Dana Nastase: Am fost folosita si eu, au fost folositi si copiii, impotriva lui Adrian

de

A fost numita de presa in toate felurile, de la Dragon Lady la adevarata Prima Doamna a tarii. Sotul ei a fost la un pas de a ajunge presedinte si, curind, amindoi au ajuns la un pas de a fi arestati. A facut tot ce a crezut de cuviinta pentru a-si sprijini partenerul de viata, dar a ajuns sa fie considerata motivul pentru care acesta a fost aproape eliminat de pe scena politica. Desi continua sa isi adore sotul si familia, e hotarita sa faca de acum incolo si lucruri pentru ea insasi.

ACEST MATERIAL ESTE PROPRIETATEA EXCLUSIVA MAREA DRAGOSTE / www.revistatango.ro SI NU POATE FI PRELUAT, INTEGRAL SAU FRAGMENTAR, FARA ACORDUL SCRIS AL DETINATORILOR ACESTUI SITE.
contact mareadragoste@revistatango.ro
 

Adrian fiind o fire mai rece, nu reuseste intotdeauna sa se apropie de baieti

Marea Dragoste / Tango:
Sintem, cred, in cea mai mediatizata cladire din Romania – Zambaccian 16.
Este cladirea familiei dvs?
Dana Nastase: Nu a fost niciodata cladirea noastra. Noi am avut terenul si am cautat o firma de constructii care sa ridice un bloc pe acest teren si sa ne dea si noua un apartament, restul urmind sa il vinda ei cui vor. Am gasit cu greu o firma care sa construiasca blocul, pentru ca terenul era de fapt o groapa pe care era aproape imposibil sa faci o fundatie si, mai ales, un garaj.

Marea Dragoste / Tango: Aici locuiti impreuna cu copiii?
DANA NASTASE: Nu. Noi locuim aici, fiul meu cel mare locuieste la etajul I si fratele lui, fiind un copil destept, vrea sa locuiasca cu Andrei. Ne vedem zilnic, insa, e generatia care pleaca de-acasa, dar vine sa manince la mama.

Marea Dragoste / Tango: Din ce traieste acum familia Nastase?
DANA NASTASE: Domnul Nastase are salariu, lucreaza la trei universitati, familia Nastase are ferma la Cornu care aduce bani, aduce un profit de citeva zeci de mii de euro pe an. Fiul meu cel mare lucreaza si el de vreo doi ani.

Marea Dragoste / Tango: Se intretine singur?
DANA NASTASE: Da, are banii lui. Facultatea a terminat-o si a fost in jur de 5000 de euro pe an, o suma pe care, cu toata bascalia facuta despre ouale de la Cornu, se poate plati linistit. Iar eu am avut o societate pe care in 2005 am inchis-o, am avut fler, pentru ca nu am mai avut nevoie de batai de cap in plus. Au gasit ei o matusa Tamara, va dati seama daca mai gaseau si o societate…

Marea Dragoste / Tango: Dar ferma nu e o societate?
DANA NASTASE: Nu, e producator direct si ne descurcam foarte bine. Vrem sa ne ocupam si de cresterea de prepelite pentru oua. Am primit o oferta, se vind foarte bine, avem spatiu si vrem sa ne ocupam de asta. Dar, deocamdata, pina se calmeaza toata lumea, stam linistiti, pentru ca, orice ar face familia Nastase, trebuie sa fie un trafic de influenta pe undeva, nu poti sa te duci nicaieri, nu poti sa faci absolut nimic fara sa te banuiasca. Cel mai bun lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa iesi la pensie sau sa faci inconjurul lumii.

Marea Dragoste / Marea Dragoste / Tango: Nu v-ati gindit la o vacanta asa, de vreo trei ani?
DANA NASTASE: Ba da, dar n-am avut cum sa fac lucrul acesta pentru ca am avut copiii la scoala pina acum doua luni. Eu nici n-as mai veni in Bucuresti, ca mi-e asa de drag la tara si ma simt linistita si necintarita si nemasurata, dar nu am cum, pentru ca nici pe
Adrian nu pot sa-l las singur. Totusi, vrea sa stea si el de vorba cu cineva cind vine acasa.

