fbpx

Dr. Dana Jianu: Chipul unei femei se poate asemăna cu o grădină

de

La început de aprilie, am primit un comunicat de presă prin care aflam că s-au semnat actele de cesiune a companiei ProEstetica Hospital către Policlinico di Monza, grup italian ce administrează în România atât Spitalul Monza – primul spital privat de chirurgie cardiovasculară- cât și alte instituții medicale. “Activitatea doctorilor Dana și Ștefan Jianu va continua în același sediu din Dorobanți, cu aceeași echipă și cu același brand consacrat, ProEstetica”, ni se mai spunea, așa că am considerat că e un bun prilej pentru a cere niște lămuriri suplimentare și pentru a mai vorbi despre frumusețe cu doctorița de numele căreia se leagă indestructibil ProEstetica.

Fotografii de Paul Buciuta

Clinica dumneavoastră se numește astăzi…
Dana Jianu:
Tot ProEstetica. Avem însă un parteneriat cu Spitalul Monza, către care am cesionat părțile sociale ale companiei noastre, iar acum clinica ProEstetica – care desfășoară activități de consultații și tratamente – funcționează tot în clădirea noastră, dar pe care o administrează Policlinica Monza. Tot aici se desfășoară și activitatea noastra operatorie. Ne-am reunit astfel forțele, pentru a avea o paletă mai largă de servicii de oferit pacienților noștri, într-o clădire modernizată.

După douăzeci și patru de ani de muncă acesta este un pas înainte, nu?
Dana Jianu: Da. După aproape 25 de ani de antreprenoriat, am considerat oportun să facem acest pas. Vom rămâne la fel de dedicați pacienților noștri, dar sperăm ca această colaborare să ne aducă o perspectivă mai relaxată asupra vieții personale  si profesionale.

A fost un avantaj faptul că ați lucrat dintotdeauna împreună cu soțul dumneavoastră, doctorul Ștefan Jianu?
Dana Jianu: Da, consider că a fost un mare avantaj. Nu e ușor să fii angajator, antreprenor și chirurg totodată;  noi, lucrând împreună, ne-am înțeles și ne-am sprijinit unul pe celălalt. De asemeni ne -am sacrificat împreuna coronare și neuroni – inima ne-am dăruit-o cu plăcere!- să construim și să respectăm o echipă numeroasă de personal medical și auxiliar.
Au fost, însă, și alte  sacrificii în familie, presupun. Cum a resimțit copilul dumneavoastră tot efortul depus de părinți, în același timp?

Dana Jianu: Dacă m-aș întoarce acum în timp, aș ști că familia este cel puțin la fel, dacă nu și mai importantă decât cariera. În paranteză fie spus, mă gândeam că acum familia nici nu mai este la modă, oamenii se căsătoresc târziu și fac copii și mai târziu, sunt mai ego-centrați. Eu m-am căsătorit relativ devreme, și poate că aș fi avut nevoie de cineva care să-mi spună din când în când cât de importantă este familia, timpul acordat ei si să nu mă mai prind atât de tare în vârtejul carierei.  Profesia noastră, medicina, chirurgia, mai ales, te absoarbe, la propriu si la figurat. Copilul meu nu a ales aceeași carieră ca și noi, dintr-un motiv foarte simplu: este foarte multă muncă, recunoscută puțin sau târziu – în condițiile Romaniei-, iar, în cele din urmă, nu faci parte dintr-o elită conducătoare, ci din una   condusă. Pentru că asta sunt medicii – cum spuneau comuniștii, și mentalitatea persistă -, ”muncitori sanitari”. De aceea, băiatul nostru a ales să facă studii juridice și desfășoară o activitate de business si expansiune  imobiliară în cadrul unei mari companii, nu lucrează cu noi. Doar ne dă sfaturi din când în când. A vrut să găsească și să se dezvolte pe calea lui.

Arătați foarte bine, sunteți, cred eu, o foarte bună reclamă pentru serviciile oferite.
Dana Jianu: Chipul unei femei se poate asemăna cu o grădină, a cărei frumusețe se păstrează în funcție de cât de atent este îngrijită.

