fbpx

Dr. Mihaela Bilic: Curatenie generala in camara si in suflet

de

Schimbari majore cu efecte extraordinare: asta iti propune dr. Mihaela Bilic daca te-ai saturat de dietele tinute dupa ureche si efectele lor dezastruoase, de obiceiurile alimentare proaste ale sotului, care se transmit cu viteza luminii la cel mic. Daca tot e timp de sarbatoare, n-ai vrea ca pe langa scosul prafului si al amortelii din casa ta sa faci putina curatenie si in bucatarie? Si prin „curatenie“ nu inteleg mai mult loc pentru cozonaci si sarmale, ci curatenie adevarata prin care sa dai afara toate tristetile, neimplinirile, dezamagirile, renuntarile, obiceiurile proaste, stresul si nefericirea.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Eu cred ca e momentul perfect pentru a renunta la ciocolata (fie ea si cu stafide), la prajiturile „infulecate“ pe furis ca sa umpli un gol si, din pacate, nu ala din stomac, la rontaitul chips-urilor sau al floricelelor in fata televizorului chiar daca filmul era cu Brad Pitt, pentru ca daca tu nu vrei sa fii puternica nimeni nu o sa o faca in locul tau. Vrei sa reusesti sa recapeti controlul asupra propriei tale vieti? Atunci accepta ca a pune ordine in alimentatia ta ar putea fi cel mai greu lucru pe care l-ai facut vreodata!


Pasul 1: Familia

Fie ca te sprijina sau te saboteaza, un lucru e clar: nimanui nu-i strica o alimentatie echilibrata si sanatoasa, asa ca inceteaza sa mai pui parerea lor pe primul loc si, incepand de astazi, fa tu regulile. In majoritatea cazurilor, barbatul scapa usor: „eu mananc ce mi se pune in farfurie“ asa ca daca pana acum nu el a luat deciziile in ceea ce priveste „cosul zilnic“, scuteste-l si de acum incolo, si fa tu totul: de la cumparaturi corecte pana la gatit sanatos. Adio snitelului si cartofilor prajiti, chiftelelor si sarmalelor, adio omletei cu costita (doar daca el nu ti-a facut cadou de 8 Martie un set de tigai antiaderente), adio tortului cu ciocolata care ii placea asa de mult lu’ ala micu’ si, nu in ultimul rand, adio oalelor de mancare pe care le facea mama soacra sau propria ta mama.

Pentru ca un lucru e sigur: in casa voastra poate sa nu existe ulei pentru gatit, dar nu vei reusi sa schimbi usor obiceiurile celor din jurul tau. Si, cu riscul de a rani orgolii, trebuie sa ramai ferma: „Fie gatiti cum spun eu, fie de la voi nu mai mananc, indiferent cat de mult va iubesc!“. Nu te lasa santajata cu texte ieftine gen: „Am muncit atat sa iti fac ce iti place tie si nici macar nu ai gustat!“, dovada iubirii nu sta in cate calorii esti capabil sa inghiti la o masa.

Daca esti hotarata sa impui alte principii vei reusi mai repede decat crezi: cei din jur iti vor respecta deciziile, mai ales daca argumentul suprem este sanatatea si daca le oferi alternative atragatoare. Sper ca realizezi dimensiunile adversarului tau, nu numai ca va trebui sa faci totul, de la cumparaturi pana la gatit, dar va trebui sa reorganizezi viata intregii familii (sot, copii, bunici). Si, pentru ca reusita ta se bazeaza pe sprijinul lor, trebuie sa transformi totul intr-o experienta noua si atragatoare. Vorbesc aici despre mesele de Craciun cu roast-beef in loc de tochitura si sarmale, cu inghetata si fructe in loc de tort si cozonac, despre aperitive formate din bastonase de legume crude cu sos de iaurt in loc de jambon si salam, adica despre o revolutie culinara.