Marea Dragoste / Tango: Si nici nu aveti cum sa va lasati baietii fara masa zilnica in familie cu care i-ati obisnuit. Aveti mare grija de ei, dar ii si controlati?
DANA NASTASE: Teoretic, nu. Sigur ca ma interesez, incet, incet. La Andrei nu ma ingrijorez pentru ca este deja matur, iar Mihnea nu pleaca foarte mult singur pentru ca nici nu-i place, e mai mult cu prietenii, cu colegii de scoala si foarte mult e cu fratele lui, merg impreuna absolut peste tot, il vede ca un exemplu. Cind erau mici, a fost o perioada mai dificila, diferenta de sapte ani dintre ei era destul de mare, iar Mihnea era foarte cicalitor, punea intrebari de dimineata pina seara, dar acum s-a maturizat, se inteleg foarte bine si e o mare bucurie pentru mine.

Marea Dragoste / Tango: Sinteti geloasa pe prietenele lor?
DANA NASTASE: Nu, n-am fost niciodata. Oricum, in cazul lui Mihnea, noi stim ca exista cineva, dar el nu vrea sa-si aduca prietenii acasa, nu vrea sa existe comentarii sau glume. El, fiind un tip foarte orgolios si mindru, nu ne lasa sa ajungem la asta. Iar Andrei nu l-ar trada nici in ruptul capului. Doar daca e ceva foarte grav si e nevoie de ajutor, altfel au lumea lor.

Marea Dragoste / Tango: Dar la Andrei?
DANA NASTASE: La Andrei sistemul a fost altul. Intotdeauna, de cite ori a avut o prietena, a venit cu ea acasa, si la sfirsit ma intreba: „Ei, mama, ce zici?“. Eu imi spuneam parerea si el decidea. Nu intotdeauna ce spun eu convine, de cele mai multe ori nu convine, dar eu mi-am facut datoria, am spus. Asa faceam de cind erau mici, pentru ca asa a facut si tata cu mine. Imi spunea parerea lui si pleca, lasindu-ma pe mine sa judec cum e mai bine. Oricum e greu sa judeci o fata. Poti doar sa realizezi ca balanta inclina in favoarea partilor negative si poti sa-ti dai o parere.

Marea Dragoste / Tango: Domnul Nastase se implica in relatiile lor?
DANA NASTASE: Cum sa nu! Chiar, spre surprinderea mea, ultima data cind fiul meu cel mare a avut o problema personala, intii s-a dus la tatal lui. Eu am realizat ca se intimpla ceva dupa felul in care se purta in casa si atita am insistat, ca a trebuit sa-mi spuna si, cu stupefactie, am aflat ca intii s-a dus la tata si nu la mama. Eu m-am bucurat
extraordinar de mult pentru ca Adrian, fiind o fire mai rece, nu reuseste intotdeauna sa se apropie de baieti. Dar, culmea, perioada din urma ne-a prins foarte bine pentru ca am avut mult mai mult timp sa stam impreuna, sa vorbim cu copiii, la o virsta la care chiar ar trebui sa vorbesti cu ei.

Adrian Nastase este incomod pentru toata lumea
Marea Dragoste / Tango: Daca tot ati adus vorba de perioada aceasta, ce a insemnat pentru dvs. schimbarea, sa ajungeti de la a fi aproape prima doamna a tarii la a fi urmarita penal?
DANA NASTASE: N-a insemnat nimic. In afara de aceasta presiune mediatica, nu s-au schimbat prea multe lucruri. Sigur ca se va vedea ca toata aceasta presiune are un continut zero, dar nu trebuie sa ma creada lumea pe mine. Eu stiu cum s-a construit acest apartament si eu stiu ca l-am platit si indiferent de ce inventii sint, de la termopane la firele electrice, eu am facturile si chitantele in dosar, deci eu traiesc linistita, nu am ce sa-mi reprosez. Ca societatea nu si-a tinut hirtiile in regula, astea sint problemele lor. Si este tot atit de adevarat ca asta a fost un motiv, sint absolut convinsa. Si asta pentru ca Adrian Nastase este incomod, si nu numai pentru partidul lui, pentru toata lumea, pentru ca este un om care isi tine cuvintul totdeauna si, ca urmare, nu a candidat impotriva domnului presedinte Iliescu caruia i-a promis lucrul acesta, indiferent de consecinte, si se vad consecintele. Nu stiu daca e bine sau rau ca este asa, dar a spus ca el nu se poate schimba.

Marea Dragoste / Tango: Ce credeti ca a determinat pierderea alegerilor? Ce s-a intimplat atunci?
DANA NASTASE: Este destul de complicat si nu cred ca sint eu in masura sa judec lucrurile acestea, desi eu, pe 12 decembrie 2004, am stat toata ziua la partid, cu un calculator in fata si am vazut cu ochii mei ce se intimpla si, chiar daca am sa supar pe cineva, eu nu cred ca Adrian Nastase a pierdut alegerile. asta e singurul comentariu pe care il am.