Totuși, unele intervenții duc la un aspect nenatural, chiar caricatural, modelul Donatella Versace ne înspăimântă pe toate.
Dana Jianu: Ca o intervenție chirurgicală să fie considerată reușită, trebuie să ofere un aspect natural, să nu se perceapă că  s-a intervenit . Și aici se face diferența între intervențiile ostentative, vulgare, fără stil și cu puțină știință și cele rafinate, care păstrează proporțiile, dintre care cele mai bune sunt chiar cele  bazate pe propriile celule ale pacientului. Dar chiar și aici există un risc, de exemplu în cazul transplantului de grăsime, dacă este pus într-o cantitate prea mare, poate da un efect exagerat.

“Grădina chipului” îngrijită cu atenție și cu mai ce? Cu bani mulți?
Dana Jianu: Chirurgia care se bazează pe transfer de grăsime și laser costă, într-adevăr, mai putin decât un lifting deschis, dar oricum, se ridica  la câteva mii de euro. Apoi mai sunt și tratamentele de întreținere…

Sunt pacienti  într-o țară în care salariul minim este de 1200 de lei?!
Dana Jianu: Nu oamenii plătiți cu salariul minim pe economia națională vin să-și facă astfel de intervenții. Pacientii care caută astfel de tratamente găsesc resurse. Fonduri există și aici, salariile, pensiile au crescut enorm; e important să oferim aceste îngrijiri în țară, pentru că mulți pleacă în străinătate să facă astfel de tratamente. Argumente? Apropierea de casă contează, apoi e important să vorbești aceeași limbă cu doctorul. În plus, după intervenția pe care o oferim noi, acest  lifting închis – pe care l-am făcut și eu – Adipo Laser Rejuvenation, nu arăți foarte bine  două-trei săptămțni și este important suportul psihologic! Dar rezultatele sunt spectaculoase, este cu adevărat o reîntinerire, nu doar o iluzie optică. Zilele mai dificile de după intervenție, în care te simți rățușca cea urâtă, sunt micul preț pe care îl plătim pentru un rezultat unic, transformarea în lebădă. (râde)

Este o procedură care se numește, deci…
Dana Jianu: Adipo Laser Rejuvenation, Rejuvenare sau Reîntinerire Adipo Laser. Numele acestei intervenții este original, pentru că și metoda este originală. Am reunit toate metodele într-o singură ședință.

Ce ar trebui să știe femeile care ne citesc despre frumusețe, dincolo de posibilitatea unor asemenea intervenții?
Dana Jianu: În general, româncele au o zestre genetică foarte bună. Îmbătrânesc frumos. Este știut și faptul că o față mai plină îmbătrânește mai bine decât o față foarte slabă. Mai contează și stilul de viață sănătos. Aviz persoanelor care doresc să fie foarte slabe sau care au suferit intervenții de chirurgie bariatrică. Chipul acestora intră într-un fel de “criză “de țesut adipos. Revenind la stilul de viață sănătos, fumatul are efecte nocive asupra frumusetii, colagenul își pierde proprietățile; fumatul face o mare diferență. Apoi alimentația trebuie să fie echilibrată, lipsa proteinelor duce la tot felul de probleme inclusiv tonicitatea pielii, dar crește și riscul anumitor boli generale. Expunerea excesivă la soare este, iarăși, un factor nociv. Se spune că “pielea nu uită niciodată o expunere la soare”, ea înmagazinează, apoi vedem că se pătează, este afectată din punct de vedere al structurii, crește riscul de melanoane. Sigur că soarele este bun, dar nu în exces. Sportul e important și el. Plimbarea, mersul pe jos, conectarea la natură, meditația, participarea la acte de cultură, toate acestea se oglindesc în chipul nostru. Părerea noastră despre propriul corp cântărește și ea destul de mult: chiar dacă nu e perfect dar spunem (și credem!) lucruri frumoase despre el, evitând să ne criticăm, vom activa ceea ce se numește “inteligența celulară”, care este independentă de scoarța cerebrală.

