Medicina e evoluat mult in ultimele decenii, si tot mai multe proceduri anti-imbatranire au fost perfectate. Se asteapta ca numarul de oameni care sunt in cautarea frumusetii „vesnice” sa creasca dramatic si, cu toate ca, traditional, femeile au fost mai inclinate sa urmeze tratamente si programe anti-imbatranire, barbatii vor incepe sa caute si ei din ce in ce mai mult aceste strategii, despre care ne vorbeste doctorul Dan Mihail Stana.
Clasic, eforturile anti-imbatranire au fost mai mult cosmetice, in timp ce astazi se concentreaza pe tratamente medico-chirurgicale complexe. Tratamentele actuale pot fi clasificate in: terapie medicala care se adreseaza longevitatii si unui tonus general bun, proceduri cosmetice faciale si corporale, ingrijire dermatologica sau dermato-cosmetologica si tratamente chirurgicale.
Tratamentele medicale
Imbatranirea reprezinta asa-zisul declin inevitabil al functiilor fiziologice, ce apare de-a lungul timpului. Pentru toate organismele vii, ultima faza terminala a imbatranirii este aceeasi: moartea. Cel putin 4 teorii principale ale imbatranirii au fost propuse pentru a sustine si explica cat mai multe, sau chiar toate cazurile biologice ale imbatranirii: teoria radicalilor liberi, teoria mitocondriala, cea cross-link si ipoteza membranara a imbatranirii.
Studiul radicalilor liberi din ultimii 50 de ani a dovedit, dincolo de orice dubii rezonabile, faptul ca radicalii liberi sunt cel putin un factor major in imbatranire, imbolnavire si moarte. Din fericire, exista o gama larga de masuri ce pot fi luate sau urmate pentru a veni in apararea antioxidantilor, de asemenea pentru reducerea generarii oxidantilor si a radicalilor liberi daunatori. Una dintre ele, cea mai veche si mai cunoscuta metoda, este dieta, restrictia calorica.
1. Cresterea duratei de viata prin restrictie calorica. O reducere de 20-30% a cantitatii calorice necesare zilnice, combinata cu reducerea dulciurilor si a mancarurilor de tip fast-food, ar produce beneficii importante, crescand durata de viata.
2. Fierul si cuprul sunt minerale esentiale vietii mamiferelor. Deficienta severa de fier sau cupru poate cauza, printre altele, anemia celulelor rosii. Cresterea lor are efecte daunatoare.
3. Evitati consumul de grasimi, si in special al celor de origine animala.
4. Utilizarea de antioxidanti. Vitamina C poate fi cel mai important nutrient antioxidant. Este un puternic „gunoier“ al radicalilor liberi.
Vitamina E este cel mai priceput antioxidant solubil de grasimi, si apare proeminent in toate membranele celulare. Acidul alfa-lipoic este un anti-oxidant ce poate fi creat de corp, dar poate fi si absorbit din dieta sau suplimente. Ubiquinon-ul (coenzima Q10), pe langa functia sa in transportul de electroni mitocondriali si sinteza ATP, actioneaza, in forma sa redusa, ca un antioxidant, blocand peroxidarea lipidica in membranele biologice si in ser. Poate, de asemenea, sa protejeze proteinele si ADN-ul din membranele interne mitocondriale impotriva daunelor oxidative care apar odata cu peroxidarea lipidica. Seleniul este un mineral esential, dar, la nivele mari, poate fi toxic. Melatonina este un hormon al glandei pineale care scade odata cu imbatranirea. Secretia de melatonina ajunge la un maxim in jurul varstei de 10 ani si, in general, scade drastic pana la 50 de ani, si a fost descoperita ca un foarte puternic protector de radicali liberi.
Exista o serie de medicamente si vitamine ce pot incetini imbatranirea creierului si a tesuturilor. Chiar daca un program antioxidant nu poate „lungi“ la nesfarsit durata vietii, va reduce, cu siguranta, riscurile aparitiei unui atac de cord, infarct, cancer, boala Alzheimer si multe alte boli ale lumii moderne.
Orice program anti-imbatranire, serios, de lunga durata, trebuie sa aiba la baza cunostintele practice ale acestor teorii, si utilizarea disciplinata a diferitelor tehnici si suplimente pentru a face fata realitatii. Utilizarea, dupa o anumita varsta, de vitamine, antioxidanti, medicamente, anumite tratamente hormonale, poate prelungi viata si poate mentine un aspect estetic si fizionomic mai bun.
Comportamentele individuale sunt foarte importante in lupta impotriva batranetii. Dintre acestea, enumeram:
1. Igiena somnului. Evitati noptile nedormite, sunt necesare minim 7 sau 8 ore de somn de preferat pe spate, pentru ca tesuturile fetei sa se refaca dupa o zi in care au fost supuse gravitatiei.
2. Alimentatia trebuie sa fie echilibrata, bogata in fructe, legume, peste, saraca in grasimi animale.
3. Alcool – moderat. Vinul rosu in cantitati mici la masa are un efect antioxidant.
4. Expunere moderata la soare si intemperii.
5. Gimnastica de intretinere, de preferat zilnic, sau de 3 ori pe saptamana; inot, alergare usoara, chiar si mersul pe jos.
6. Mimica fetei este foarte importanta. De evitat mimica exagerata ce presupune aparitia prematura a ridurilor.