Marea Dragoste / Tango: Credeti ca au fost masluite alegerile?
DANA NASTASE: Nu stiu, dar asta e sentimentul pe care il am. S-ar putea sa fie sau nu adevarat, nu stiu ce s-a intimplat in dupa-amiaza duminicii aceleia, si la ora actuala nici nu mai conteaza, desi…

Marea Dragoste / Tango: Ce-ati simtit cind, de la candidatul pentru presedintie, a ajuns sa fie cel mai denigrat om?
DANA NASTASE: Nu e ciudat? Am realizat doua lucruri: ca foarte multi oameni pe care abia i-am cunoscut au venit sa ne sprijine si foarte multi oameni au plecat. Si au plecat cei care au mincat la mine in casa, cei carora le-am dus tava cu cafea sau dupa care am spalat vasele. La noi in casa nu a intrat foarte multa lume, ca nu era nici timp, nici loc, dar cine vine la mine in casa si maninca cu mine la masa si eu am grija de el ca de un prieten, iar dupa aceea greseste, la mine s-a terminat! Au fost foarte multi care au venit si si-au declarat de fata cu mine dragostea, atasamentul, loialitatea, si ei au fost primii care au plecat.

Marea Dragoste / Tango: Imi puteti da un exemplu?
DANA NASTASE: Nu as vrea sa dau eu exemple. Sa dau eu exemple ar insemna sa ma bag in politica, chiar daca au venit la mine in casa, chiar daca am avut situatii in care am mers in campanie electorala, am dormit toti intr-un microbuz, am mincat toti sandvisurile facute de mine acasa si, dupa aceea, unii n-au raspuns la telefon, unii au fost ocupati. De asta spun ca surpriza cea mai mare a fost aceea ca oameni pe la care am trecut o data in viata, cu care am vorbit poate 5 minute in 17 ani, au venit si-au spus ca pe ei nu-i intereseaza toata aceasta furtuna. M-a bucurat lucrul acesta foarte mult.

Marea Dragoste / Tango: Nici din categoria aceasta nu vreti sa dati un exemplu?
DANA NASTASE: Sint foarte multi, dar nu dau exemple si sa va spun de ce. Pentru ca, la cite se intimpla in societatea romaneasca in momentul de fata, eu prefer sa tin acesti oameni departe de a fi cunoscuti, ca sa traiasca linistiti. Tot ce atingem noi pare sa ajunga la DNA sau, oricum, sub lupa presei. Poti sa crezi ca nu gasesc nici o firma care sa ne repare faimoasele termopane? Le e frica!

Familia nu a fost de acord niciodata ca el sa fie prim-ministru si nici sa candideze la presedintie

Marea Dragoste / Tango: V-ati gindit vreodata sa intrati in politica?
DANA NASTASE: Nu.

Marea Dragoste / Tango: De ce?
DANA NASTASE: Am avut ideea, la un moment dat, de fapt am glumit, dar nu pot, fata de sotul meu, care are o calitate extraordinara de a chema lumea, de a sta de vorba cu oamenii, de a-i uni. Eu sint – asa cum spune Adrian – aripa radicala, si cine face parte din aceasta aripa e bine sa nu intre in politica, pentru ca, in politica, de multe ori
trebuie sa te si adaptezi situatiei. Se fac compromisuri, cind ajungi la un procent care nu-ti permite sa guvernezi singur, si atunci
trebuie sa ai intelepciunea de a face ceva pentru a putea guverna. Altfel ce faci, alegeri din 6 in 6 luni?

Marea Dragoste / Tango: Intodeauna ati avut imaginea femeii care a stat alaturi de sotul ei…
DANA NASTASE: Ii stau alaturi, dar cred ca sint cel mai teribil critic al lui pentru ca si pot sa fac lucrul acesta, chiar daca se supara. Eu ies pe strada, la cumparaturi, vad unele lucruri, vad preturi, vad cum arata pensionarii, cum isi cumpara legumele la piata si-i spun si lui.

