A pornit de la nimic și acum este un om care simte succesul în fiecare zi, în mulțumirea clienților săi, în felul în care este respectat, căutat, privit și, mai ales, iubit. A fost un copil sărac, a crescut la casa de copii și nu o dată a dormit pe străzi, dar dăruirea pe care a pus-o în visul său l-a făcut să-și depășească definitiv condiția.
Am stat de vorbă cu Dan Bujor, maseur și proprietar al cabinetului Modelare Bambus în cabinetul său elegant din Floreasca, unde practică masajul de modelare cu bețe de bambus despre care, deja, a auzit aproape toată lumea în București și cu siguranță se va auzi și mult mai departe de aici. Un masaj care remodelează corpul și îi redă suplețea și tonicitatea, un fel aparte de sculptură în care instrumentele sunt bețele netede și miraculoase de bambus.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Sunteți azi un antreprenor de succes, aveți angajați și o afacere care merge bine…
Dan Bujor: Pentru mine masajul este, înainte de toate, o mare pasiune, este ceea îmi place să fac. Fac din pasiune masaj și asta mi se pare extraordinar…
Marea Dragoste/revistatango.ro: Dar cum ați ajuns până aici? De unde ați pornit?
Dan Bujor: Sunt născut în județul Brăila și am fost crescut doar de mama până la vârsta de 11 ani, când m-a părăsit și m-a dat la casa de copii.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Iar tata?
Dan Bujor: Pe tata nici nu-l cunosc, ne-a părăsit când aveam eu un an, doi, nu-mi amintesc deloc. Port numele lui de familie, dar pe el nu l-am întâlnit niciodată.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Iar frați aveți?
Dan Bujor: Am o soră, dar și ea a fost dată, la un moment dat, la casa de copii.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Știți de ce v-a abandonat mama?
Dan Bujor: Din cauza unui bărbat care nu suporta copiii. A fost alegerea ei, eu nu o judec.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Cum a fost la casa de copii?
Dan Bujor: Nu prea am stat acolo, am fugit, am preferat să plec fiindcă mi s-a părut că, dacă rămân acolo, n-o să fiu ok. Și m-am refugiat pe o străduță, era un loc unde mai erau și alții ca mine. Mergeam și la școală, în fiecare zi, dar și munceam cu ziua, iar de dormit, uneori dormeam și pe străzi, așa alegeam eu… Dar nu m-a marcat deloc, am noroc că nu m-a marcat psihic chestia asta.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Ce munceați? Din ce vă întrețineați?
Dan Bujor: Spălam câte o mașină, măturam curtea, strada, iar oamenii îmi dădeau ba un bănuț, ba câte o farfurie cu mâncare.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Iar cu mama ați mai vorbit?
Dan Bujor: Da, am păstrat legătura cu mama, dar între noi n-a mai fost nimic la fel. Eu am mai fost pe la ea, dar nu mai simt nimic pentru ea, e ca un străin. Însă simt eu că trebuie să mă duc din când în când, chiar dacă nu avem o relație cu adevărat.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Și cum ați ajuns să faceți masaj, să aveți propriul cabinet? Cum v-a venit ideea cu masajul?
