fbpx

Dr. Nicolae Hancu: Chiar si eu recomandam, candva, sa nu se manance margarina, insa lucrurile s-au schimbat!

de

Profesorul Nicolae Hancu este cel mai respectat si mai iubit nutritionist din tara noastra. Este membru de Onoare al Academiei Romane si seful Catedrei de diabet, boli de nutritie si metabolism al Universitatii Iuliu Hatieganu din Cluj Napoca. Asa ca ni s-a parut a fi cel mai potrivit interlocutor care sa ne lamureasca daca avem, totusi, voie, sa mancam margarina si daca exista alimente pe care ar trebui sa le excludem din alimentatia noastra pentru totdeauna…

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Marea Dragoste/ Tango: Intr-un interviu pe care ni l-a acordat cunoscuta nutritionista Mihaela Bilic, sustinea ca un copil nu ar trebui sa manance margarina si branza topita niciodata. Recomanda untul in locul margarinei si branza obisnuita in locul celei topite.

Prof. Dr. Nicolae Hancu: Mihaela Bilic este unul dintre foarte putinii nutritionisti de calitate din Romania, pentru care am o apreciere deosebita. Dar asta nu inseamna ca uneori opiniile noastre nu sunt diferite. Un ganditor spunea: Daca niciun colaborator nu ma contrazice, nu inseamna ca am dreptate. Copilul trebuie sa manance echilibrat. Asta este prima si cea mai importanta regula. Apoi, toti cei care avem copii ii dorim intr-un glob de cristal in care sa nu ii atinga nimic. Eventual sa manance doar organic… In societatea moderna lucrurile astea nu sunt posibile. Branza obisnuita este bineinteles preferabila celei topite. Cu margarina si untul este deja o poveste mai complicata. Untul are vitaminele A si D, insa contine grasimi saturate. Ceea ce inseamna ca trebuie sa fim atenti la cantitatea de unt din alimentatia copiilor; putem da copilului sa manance unt, insa fara excese. Sa nu uitam ca ateroscreloza incepe in copilarie. Pe de alta parte, cand vine vorba de margarina, e important sa facem diferenta intre margarina de acum 20 de ani (care intr-adevar continea grasimi trans) si margarina de noua generatie, care se face acum din diferite uleiuri vegetale si care contine in mod natural grasimi nesaturate, inclusiv grasimile esentiale Omega 3. Chiar si eu recomandam, candva, sa nu se manance margarina, insa lucrurile s-au schimbat si e cazul sa ne schimbam si noi recomandarile. Aparitia noilor generatii de margarine, fara grasimi trans si bogate in Omega-3 ne permite sa le recomandam. Cantitatea optima de Omega 3 care trebuie consumata zilnic atat de catre copii, cat si de adulti este de 2 grame in fiecare zi. Pare putin, dar in realitate aceasta recomandare este destul de greu de atins, pentru ca sursele alimentare de Omega 3 sunt destul de limitate (anumite tipuri de uleiuri vegetale, peste gras). O varianta ar fi sa consumam de doua ori pe saptamana peste gras – somon, de exemplu. Dar si margarinele de generatie noua sunt de ajutor in acest sens, pentru ca una sau doua felii de paine cu margarina (10 – 20 de grame de margarina) pot furniza pana la jumatate din cantitatea necesara de Omega 3. Insistam asupra faptului ca atat untul, cat si noile margarine trebuie sa fie consumate fara excese, ca parte a unei alimentatii diverse si echilibrate, socotind ca 20 de grame de margarina contin 12 grame de lipide care, impreuna cu 2 felii de paine, au un aport de 230 de kcalorii pe zi, ceea ce reprezinta aproximativ 8% dintr-o alimentatie de 1800 kcal/zi. Sugerez ca orice parinte care doreste o dieta sanatoasa pentru copilul sau, sa se adreseze pediatrului sau specialistului nutritionist, deoarece orice recomandare se va face in functie de particularitatile copilului (varsta, greutate, activitate fizica, inclusiv cea sportiva etc). De retinut insa ca margarinele clasice (de tip vechi) se folosesc in continuare la pregatirea produselor de patiserie care, astfel, sunt inundate de grasimi trans.

Marea Dragoste/ Tango: Ce alimente sunt la dumneavoastra acasa, in frigider? Ce alimente nu sunt niciodata in frigiderul dumneavoastra?

Prof. Dr. Nicolae Hancu: In frigiderul de acasa sunt foarte multe vegetale, oua, margarine de noua generatie, carne de curcan, pui si varietati de peste (din care, sigur, somonul), urda si alte branzeturi cu continut redus de grasimi, iaurt si fructe, magiun de prune ardelenesc. Nu avem carne de porc, parizer, cremwursti sau alte mezeluri asemanatoare.   

 
Marea Dragoste/ Tango:Care este diferenta intre un om care a inteles principiile alimentatiei sanatoase si unul care mananca ce vrea, cum vrea, fara sa isi bata capul? Cel dintai va trai mai mult? Va fi mai frumos? Dar mai fericit?