Marea Dragoste / Tango: Dar l-ati intrebat vreodata de celebrele scandaluri, de exemplu privatizarea Petrom?
DANA NASTASE: Adrian nu discuta niciodata lucrurile de la serviciu. Cind vine acasa, nu vrea decit sa aiba o jumatate de ora sa-si scoata cravata si pantofii. E un fapt si acesta ca, timp de 14 ore, sta imbracat la costum. Ia o tinuta relaxata si apoi vorbeste la telefon, vorbeste foarte mult la telefon. Pe mine ma deranjeaza pentru ca nu e foarte sanatos sa stea toata ziua cu un emitator de unde pe el, dar e o inventie ultrautila si dezastruoasa in acelasi timp, nu mai putem trai fara telefon. Eu nu cred ca Adrian Nastase a lasat Romania fara petrol, cred ca cineva ar trebui sa fie mai constient si sa judece lucrurile la momentul la care ele s-au intimplat. E adevarat ca am ajuns la concluzia ca orice se intimpla in tara asta, de 3 ani incoace, il are ca unitate de masura pe Adrian Nastase. Daca Traian Basescu s-a operat de tiroida, trebuie sa ne aducem aminte ca si Adrian Nastase s-a operat de tiroida. Daca Vosganian a taiat avioanele, atunci avioanele sint ale lui Nastase. Oricum, familia nu a fost de acord niciodata ca el sa fie prim-ministru si nici sa candideze la presedintie.

Marea Dragoste / Tango: Cum adica nu a fost de acord?
DANA NASTASE: Noi avem o familie democratica, cind exista o problema ne adunam toti, si sora-mea si cumnata-mea si fiecare isi spune parerea, chiar si copiii mei isi spun parerea: „Tata, nu cred ca este bine.“ La final, sigur ca el decide. In decembrie l-am luat pe fiul meu cel mare de la aeroport si erau beculetele acelea la PSD si i-am spus: „Uite, mama, au aranjat in curte la PSD bradul cu beculete“. Si el m-a intrebat „Ce-i ala PSD?“. Deci ei l-au scos din cimpul lor vizual, pentru ca sint si ei afectati, ii vad pe diversi pe care i-au vazut in casa cum fac diverse declaratii. Dar eu sint convinsa ca toate trec si ca atita timp cit familia este unita si are agenda ei, restul se poate repara.

Marea Dragoste / Tango: Ati avut si momente de disperare, mai ales cind chiar dvs. ati fost folosita ca arma impotriva lui Adrian Nastase?
DANA NASTASE.:Am fost folosita si eu, au fost folositi si copiii. Cind s-a cerut perchezitia la copiii mei acasa ca sa se caute parchet si obiecte
sanitare si procurorii au filmat de fapt absolut tot ce era in casa si nu avea absolut nici o legatura cu ce scria in hirtia aia, s-a luat bucata cu bucata, obiect cu obiect, farfurie cu farfurie, le-au intors pe dos sa vada ce scrie, oare era import China? Nu e problema, am trecut si peste asta. Greu a fost sa-i explic copilului meu, care era in oras, cind a venit acasa si a gasit sigiliul pe usa si toate caietele, toate cartile, toate hainele erau in casa. Si-atunci, o saptamina a
trebuit sa stea la noi. Ne-am dus in oras si i-am cumparat haine.

In familia tatalui meu au existat de cind lumea deputati, n-am fost saraci
Marea Dragoste / Tango: Dar cu cea mai faimoasa matusa din Romania cum a fost?
DANA NASTASE: In primul rind, nu este matusa lui Adrian Nastase si nu are nici o legatura cu Adrian Nastase decit pentru ca am eu o hirtie cu Adrian Nastase. A fost iarasi folosit un membru al familiei impotriva lui. Ca daca nu-i gasesti lui ceva, atunci trebuie sa inventezi la cei din jurul lui. Cind ma gindesc la ea… a trait mult timp la mine in casa, m-a ajutat la cresterea copiilor. N-a fost casatorita, nu a avut copii si ce-a avut ne-a lasat, indiferent cum. A trait, a fost reala, ca am auzit ca de fapt am inventat-o, telenovelismul este extraordinar. A fost matusa mea. Sora ei a fost mama mamei mele, cum sa nu existe? De multe ori ma duc la biserica sa-i aprind o luminare si-mi cer iertare pentru ca a fost tirita intr-o mizerie ingrozitoare si nu inteleg de ce. Probabil tot din cauza politicii, caci altfel am fi fost o familie normala.

