fbpx

Damian Draghici, Maia Morgenstern si Dorina Lazar sunt Cavaleri ai Ordinului Artelor si Literelor

de

Muzicianul Damian Draghici si actritele Maia Morgenstern si Dorina Lazar se numara printre personalitatile care au fost decorate, miercuri seara, de ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, cu Ordinul Artelor si Literelor in grad de Cavaler.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

In cadrul aceleiasi ceremonii care a avut loc miercuri seara, la resedinta ambasadorului Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin i-a acordat Ruxandrei Balaci, insemnele de Ofiter al Ordinului Artelor si Literelor.

 

In acelasi timp, actrita Dorina Lazar, directorul Teatrului Odeon din Bucuresti, Mircea Angelescu, consilier de stat, muzicianul Damian Draghici, profesorul Andrei Pippidi, pianista Ilinca Dumitrescu si actrita Maia Morgenstern au fost decorati cu Ordinul Artelor si Literelor in grad de Cavaler.

 

Printre cei prezenti la eveniment s-au numarat criticul de teatru Marina Constantinescu si regizorul Radu Afrim.

 

Ordinului Artelor si Literelor reprezinta un important omagiu adus personalitatilor ce se disting prin creatia artistica de exceptie in domeniul culturii si comunicarii sau prin contributia esentiala adusa la raspandirea artelor si literelor in Franta si in lume.

 

Nascuta in 1965, Ruxandra Balaci este critic de arta si curator. Este director artistic fondator al Muzeului National de Arta Contemporana (din 2002), alaturi de Mihai Oroveanu. A fost director stiintific al primul site de arte vizuale romanesc, romanian-art.com, intre 2001 si 2003. A fost fondator si sef al departamentului de arta contemporana al Muzeului National de Arta din Bucuresti (1994-2001) si membra a Consiliului de Administratie al Fundatiei Artexpo din Bucuresti, intre 1992 si 2000. A fost, de asemenea, director al departamentului de Arte Vizuale in cadrul Ministerului Culturii, intre 1995 si 1996.

 

De cealalta parte, Mircea Angelescu este seful Directiei de Patrimoniu din Ministerul Culturii si Patrimoniului National.

 

Maia Morgenstern, nascuta pe 1 mai 1962, in Bucuresti, este actrita de teatru si film. A debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, unde a jucat intre 1985 – 1988. A fost actrita a Teatrului Evreiesc de Stat intre 1988 si 1990, jucand apoi pe scenele altor teatre din Capitala, ca Odeon si Bulandra, in productii independente, la Teatrul Luni si Compania D’Aya, fiind, din 1990, angajata a Teatrului National Bucuresti. De asemenea, Morgenstern are aproape 50 de roluri in cinema si televiziune, ea jucand si alaturi de Sharon Stone si Andy Garcia in pelicula “What About Love”, care s-a filmat la Bucuresti.

 

Maia Morgenstern a spus ca, de cand a primit scrisoarea in care era anuntata despre aceasta distinctie, a inceput sa scrie un discurs “demn, sincer, adevarat”. Pentru ca meseria sa de director interimar la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti este foarte solicitanta, actrita a spus ca a cerut ajutorul adjunctului sau. Astfel, actrita a citat-o pe buna sa prietena Marina Constantinescu: “Este o foarte mare onoare, poate cea mai mare onoare”.

 

Detinator al unui premiu Grammy si avand la activ 17 albume muzicale, Damian Draghici a cantat, de-a lungul timpului, alaturi de Joe Cocker, Shaggy, Cindy Lauper si James Brown. Muzicianul s-a nascut la Bucuresti intr-o familie roma si a inceput sa cante la varsta de trei ani. La zece ani, instrumentul sau preferat era naiul, iar la 15 ani inregistra cu Orchestra Simfonica Radio. A parasit tara in perioada comunista, ajungand sa cante pe strazi si la nunti si botezuri in Grecia. A absolvit cu Magna Cum Laudae sectia interpretare de jazz la colegiul de muzica Berkley din Boston. In 2004, Damian a participat la turneul Nights of the Proms alaturi de nume precum James Brown, Joe Cocker, Shaggy si Gipsy Kings. In 2005 a primit premiul Grammy pentru albumul “Journey To The Sun”. In 2007, Damian Draghici a fost numit Ambasador al Anului Egalitatii de Sanse, iar in 2008 a fost Ambasador al Anului European al Dialogului Intercultural.