 
Prof. Dr. Nicolae Hancu: Eu sunt convins ca cei care mananca sanatos traiesc mai mult si departe de boli, avand posibilitatea de a se bucura cu intelepciune de placerile vietii, mai ales daca au si o activitate fizica constanta, un somn odihnitor si evita fumatul activ sau cel pasiv. Trebuie totusi sa mentionam ca respectarea pe termen lung a alimentatiei sanatoase presupune si existenta unui suport economic corespunzator. Imi face placere ca in acest moment sa il citez pe Gabriel Garcia Marquez: Jumatate din viata nu am mancat, pentru ca nu am avut ce, iar cealalta jumatate pentru ca nu am avut voie.

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Comentarii

  • Recunosc, am avut si eu aceleasi intrebari referitoare la produsul margarina si am incercat sa aflu cat mai multe despre acest subiect, tocmai pentru ca stiu ca e interesant pentru fiecare dintre noi! Si iata ce am inteles: margarinele noi sunt acele margarine care nu contin grasimi hidrogenate (despre care se stie acum ca sunt grasimi rele), in schimb contin uleiuri vegetale – grasimi bune, pe care toti nutritionistii le recomanda. Mai mult, unele dintre aceste produse sunt facute din uleiuri vegetale pe care nu obisnuim sa le consumam in mod curent, dar care se pare ca sunt foarte sanatoase – cum ar fi uleiul de rapita sau de in, bogate in Omega 3. Si cred ca cel mai simplu este sa ne informam direct la raft, citind eticheta cu atentie: un produs care contine grasimi hidrogenate (indiferent ca este vorba de margarina sau de alt produs) va trebui sa aiba mentionat acest lucru pe eticheta. Si, bineinteles, discutiile de acest fel si parerea nutritionistilor nostri de mare valoare, ne vor ajuta sa intelegem mai bine cum stau lucrurile astfel incat sa facem alegeri informate.

    Alice Nastase Buciuta decembrie 15, 2011 1:50 pm Răspunde
  • Fireste ca nu. Vreau sa spun doar ca in Germania se traieste mai mult si mai bine si da, se consuma margarina. Chiar multa, asa ca nu cred ca asta este vreo problema. Mi se pare ca in Romania sunt multe lucruri de care nimeni nu se preocupa in schimb nascocim probleme acolo unde nu exista….

    Elena decembrie 15, 2011 3:20 am Răspunde
  • Elena vrei sa spui ca margarina te ajuta sa traiesti mai mult?

    Maria decembrie 15, 2011 1:02 am Răspunde
  • eu traiesc in Germania de 20 de ani… aici margarina sa consuma foarte mult…. am ramas uimita…. daca nemtii mananca … si traiesc muuult si bine … cred ca ar trebui sa ne schimbam un pic perceptia despre lume si viata… nu cred ca germanii sunt niste imbecili…

    elena decembrie 13, 2011 10:49 pm Răspunde
  • Eu am crescut cu margarina si nu am avut niciodata probleme de sanatate asa ca le dau si copiilor mei. Nu cred ca asta o sa ii faca mai sanatosi dar nici nu cred ca o sa ii imbolnaveasca. Sa fim seriosi…

    anamaria decembrie 13, 2011 9:22 pm Răspunde
  • "margarina de noua generatie" mai buna si mai sanatoasa???? pe asta chiar n-o cred. e alegerea fiecaruia, dar eu n-as manca!

    mihaela decembrie 13, 2011 9:42 am Răspunde
  • Dl.prof. Hancu este unul dintre cei mai dragi oameni sufletului meu. Pe langa faptul ca este un bun profesionist este si un OM deosebit. Nu cred ca ar face reclama unui produs fara a crede in el.

    daniela decembrie 13, 2011 9:23 am Răspunde
  • Sunt siderata….E ca si la `guru` Mencinicopschi, care promoveaza magiunuri. Medicii au ajuns actori in reclame. Cat unt poti sa manci sa mori? Sunt uimita de sintagma de `noua generatie`…asa, si mezelurile si sucurile carbogazoase pot fi de noua generatie. ha ha

    kitt decembrie 13, 2011 9:20 am Răspunde
  • Cred ca domnul profesor este platit de vreo firma care produce "margarina de noua generatie" ca sa spuna ce spune. Imi pare rau ca sunt asa suspicioasa, dar stiu medici care primesc bani buni ca sa promoveze diverse lucruri care nu sunt sanatoase, asa ca nu ma mai mira nimic. Este in fond alegerea fiecaruia, iar eu aleg sa NU ii dau copilului meu margarina fie ea si de noua generatie.

    Simona decembrie 13, 2011 9:13 am Răspunde
  • Care ar fi acele "margarine de noua generatie".. Sa inteleg ca Unirea, margarina clasica care se foloseste la anumite aluaturi nu este buna? As vrea sa ma lamuriti un pic mai in detaliu..am vazut ca si Unire are un nou tip de margarina…

    moliliana decembrie 12, 2011 10:02 pm Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.