Marea Dragoste / Tango: Dar s-a spus ca este vorba de spalare de bani, ca matusa Tamara n-ar fi putut sa aiba atitia bani…
DANA NASTASE: De ce sa fie spalare de bani? Exista act notarial. Cel care a cumparat obiectele de la matusa mea are obiectele in casa si i-a chemat pe cei de la DNA sa le vada si nu s-a dus nimeni! Care spalare de bani? Dar nu e vorba de bani, e vorba de obiectele din casa. O parte sint la mine si o parte le-a vindut sa faca rost de bani, treaba ei. Si obiectele pe care le-a vindut exista conform actului notarial. Iar cu banii putea sa faca ce voia, sa-i arunce, sa-i bea, sa mi-i dea mie. Cine a avut bani sa cumpere a cumparat. In actul de vinzare-cumparare este o lista cu gramaj si cu descrierea fiecarui obiect, au fost evaluate, partile asa s-au inteles si obiectele exista, n-au fost inventate. Obiectele sint de familie, o familie in care au fost directori de scoli, de spitale, ofiteri care au ajuns din Basarabia in Romania si fiecare si-a luat cu el niste obiecte, nu putea sa-si care casa, pamintul. Nu a fost o familie saraca. Si eu, probabil, pina la sfirsitul vietii mele o sa adun niste bijuterii si pe nora mea o s-o intrebe de unde le are. Daca nu ne chema Nastase probabil nu aveam nici o problema in ziua de azi. A vindut niste bijuterii cu act notarial, ca daca lua direct banii nu mai dadeam socoteala in fata nimanui, dar nu, noi, corecti, am spus sa facem act, mai bine platim taxe notariale decit sa aud vreodata ca nu stiu ce-am facut. Dar nici asa nu a fost bine. Era mai bine daca nu-i puneam la banca si-i tineam la saltea?
Eu am avut mosteniri si de la tatal meu, de la bunica mea, sint oameni care au avut terenuri, terenul de sub Tribunalul din Craiova este al familiei, am actele, dar familia a hotarit ca nu ne ducem sa revendicam terenul de sub tribunal. In familia tatalui meu au existat de cind lumea deputati, n-am fost saraci, casa asta dintotdeauna a aratat asa, nu dupa ce Nastase a fost prim-ministru.

Adrian Nastase a ajuns etalon pentru orice se intimpla rau

Marea Dragoste / Tango: Care este de fapt problema cu termopanele?
DANA NASTASE: Problema este ca, spun ei, termopanele astea au costat mai mult decit am platit si, ca urmare, societatea vrea diferenta de bani. Dar ea trebuie sa-mi demonstreze c-au costat mai mult decit am platit. Ei fac socoteala la tot blocul si spun ca este datoria noastra. Chiar si asa, ei mi-au facut factura, eu am platit. Acum spun ca trebuia sa dau mai mult, iar diferenta a fost mita. De ce nu au facturat mai mult? E complicat, nu-ti vine sa crezi. Se plimba termopanele astea de doi ani de zile, intii au fost intr-un dosar si, cind sa fie trimise in instanta, s-au mutat in alt dosar. Deci, s-a disjuns, cum se spune in termenii lor. Cind am fost invinuita in al doilea dosar mi s-a explicat ca nu am inteles bine ca termopanele au fost in dosarul celalalt. Si-am intrebat si eu pe procuror „bine, daca eu n-am inteles bine, atunci pentru ce ati cerut perchezitia pentru termopane, daca nu erau termopane, cum am inteles eu prost?“ Si mi s-a spus „doamna, ati inteles prost, dosarul acesta este cu termopane, iar acum e la domnul presedinte“.

Marea Dragoste / Tango: Si celalalt dosar?
DANA NASTASE: Celalalt a ramas cu niste afise electorale si cu nu mai stiu eu ce si e in instanta, iar termopanele le plimbam de la un dosar la altul. Am incercat sa spunem adevarul, dar cine sa asculte?! A iesit de o suta de ori si a spus „am avut patru proprietati, una am vindut-o si am intrat in alta, una am vindut-o, am intrat in alta.“ Si-acum e la fel, a iesit, a spus, a explicat.

Marea Dragoste /
Tango: Cite case are domnul Nastase acum?
DANA NASTASE: Domnul Nastase are jumatate din acest apartament. Atit. Cea de la Cornu este casa mea pentru ca este mostenire de la tatal meu. Dar se vede si din declaratia de avere. Nici pe aia nu vrea s-o citeasca nimeni corect. Si e facuta dupa lege, desi nu inteleg de ce trebuie eu sa declar averile mele personale, ce mi-a lasat matusa mea este averea mea personala, nu este nici a copiilor si nici a sotului. Este mostenire directa. Daca vreau, le dau ceva si lor, daca nu, nu.

Marea Dragoste / Tango: V-ati gindit vreodata sa luati tot si sa plecati din tara?
DANA NASTASE: Nu pot sa raspund la aceasta intrebare.