Chiar daca obisnuinta este a doua natura, haideti sa renuntam la bucataria noastra traditionala romaneasca si sa invatam sa mancam corect. Si, prin corect nu inteleg hamburger-ul american, carnatii germani sau branza frantuzeasca, ci o alimentatie bogata in legume proaspete, carne alba, produse lactate slabe si saraca in grasime si zahar. Da sansa familiei tale sa fie un model pentru cei din jur si lasa-ti vecinii sa crape de invidie ca mirosul care iese pe fereastra voastra nu e de ceapa prajita si ca friteuza se odihneste linistita la tomberon.


Pasul 2: Prietenii si colegii de serviciu

Nu stiu de cate ori ai spus pina acum „de azi sunt la cura de slabire“, dar, probabil, cei din jur sunt obisnuiti cu „abtinerile“ tale proverbiale tip: „eu nu vreau decat un covrig“ sau „o salata e tot ce pot manca“. Daca in jurul tau exista doar populatie masculina in jur de 40 ani, nu o sa admire nimeni efortul, in schimb, daca, langa tine, colegele sunt toate de 1,75 m si 55 kg, te vei pune singura intr-o lumina nefavorabila.

Pentru ca cine are grija cu adevarat de modul in care mananca trebuie sa o faca cu maxim de discretie. Nu te astepta ca cei din jur sa te sustina sau sa iti faca drumul mai usor, din contra, vor astepta cu sufletul la gura esecul tau. E omenesc sa fie asa, nereusitele celorlalti ne fac sa trecem mai usor peste nereusitele noastre. Ti-e cunoscuta, nu-i asa, sintagma „capra vecinului“. Suprema sfidare ar fi sa reusesti de aceasta data sa iti respecti promisiunile si, cand rezultatele nu vor intarzia sa apara, vor fi nevoiti sa iti spuna printre dinti ca iti statea mai bine plinuta, ca acum esti prea slaba.

Lasa-le pe colege sa te considere antipatica pentru ca nu mai puteti imparti prajitura de la ora 11:00 si fii mandra ca reusesti sa rezisti ispitelor. Lasa-le sa ironizeze cutiuta cu masa de pranz pe care ti-o aduci in fiecare zi de acasa sau zambeste-le superior iesind la pranz la un restaurant cu fite, unde exista o delicioasa salata cu ton. Departe de mine dorinta de a te izola de restul lumii, dar daca iti sunt prieteni adevarati, atunci te vor intelege si chiar te vor urma, nu la restaurantul romanesc, ci la un veritabil sushi japonez.


Pasul 3: Tu si numai tu

Daca cu cei din jur razboiul va fi greu, cu propria ta persoana va fi devastator. Pentru ca trebuie sa uiti ce iti placea si trebuie sa inveti sa-ti placa ce trebuie sa-ti placa. Vai de mine, ce de „trebuie“!

Si, pentru ca este nevoie sa cadem de zeci de ori in fund pana cand invatam sa mergem, sa nu crezi ca tie o sa-ti iasa din prima. Nu trebuie ca de maine sa fii perfecta, sa mananci cat o vrabiuta, sa faci sport cat o campioana si totul cu zambetul pe buze ca si cum nimic nu ar fi mai simplu. Vor fi zile usoare, cand vei uita aproape ca-ti este foame, dar si zile grele cand ai sa te invarti disperata prin casa in cautare de „ceva bun“.

Si, pentru ca schimbarile pe care le faci in viata ta vrei sa fie pentru totdeauna, iti propun cativa pasi elementari, ordinea lor neavand nici o importanta:

1. Elimina din camara si frigiderul tau toate alimentele „interzise“, astfel incat nici daca vrei, sa nu gasesti mancare cu care sa iti faci de cap. Chiar daca intr-o seara ai fi tentata sa mananci mai mult, macar sa fie din lucrurile „permise“. Ma bazez pe faptul ca esti o persoana rationala si, daca nu gasesti nimic la indemana, nu vei pleca la miezul noptii la patiseria non-stop ca sa iti satisfaci o nevoie imperioasa de „ceva bun“.

2. Noteaza in fiecare zi orice firimitura de mancare pe care o bagi in gura. Fa acest lucru fara sa trisezi si analizeaza la fiecare sfarsit de saptamina, doar tu si jurnalul tau, lucrurile bune si rele care s-au intamplat. Poate ca de la saptamana la saptamana lista va fi mai scurta.