Este incredibil ce îmi spuneți… Deci îndemnul cu ”să ne iubim pe noi” este adevărat…
Dana Jianu: Da. Să ne iubim corpul întreg si pe bucățele. Să nu spunem niciodată  ”vai ce piele urâtă am” sau ”ce picioare urâte!” . Dacă avem cu adevărat un aspect care ne deranjează, să vedem dacă putem găsi ajutor, iar dacă nu, să fim cât mai binevoitori cu trupul nostru…

Cred că lucrând în acest domeniu ați devenit și un bun psiholog…
Dana Jianu: Amator (râde). Trebuie să înțelegem că mintea, trupul și sufletul funcționează împreună. Dar eu întotdeauna încerc să aflu ce își doresc pacienții mei de la chirurgia estetică, dacă înțeleg implicațiile și consecințele, dacă au așteptări realiste, dacă motivele sunt reale sau închipuite. Aici putem ajunge la granița dintre chirurgie și psihiatrie. Sunt cazuri în care nu chirurgul trebuie să intervină, ci psihologul sau psihiatrul. Și acești pacienți întâlnesc uneori chirurgi care nu le înțeleg acest impas și astfel declanșează o serie de operații în lanț care nu duc la nicio rezolvare, pentru că nu problema fizică era subiectul adresării la medic.

Care sunt cele mai cerute operații?
Dana Jianu: Îmbunătățirea aspectului este o căutare destul de veche pentru om. În ce privește fața, tendința actuală este reprezentată de corecția pleoapelor, obținerea unor trăsături mai armonioase la față, reîntinerirea, corecția nasului, a urechilor. Referitor la corp, cele mai căutate sunt remodelarea abdomenului lăsat după sarcini, corecția distribuirii nearmonioase a țesutului adipos, și aici mă refer la lipoaspirație pe șolduri, coapse, gambe. Plus chirurgia sânului, care poate fi prea mare, prea lăsat, prea mic, alături de grupa femeilor care recurg la mastectomie în urma cancerului de sân, dorindu-și apoi reconstrucția. Unele dintre ele își doresc o reconstrucție imediată, care poate fi cu implant mamar și cu meșă, alte femei doresc reconstrucția după o perioadă de timp în care au terminat tratamentele de chimioterapie sau radioterapie. Chiar și în augmentarea mamară, pe lângă cea binecunoscută cu silicon, există și cea cu țesut adipos propriu.

Iar în ceea ce privește frumusețea picioarelor?
Dana Jianu: Și pentru problema vaselor capilare sparte, a varicelor, există acum multe tratamente. Mă refer aici la tratamentul chirurgical închis, fără tăieturi, la tratamentul cu laser care poate rezolva această problemă care nu este doar una de natură estetică, ci și una medicală. Varicele pot da cheaguri, embolii, ulcer varicos. Reprezintă o boală frecventă pentru cei care stau fie mult în picioare, fie pe scaun. Apoi, mai sunt hemangioamele, care sunt atât de inestetice și care se rezolvă atât de frumos și de repede cu laserul. Soțul meu, doctorul Ștefan Jianu este specializat în astfel de cazuri.

Iar pentru relaxare și pentru frumusețea fără bisturiu?
Dana Jianu: Există în continuare Bali Spa, și aici în Bucuresti la Hotelul Radisson, și la Cornu, unde, în prezent, continuam să ne axăm pe turism, ospitalitate, relaxare; în viitor intenționăm să dezvoltam o rezidență pentru vârsta a treia, pentru că se pare că există această cerere.

Seniori norocoși, care trăiesc mult și mai apucă zile de fericire la Bali Spa…
D.J.: Din păcate, astăzi a ajuns un privilegiu să poți înainta în vârstă, cu atâtea boli grave. Îți trebuie cu adevărat și o doză considerabilă de noroc, când atâta lume se îmbolnăvește de cancer.

Credeți că există o explicație pentru cazurile acestea atât de des întâlnite?
Dana Jianu: La noi nu se face suficient de mult screening, prevenție – nu se identifică precoce boala. Noi nu avem educația aceasta a controlului  la doctor. Pe de altă parte, românii mai sunt și fataliști, nu le place să meargă la analize. Suntem expuși și la foarte multe noxe, în orașele în care trăim, atât de poluate. Apoi, nu cred că este chiar lipsit de importanță faptul că suntem atât de aproape de Cernobîl, atât de vecini cu catastrofa. În Belgia, oncologii care tratează cancerul de sân nu mai au ce face, atât de mult a scăzut rata îmbolnăvirilor, pentru că acolo tratamentul începe mai devreme și poate este mai eficient. Ar fi ideal să ajungem și noi în aceeași situație, în țara noastră.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.