Marea Dragoste / Tango: De ce nu-i sugerati sotului dvs. sa abandoneze politica?
DANA NASTASE: Sotul meu face in viata tot ceea ce crede el ca trebuie sa faca. Iar lui chiar ii pasa de tara asta si vrea sa faca ceva pentru ea si pentru romani. Cum vrea sa faca si pentru partid. Noi i-am spus de la inceput ca va plati pentru toata lumea, ca tot ce se intimpla rau in tara asta, ca sint inundatii, ca e seceta, totul va fi legat cu mare maiestrie de el. Si asa s-a intimplat. A ajuns etalon pentru orice se intimpla rau. S-a uitat tot ce a facut bun. Ajungi la crestere economica 8%, prima data in istoria postrevolutionara, dar probabil asta nu inseamna nimic. Nici ca romanii se plimba liberi peste tot.

Marea Dragoste / Tango: Iertati-ma, dar domnul Nastase a trecut in articolele vremii de la a fi homosexual pina la a fi fustangiu. De ce?
DANA NASTASE: Nu stiu sa va spun. Stiu ca prima data a aparut un articol in Statele Unite intr-un ziar romanesc care, conform traditiei presei romane, a fost preluat. Stiu ca a fost cineva care nu s-a inteles cu el foarte bine in tinerete si care a inventat acest lucru, dar este greu de demonstrat. Ce pot sa spun eu, ca am o viata normala si doi copii? Este tot o constructie ca „Nastase patru case“ si „matusa Tamara“.

Marea Dragoste / Tango: Dar in aceste cazuri exista o baza reala.
DANA NASTASE: Sigur, dar la momentul respectiv si „Nastase patru case“ era greu de infirmat, desi nu au existat simultan niciodata, pina la declaratia de avere. Si asta a fost o inventie a ziarului „Adevarul“.

Marea Dragoste / Tango: Cum v-ati simtit cind ati citit ziarul?
DANA NASTASE: In ziua in care am citit lucrul ala, sotul meu s-a dus si-a vorbit cu citeva persoane din partid ca sa intrebe cum sa procedeze in situatia asta. Si a capatat un raspuns nu tocmai agreabil, in sensul ca „asta e, n-ai ce sa faci, ai ales politica, o suporti“. Eu, din ziua aceea de august 1990, nu mai citesc ziarele. Nici unul.

Mai intii trebuie sa verifici daca exista alta femeie, si-apoi s-o iei de ciuf
Marea Dragoste / Tango: Cind v-ati simtit mai lovita, in cazul in care s-a spus ca e homosexual sau atunci cind era numit fustangiu?
DANA NASTASE: Eu, daca am stiut ca nu e adevarat, am fost linistita. Si-apoi, am un principiu, atita timp cit nu vad eu si e liniste si pace in casa, n-o sa innebunesc ca a scris unul intr-un ziar nu stiu ce.

Marea Dragoste / Tango: Dar nu l-ati intrebat niciodata?
DANA NASTASE: Nu, nu l-am intrebat niciodata si nu m-a intrebat niciodata. Daca-mi cere ceva din haina, ii aduc haina, eu nu umblu in lucrurile lui, iar el, daca am nevoie de ceva din geanta, niciodata nu deschide geanta mea. Chiar daca sintem o familie, fiecare om are dreptul la intimitatea lui.

Marea Dragoste / Tango: Dar nu v-a fost frica, se putea intimpla totusi sa se indragosteasca nebuneste, de altcineva?
DANA NASTASE: Credeti ca nu sint atenta la ce se intimpla? Sint foarte atenta. Si el e foarte atent la ce se intimpla. Dar nu am avut situatii in care sa depasesc limita de atentie. Imaginati-va, el sta 14 ore la serviciu, ca are in jurul lui majoritatea colaboratoare, dar nu am avut niciodata probleme. Si daca am avut, am verificat in liniste si pace, cu calm si cu foarte multa prudenta, pentru ca poti da nastere la alte lucruri in familie. Cum sa nu fiu atenta sau sa nu ma intereseze?

Marea Dragoste / Tango: Ce inseamna pentru o femeie ca e atenta? Exista reactii dintre cele mai diverse, s-o iei pe aia de ciuf?
DANA NASTASE: Mai intii trebuie sa verifici daca exista alta femeie, si-apoi s-o iei de ciuf, dar eu nu am fost pusa niciodata in situatia de a realiza eu personal ca exista cineva. Dar mi se pare ciudat, exista tot felul de filme in care sint doua personaje masculine, gemeni, si sotia se incurca intre ei, nu stie care cum e. Nu pot sa cred asa ceva. In momentul in care in viata cuiva apare cineva, inevitabil, se schimba comportamentul, lumina din ochi, culoarea cravatei, culoarea camasii. Nu exista sa spuna cineva „vai, nu mi-am dat seama“. Trebuie sa fie mari maestri ca sa nu realizezi.