 

Draghici a primit distinctia pentru “excelentul sau talent muzical, pentru deschiderea sa si promovarea bogatiei muzicii tiganesti, dar si a comunitatii rome”. “Scuzati-mi franceza”, a glumit Draghici, vorbind in limba romana. “Nu stiu limba franceza. Profesoara mea spunea mereu sa invat franceza, dar eu nu am vrut. Am incercat sa ii dau cateva cartuse de Kent sa ma treaca, dar nu a vrut asta”, a povestit Draghici, care a descris medalia ca fiind “o mare onoare”.

 

Pianista Ilinca Dumitrescu a concertat in orase de pe cinci continente, 40 de tari, 33 de capitale ale lumii, in importante sali de concerte. A studiat, in Romania, cu profesori celebri precum Cella Delavrancea si Mihail Jora, si Stanislav Neuhaus si Iakov Flier, la Conservatorul de Stat “P.I. Ceaikovski” din Moscova, pe care l-a absolvit in 1978, cu diploma de merit. Este detinatoarea celor mai importante premii romanesti – premiul Academiei Romane pe 1995, premiul Institutului Cultural Roman pe 2003 etc. -, dar si a multor distinctii internationale. De asemenea, in 2004 i s-a acordat Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler. Activitatea sa artistica se desfasoara in domenii variate – pe langa aceea de pianista concertista (in 1980 devine solista concertista de stat), este si muzicolog (obtine titlul de doctor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, cu calificativul maxim “summa cum laude”), pedagog (a predat cursuri de maiestrie in Cehia, SUA, Brazilia, India, China, Vietnam, Japonia, Malaysia), realizator si producator TV. Intre anii 1994 si 2006 a fost director al Muzeului National “George Enescu” din Bucuresti.

 

Actrita Dorina Lazar este director al Teatrului Odeon din Bucuresti, functie pe care o detine din 2003. Joaca pe aceasta scena din 1969, iar in perioada 1996-2002 a fost director artistic al acestei institutii. Ca manager, Dorina Lazar a impus Teatrul Odeon in peisajul teatral national si international printr-un repertoriu divers, dar si prin calitatea programelor alternative, multe dintre ele realizate impreuna cu institutii culturale prestigioase din strainatate.

 

Dorina Lazar a primit decoratia pentru “excelenta cariera la Teatrul Odeon si pentru cariera de actrita”. Dorina Lazar s-a declarat onorata de acest titlu. “Veti avea mereu in mine o francofila”, a spus aceasta.

 

Nascut in 1948, la Bucuresti, cu studii la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti, stagii de cercetare la Paris, la CNRS, in 1974 si 1978, cu profesorii Pierre Chaunu si Jacques Le Goff, apoi la Oxford, la Wolfson College, in 1981-1982, cu lordul Dacre of Glanton (H.R. Trevor- Roper), Andrei Pippidi are doctorate la Cluj, in 1981, si la Oxford, in 1986. Din 1970, este membru al Institutului de Studii Sud- Est Europene din Bucuresti. Din 1990 face parte din corpul didactic al Facultatii de Istorie la Universitatea din Bucuresti, fiind, din 1995, profesor de istorie specializat in Evul Mediu european. Andrei Pippidi a fost presedinte al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, in perioada 1997-2001, si director al Institutului Roman de Istorie Recenta, in anii 1999-2001.

 

MEDIAFAX

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Personalitati

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.