Dan Bujor: Cred că a fost doar o întâmplare. Sau poate nu… Am plecat în armată, ca toți băieții, am fost repartizat la vânători de munte, la Vatra Dornei. Iar acolo, dintr-un batalion de 1000 de soldați, comandantul unității m-a rugat pe mine să-i fac masaj, că-l durea spatele. Din tot batalionul, eu am fost ales. Eu nu știam să fac masaj, nu aveam nicio idee cum se face, dar am făcut și eu ce mi-a trecut prin minte, iar el a fost foarte mulțumit, a zis că a fost excepțional și că i-a trecut durerea de spate. Eu m-am gândit că normal că i-a trecut, că așa funcționează la oricine, dacă te doare undeva și te freci acolo, îți trece durerea. Cert este că atâta m-a lăudat și a spus la toată lumea cât de talentat sunt și ce masaj grozav fac, încât am început să devin interesat cu adevărat. Acela a fost începutul, acolo, în armată. Din armată nu m-am mai întors la Brăila, ci în București, și aici am făcut un curs de masaj. În școală, tot așa, profesoara mă lăuda mereu, m-a și întrebat dacă nu cumva provin dintr-o familie de maseuri, că prea am un talent înnăscut. Eu i-am zis că mama n-a fost sigur maseuză, iar tata, deși nu l-am cunoscut, am auzit despre el că ar fi fost mecanic, nu maseur. Dar laudele acelea mi-au folosit, mi-au dat încredere. Și, pentru că îmi plăcea tot mai mult ceea ce făceam, aveam și rezultate, plus că prindeam imediat tot ce era de învățat. Știți cum e, atunci când îți place ceva, înveți repede. Când nu-ți place, înveți până la urmă, dar mai greu, durează mai mult.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Și după școală ați reușit să vă angajați ca maseur?
Dan Bujor: Aveam doar câte o colaborare, am mai muncit o vreme pe șantier, ca să mă pot întreține, mai ales că, între timp, mă și căsătorisem, aveam și copil mic, o fetiță, deci aveam familie de întreținut și nu puteam numai din masaj. Așa că munceam toată ziua pe șantier, dar seara mă duceam și mai făceam câte un masaj, două, ca să fac și ce-mi place mie.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Deci începuse să vă placă foarte mult.
Dan Bujor: Da, din ce în ce mai mult! Și începusem să vreau să învăț tot mai mult, să exersez… Iar în 2010 m-am dus la mare cu fosta soție și cu copilul, iar acolo pe plajă era un chinez care făcea masaj cu bețe de bambus. Era masaj de relaxare, cu bețe groase de bambus, dar mi s-a părut grozav și am vrut să încerc și eu și să văd ce se poate face cu genul acela de masaj. Și m-am apucat să citesc și să studiez despre masajul ăsta, thailandez, cu bețe de bambus.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Însă ați ajuns la o metodă proprie…
Dan Bujor: În anul acela m-am despărțit de fosta soție și în 2011 am cunoscut-o pe actuala prietenă, care m-a încurajat și mi-a și dat voie să experimentez pe ea. Ea mi-a fost cobai la masajul de modelare cu bețe de bambus. Practic am recreat o metodă de masaj pentru drenaj limfatic cu efect de modelare corporală, am lucrat câteva luni de zile, ca să văd exact ce efecte are și ca să găsesc cele mai bune mișcări, cele mai bune poziții…
Marea Dragoste/revistatango.ro: A ieșit totul bine de la început?
Dan Bujor: Am mai și învinețit-o, am mai și lovit-o, a durut-o câteodată, dar important este că Denisa a acceptat și m-a încurajat. Ea mi-a spus, în detaliu, cum se simte masajul pe fiecare parte a corpului, cum se simte fiecare mișcare, fiecare poziție, fiecare grosime de bambus, iar eu am putut astfel să experimentez până am ajuns la cea mai bună variantă de masaj, aceea care are cele mai bune efecte pentru modelare și drenaj limfatic, fără nicio durere, dimpotrivă, printr-un masaj care este și eficient, dar și plăcut. Și, în continuare, experimentez pe Denisa, îmi e cobai și acum, iar asta îmi e de mare folos ca să pot exersa și lucruri noi, pe care nu le pot încerca pe cliente, direct, fără să știu efectele.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Iar clientele sunt foarte mulțumite, după doar câteva ședințe efectele se văd extraordinar de bine…
Dan Bujor: Efectele sunt foarte bune și foarte vizibile mai ales atunci când colaborăm într-adevăr, eu și clienta, dacă respectă regulile unei alimentații sănătoase. Dacă ea mănâncă prăjituri și pâine cu unt, efectele sunt încetinite, e nevoie să colaborăm…
Marea Dragoste/revistatango.ro: Cum ați ajuns să vă deschideți propriul cabinet? La început ați fost angajat în alte cabinete, nu?