Marea Dragoste / Tango: Ipotetic vorbind, cum ati reactiona daca sotul dvs. ar veni si v-ar spune ca s-a indragostit de altcineva?
DANA NASTASE: Ei, atunci s-ar putea sa am un dosar real, nu o bascalie ca acuma. (ride). Nu stiu exact, trebuie sa recunosc, atunci ar fi o problema.

Marea Dragoste / Tango: Inseamna ca victima ar fi sotul dvs.?
DANA NASTASE: Sigur ca sotul meu. La virsta asta, daca nu ai capul pe umeri, nu pot sa dau vina pe una de 22 de ani. Daca e una tot de virsta mea, atunci ar fi mai greu de inteles. Atunci ar fi o problema. Dar glumesc, eu am avut intotdeauna incredere in Adrian. Nu mi-am facut probleme nici cind am simtit ceva, nu neaparat din partea lui, dar nu ne imaginam ca totul e perfect, nu traim sub un glob de sticla, Adrian are mult umor, arata bine, trebuie sa ma gindesc ca exista posibilitatea, mai ales ca in societatea romaneasca exista diferentele astea de virsta in cuplu si, daca nu sint atrase de politica, femeile sint atrase de bani.
N-am invidiat in viata mea pe cineva si nu inteleg ce poate provoca in mintea cuiva invidii pina la lucruri foarte rele, duse la extrem. Eu nu le inteleg si poate de aia am trait foarte linistita toata viata mea, am avut masina, bine, cind n-am avut, bine, ca n-a fost ultimul tip, iarasi bine, n-am avut chestia asta sa fie Mercedes ultimul tip, chiar daca puteam vinde trei tablouri si sa iau Mercedes ultimul tip, dar n-am avut chestia asta, sa fie mai argintie decit a vecinului.

Am simtit ca m-am neglijat pe mine

Marea Dragoste / Tango: Ati simtit vreodata ca v-ati neglijat familia?
DANA NASTASE: Nu, am simtit ca m-am neglijat pe mine. Sigur, eu sint un om la care au primat casa, copiii, sotul, familia si la sfirsit, mai vedem. Daca regret ceva este ca nu am avut intelepciunea ca, din timpul alocat pentru alte probleme in afara de casa si familie, sa-mi aloc mai mult timp pentru mine.

Marea Dragoste / Tango: Ce ati fi vrut sa faceti?
DANA NASTASE: Orice, sa calatoresc, sa stau la tara, sa ma ocup de ce vreau eu, de flori, pentru ca-mi plac la nebunie. Decit sa te uiti in fiecare zi daca nu e praf dupa usa si daca nu era bine, puneam eu mina si le mai faceam o data. Dar acum m-am hotarit sa ma pun sistematic printre prioritatile zilei. Si chiar sa-mi iau o slujba. Eu sint sociolog si as putea face orice in domeniu. Am o prietena care mi-a propus ceva si sint foarte tentata. Doar ca, saraca, nici nu stie la ce se baga daca ma angajeaza pe mine. Probabil ca o sa o verifice si pe ea cum au verificat orice om care a avut vreo legatura cu noi.

Marea Dragoste / Tango: Cind a fost ultima oara cind l-ati vazut plingind pe sotul dvs.?
DANA NASTASE: A, a plins de doua ori in viata. Bine, asa, a lacrimat o data cind a demisionat de la Camera Deputatilor.

Marea Dragoste / Tango: Mai mult decit atunci cind a pierdut alegerile?
DANA NASTASE: Cind a pierdut alegerile n-a plins. A venit acasa, la 3 noaptea, eram imbracata, asteptam sa ma duc la partid, eram de 24 de ore in picioare, nu mai puteam, am venit acasa si m-am intins imbracata si incaltata cum eram, cu toate telefoanele linga mine, cu lumina aprinsa, cu televizorul aprins si am adormit si, la un moment dat, ca prin vis, l-am vazut cind a venit in camera si mi-a spus „am pierdut cu 200.000 de voturi“ si i-am spus „tata, nu-i nimic, sa fim sanatosi“ si ne-am culcat.