3. Organizeaza mesele pe parcursul zilei: obligatoriu, 3 mese principale, care sa pastreze notiunea de dimineata, pranz si seara, si nu ciuguli nimic, nici macar un biscuit, intre mese. Nu sari peste mese in ideea ca ai facut o economie de calorii, ziua respectiva va fi compromisa din punct de vedere al echilibrului metabolic.

4. Renunta la mancarurile complicate si elaborate si invata sa prepari rapid alimente simple si cat mai putin prelucrate termic. Nu trebuie sa-ti lipseasca din frigider carnea slaba, facuta la gratar sau la cuptor, si din care sa poti taia felii timp de 2-3 zile, painea integrala, legumele proaspete, laptele si iaurtul slab, perlele de branza, pestele afumat, parmezanul, maslinele. In camara sa ai tot timpul conserve de legume (spanac, fasole verde, sparanghel), sos de tomate si orice tip de sos gata pregatit pe baza de rosii, conserve de peste in suc natural sau in sos tomat, paste si orez, muraturi in otet sau saramura, ulei (o sticla de 0,5 l trebuie sa-ti ajunga o luna de zile).

5. Ofera-ti in fiecare zi un moment de placere ca recompensa pentru vointa de care ai dat dovada. Acest mic premiu poate fi: un iaurt cu fructe, 2-3 bule de inghetata, un baton cu cereale cu ciocolata, un fruct proaspat sau 4-5 fructe uscate (prune, smochine, caise). Savureaza-le la maxim!

6. Reinventeaza tabieturile: aranjeaza masa in cele mai mici detalii, ca la un restaurant de 5 stele, stai dreapta si comporta-te ca o doamna (daca nu sunt alte persoane la masa nu ar fi rau sa iti pui o oglinda in fata), foloseste tacamurile, nu mainile si, esential, mesteca bine – de cel putin 25 ori – pana inghiti o data.

7. Apeleaza cu incredere la alimentele care taie senzatia de foame: oul fiert tare, iaurtul, bauturile cu indulcitori, morcovul crud, perele, cerealele expandate. Daca simti un gol insuportabil in stomac, oricare din produsele de mai sus iti va fi de ajutor si fiecare are un aport caloric minim (chiar daca sunt mancate intre mese).

8. Invata sa bei ceai. Iarna sau vara, ceaiul este varianta cea mai buna atunci cand vrei sa comanzi altceva decat apa plata cu lamaie sau cafea cu zaharina, iar desert nu ai voie. Ceaiul de fructe este linistitor, iti ia timp sa il prepari si sa il bei, asa ca acasa, la birou sau la restaurant, inainte sau dupa masa, dimineata, la pranz sau seara, fie ca ai chef sau nu, bea un ceai!

9. Ia-ti inima in dinti si fa-ti o poza! Imbracata cat mai sumar, din fata si din profil, iar pe spate scrie dimensiunile in centimetri ale circumferintei bratelor, taliei, soldurilor si coapselor. Pune data si ataseaz-o jurnalului tau alimentar. In fiecare luna fotografiaza-te si masoara-te din nou.

10. Porneste pe acest drum fara patima si resentimente pentru ca nu este o pedeapsa. Invata sa te bucuri de lucrurile care sunt sanatoase si bune pentru tine, trebuie sa-ti asumi propriile optiuni pentru ca tu ai hotarat asa, nu pentru ca cineva ti le-a impus. Lasa pe maine ce poti minca azi in ideea in care poate pofta o sa-ti treaca.

Priveste cu detasare, vor veni si alte ocazii, Craciunul si Pastele vin in fiecare an, e week-end la fiecare cinci zile, sunt petreceri si aniversari la tot pasul, fiecare zi are un moment special, dar asta nu inseamna ca trebuie sa sarbatorim cu mancare. Haideti sa descoperim si alte lucruri care sa ne faca fericite si, daca sunteti cuminti, am sa vorbesc cu Iepurasul sa va aduca fiecareia un Fat-Frumos calare pe un cal alb. Nu de alta, dar cine a mai pomenit printese supraponderale!

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Retete si diete

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.