Dan Bujor: Da, la început am lucrat în alte cabinete, nu multe, că eu mi-am făcut treaba cu seriozitate peste tot pe unde am trecut. Cred că cinci. La un moment dat, una dintre clientele mele bune m-a întrebat: „De ce nu-ți deschizi propriul tău cabinet? Că eu și prietenele mele suntem foarte mulțumite și am veni numai la tine”. Atunci eu am recunoscut că mi-aș deschide, poate, dar că nu am bani să închiriez un spațiu, să dotez un cabinet, că nu am cu ce să pornesc la drum. Că știu că aș avea cliente, dar nu am capitalul pe care să îl investesc. Atunci clienta mea m-a întrebat câți bani mi-ar trebui, apoi a vorbit cu prietenele ei și ele, trei prietene, au pus banii de care aveam nevoie, 11.000 de lei, și mi i-au împrumutat. Am început singur, într-o cameră micuță, dar eram foarte bucuros. Clientele m-au susținut, și eu le-am susținut pe ele așa cum fac și acum, cu sfaturi, cu atenție, cu consultanță… Și cu exemplul personal, fiindcă și eu am o alimentație sănătoasă.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Dintotdeauna?
Dan Bujor: Nu, am fost și eu supraponderal, dar m-am ambiționat când am înțeles că trebuie să fiu un exemplu pentru clienții mei. Așa a și început totul, îi spuneam unei cliente să aibă grijă ce mănâncă, iar ea mi-a răspuns: „Știi ce? Hai mai bine să slăbim amândoi!” I-am dat dreptate. Cum să mă creadă dacă eu nu fac ce spun?! De atunci am început să duc o viață sănătoasă. Nu o dietă, ci un stil de viață, ale cărui rezultate nu s-au văzut imediat, ci în timp, și se mențin. Am început și sportul…
Marea Dragoste/revistatango.ro: Masaj faceți?
Dan Bujor: Masaj îmi fac singur! Am propria mea metodă de automasaj de drenaj limfatic cu bambus. La duș îmi fac masaj, pe abdomen, pe picioare… Și fac sport.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Și masajul e tot un fel de sport, presupune o bună condiție fizică.
Dan Bujor: Eu fac, oricum, masaj de plăcere, este ceea ce îmi place să fac, de aceea nu obosesc niciodată când fac masaj, chiar dacă lucrez de dimineața până seara. Îmi place atât de mult masajul, încât atunci când am fost bolnav și nu am avut voie să lucrez ceream voie clientelor să stau în cabinet în timp ce angajatul meu lucra.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Ați fost bolnav? De ce?
Dan Bujor: Anul trecut, în 2018, mi s-a descoperit un cancer la tiroidă… Am fost operat de două ori.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Cum v-ați dat seama că sunteți bolnav? Nu vă mai simțeați bine?
Dan Bujor: Făcând sport, power-lifting, am ridicat greutăți și din cauza acelor greutăți mi-a ieșit la suprafață un chist de șase centimetri la tiroidă. Era acolo, în interior, ar fi ieșit la suprafață oricum, cu timpul, dar așa, prin sport, a ieșit mai repede și așa am aflat. M-am refăcut așa de rapid, că doctorul mi-a dat voie să mă întorc la lucru mai repede decât zisese inițial, așa că am reînceput treaba, numai că, după încă o lună și jumătate, a recidivat și am fost din nou programat la operatie. Atunci s-a dat, de fapt, verdictul, că este malign, am făcut și chimioterapie, a fost o perioadă de recuperare mai mare. În perioada aceea, fiindcă am stat peste două luni fără să lucrez, am anagajat pe cineva si am mai închiriat o cameră, ca să pot să am cui să las clientela. Când m-am întors am preluat și eu o parte dn clientelă și ne-am extins, iar din martie anul acesta avem patru camere și am trei angajați alături de care lucrez. Dar asta vă povesteam că în lunile acelea când nu aveam voie să fac masaj, veneam și stăteam pe aici și îmi dădeau voie clientele să stau cu ele și cu angajatul meu și asta mă bucura foarte mult. Iar de atunci am început și extinderea, iar acum suntem patru colegi și ne merge foarte bine. Nu muncesc mai puțin, dimpotrivă, muncesc mai mult ca înainte, pentru un vis al meu.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Să vă extindeți?