Marea Dragoste / Tango: Nu v-ati gindit atunci la o contestatie?
DANA NASTASE: Adrian a spus ca nu si-ar ierta niciodata in viata daca din cauza lui s-ar intimpla ceva cuiva, pentru ca in mod sigur ar fi iesit cu scandal in strada, ca eu am fost acolo. Erau pregatite podiumuri in Piata Universitatii, steaguri, doar nu le-a carat nimeni cu camionul acolo la 3 noaptea, erau puse acolo cu o zi inainte. Si ar fi iesit scandal si el a spus ca „pentru mine sa vad ca s-a intimplat ceva in strada, nu pot sa accept.“

Marea Dragoste / Tango: Dar de ce a vrut atunci sa candideze la presedintie?
DANA NASTASE: El n-a vrut foarte tare sa candideze la presedintie. Partidul a spus ca e unica solutie si ca trebuie sa candideze la presedintie, el fiind constient ca dupa o guvernare – si buna pentru ca este evident, altfel n-ar fi atitia parlamentari in Parlament – un rezultat bun, dupa o guvernare este riscant ca sint toate subiectele proaspete, toate scandalurile proaspete si este riscant.

Marea Dragoste / Tango: Si-ar fi dorit sa ramina prim-ministru?
DANA NASTASE: Probabil, si ar fi rezolvat foarte multe lucruri. Lumea inca nu vrea sa recunoasca, sintem inca in faza in care vedem ce s-a facut rau. Poate peste o generatie-doua se va scrie si ce s-a facut bun si o sa se vada ca deciziile care au fost luate nu au fost foarte rele. Cel mai greu in viata este sa decizi, asta spune sotul meu, pentru ca niciodata nu stii ce s-ar fi intimplat daca ai fi decis altfel si-atunci cineva trebuie sa-si ia raspunderea, dar in tara asta foarte putina lume isi ia raspunderea. Este cel mai greu lucru sa gasesti colaboratori si oameni care sa-si ia raspunderea, nu sa dea raspunderea la unul singur.
Cu raspundere trebuie sa se faca tot, de la asfaltat, la guvernat, cu raspundere si sa raspunda.

Marea Dragoste / Tango: Dar nu l-ati intrebat de toate spagile acele monstruoase care se vehiculeaza?
DANA NASTASE: Ba da, eu odata i-am spus „am vazut la televizor, se da si-n presa“ si mi-a spus: „Dana, eu nu pot sa fiu ministru al fiecarui minister si eu nu pot sa raspund decit pentru faptele mele si eu muncesc 14-16 ore pe zi, pentru ca atit rezist fizic.“ Si cind ne culcam imi spunea: „Am facut tot ce am putut eu omeneste in ziua asta. Miine este o alta zi, incerc sa mai fac ceva.“ Este foarte complicat. Spagile? Sa vedeti ce spagi se iau acum. Si nu stiu ce fabulatii au fost atunci, ce fabulatii mai sint acum, in tara sint institutii abilitate sa rezolve problemele astea, nu sa le-arunce in spatele cuiva. Fiecare om trebuie sa raspunda pentru ceea ce face el. Un prim-ministru nu poate sa raspunda pentru 26 de ministere, fiecare cu licitatii, cu aia, cu aia. El, cind a hotarit sa accepte propunerea sa fie prim-ministru, a spus ca are trei scopuri pentru tara lui: vizele, intrarea in NATO si intrarea in Uniunea Europeana care daca nu se fac atunci cind trebuie sa se faca, atunci vai de tara asta. Atunci ar fi trebuit sa decida, ori sa realizeze aceste lucruri, ori sa stea dupa unul sau dupa altul.

Marea Dragoste / Tango: Dar ati putea sa bagati mina in foc ca sotul dvs. nu a facut nimic ilegal, ca nu si-a luat comisioane?
DANA NASTASE: Sigur ca da. Credeti ca dupa trei ani de cercetari, cele mai minutioase cercetari pe care le-a vazut Romania, daca ar fi fost ceva de descoperit, nu ati fi aflat? Sper sa aflati insa intr-o zi cit s-a cheltuit din banii nostri ca sa se duca procurorii peste tot in lume in cautare de conturi sau proprietati ale familiei Nastase. Sotul meu doarme linistit in fiecare noapte, sforaind chiar, pentru ca se stie nevinovat, as vrea sa stiu insa, atunci, la sfirsit, cind vor recunoaste ca nu a fost decit praf in ochii tuturor,
cine va plati pentru tot ce ni s-a intimplat noua?!

ACEST MATERIAL ESTE PROPRIETATEA EXCLUSIVA MAREA DRAGOSTE / www.revistatango.ro SI NU POATE FI PRELUAT, INTEGRAL SAU FRAGMENTAR, FARA ACORDUL SCRIS AL DETINATORILOR ACESTUI SITE.
contact mareadragoste@revistatango.ro
 

Interviu si fotografii de Roxana Iliescu – Material realizat in octombrie 2007

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *