitor la gradina, nu pot sa ma laud si sa spun ca numai eu muncesc tot timpul! Ma mai ajuta sotia, mai am oameni care mai fac treaba…

Marea Dragoste / Tango: Dar dumneavoasra dati directia, nu?

Benone Sinulescu: Da… eu  sunt logofat! (rade) Unul fericit si multumit.

ACEST MATERIAL ESTE PROPRIETATEA EXCLUSIVA A SITE-ULUI MAREA DRAGOSTE / www.revistatango.ro SI, CONFORM LEGII DREPTURILOR DE AUTOR, NU POATE FI PRELUAT, INTEGRAL SAU FRAGMENTAR, FARA ACORDUL SCRIS AL DETINATORILOR ACESTUI SITE.
contact mareadragoste@revistatango.ro
, alice@revistatango.ro

 

Corina Stoica

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Comentarii

  • Un interviu foarte frumos despre acest artist. Eu am gasit informatii complete despre viata lui Benone Sinulescu si consider ca este o personalitate a muzicii romanesti!

    florin ianuarie 31, 2019 11:46 am Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.