Dan Bujor: Să duc acest stil de masaj în America, acolo vreau să ajung. Acest stil de masaj nu există în lume, doar la mine, eu am inventat mișcările, pozițiile, rezultatele, e o metodă unică și nimeni nu mi-o poate folosi, căci am depus actele la OSIM și este un brand protejat. Și are rezultate excelente, de aceea sunt sigur că în America ar avea mare succes. M-am gândit să mă duc mai întâi acolo unde sunt cerințe în țară, în orașele mari, apoi în America. E un obiectiv care mă face să nu văd ceea ce fac ca pe o muncă, ci ca pe o mare pasiune. Nici nu simt că muncesc, deși sunt aici de la 7 dimineața până la 10 seara, în fiecare zi lucrătoare, iar sâmbăta de la 7 până la 4 după amiaza.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Se fac, însă, aici și alte genuri de masaj, în afara celui de modelare corporală cu bețe de bambus?
Dan Bujor: Am trei angajați și, pe lângă masajul cu bambus, care este, într-adevăr, cel mai cerut, facem și refloxoterapie, masaj cu pietre calde, masaj de relaxare, masaj terapeutic sportiv, terapeutic normal, masaj cu miere, masaj facial, terapia reset, masaj lomi-lomi, shiatsu… Am inventat și masajul cu bețe de bambus la patru mâini, care este mult mai rapid decât cel simplu și care a fost o adevărată provocare până am găsit metoda de a îl aplica, pentru că nu-i ușor să te sincronizezi fără să te lovești în bețe…
Marea Dragoste/revistatango.ro: Și apropo de bețe… Am văzut că schimbați bețe de diverse mărimi.
Dan Bujor: Masajul acela de relaxare cu bețe de bambus, cum fac toți, se face de obicei cu bețe groase, e foarte lent, dar mai dur, căci se apasă tare. Eu lucrez cu bețe subțiri, din ce în ce mai subțiri, cu bețe care, de fapt, se subțiază treptat, pentru că astfel se obțin cele mai bune rezultate. Important este ca masajul să nu te doară, dar să aibă și rezultate.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Rezultatele însemnând slăbirea, diminuarea celulitei?
Dan Bujor: Masajul meu nu e numai pentru celulită, ci modelează, scoțând apa din organism, astfel încât se vede diferența în centimetri, nu neapărat în kilograme. Noi suntem, oricum, 70 % apa, iar drenajul limfatic instrumental duce la eliminarea apei, dar și la eliminarea toxinelor, care încetinesc bunul mers al organismului, de aceea, când faci masaj, dormi mai bine, organismul își revine la vârsta reală a trupului și a chipului. Și, pentru mulți, masajul este un răsfăț, se simt atat de bine, încât îl fac și din plăcere, nu doar pentru modelare.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Aveți și cliente vedete. Am văzut mule fotografii cu Lidia Buble, în ultima vreme…
Dan Bujor: Sunt și vedete, însă eu nu fac diferențe între clienți. Vedetele sunt tot oameni, iar eu cu toată lumea mă port la fel și vreau să am rezultate bune. Ofer aceleași servicii, fac masaj cu aceeași bucurie și îmi doresc să am rezultate bune cu toată lumea.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Și apoi să vă îndepliniți visul de-a duce masajul până în America.
Dan Bujor: Nu mai e un simplu vis. Pentru mine e un obiectiv și muncesc pentru el cu pasiune, făcând ceea ce îmi place și ceea ce știu să fac cel mai bine. Și sunt sigur că acest gen de masaj ar avea mare succes în America, unde o să ajung. Nu mă grăbesc, toate la timpul lor, dar muncesc pentru asta și se va împlini.
Pingback: Lucrurile atât de prețioase pe care le avem – Alice Năstase Buciuta