Pornind de la cazul unor englezi, Bernard si Irene Jordan, care au fost casatoriti 50 de ani si au murit la diferenta de o saptamana unul de celalalt, The Guardian a redeschis subiectul atat de tulburator al partenerilor care, dupa ce au petrecut o viata impreuna, mor la diferenta de cateva zile unul de celalalt. Se poate sa ti se rupa inima si sa mori?
Nu este prima oara, cand auzim de asemenea povesti. S-a discutat mult despre Johnnie Cash si sotia lui, June Carter Cash, care au murit la cateva zile unul de celalalt sau, in tara noastra, despre cazurile Mihaelei Tonitza Iordache, care a murit la scurt timp dupa sotul ei, actorul Stefan Iordache, sau despre tulburatoarea poveste de iubire dintre Stefan Augustin Doinas si Irinel Liciu. Si, cu siguranta, fiecare dintre noi stie si alte asemenea povesti ale unor oameni – parinti, bunici… – care, fara sa fie celebri, s-au iubit de-a lungul intregii vieti si apoi n-au mai putut trai fara partenerul lor plecat.
Explicatia romantica pe care o dam unor asemenea istorii este legata de marea dragoste, care e eterna si trece si in nefiinta. Exista iubiri fara sfarsit, in care doi oameni se iubesc toata viata si… toata moartea.
In afara explicatiilor pe care le putem da si singuri, exista si o stiinta reala in spatele fenomenului, iar American Heart Association a identificat sindromul inimii frante. Acesta se produce atunci cand o persoana, de obicei in varsta, isi pierde partenerul, mai ales ca moartea partenerului este recunoscuta ca fiind, intr-un top al celor mai stresante evenimente din viata unui om, pe locul intai, urmata de divort. La fel ca in cazul altor afectiuni psihice, al disperarii, al durerii, stresul are o componenta fizica si poate sa se manifeste somatic, provocand numeroase boli fizice. Iar in cazul in care acesta apare brusc, iar persoanele sunt in varsta – deci nu mai au un organism foarte rezistent – inima poate fi foarte grav afectata si poate ceda sau, chiar si fara daune directe provocate inimii, consecintele fizice si emotionale pot avea un impact grav asupra organismului, provocand moartea.
Sigur ca exista si parteneri care reusesc sa supravietuiasca unei asemenea pierderi cumplite, fara ca asta sa insemmne ca nu si-au adorat consortul. Sunt si cupluri tinere in care unul dispare, iar suferinta celui ramas este enorma, insa organismul sau tanar si rezistent il obliga pe cel ramas sa indure fara sa se prabuseasca o asemenea pierdere si, vrand-nevrand, sa mearga mai departe. Iar daca e sa ne referim tot la mari povesti de suferinta si iubire ale unor personalitati, putem sa ne amintim de Veronica Micle care, dupa pierderea “Eminului iubit”, a ales sa-si puna singura capat zilelor, intr-un sir al sinuciderilor din dragoste care, si el, poate fi analizat. Pentru ca cel ramas, foarte adesea, isi pierde si vointa de a trai, fapt care accentueaza degradarea fizica produsa de impactul suferintei enorme iar, asa cum spuneam, in cazul cuplurilor in varsta acest lucru poate duce chiar la pierderea vietii. Sa mori din dragoste ranita…
DACA V-A PLACUT ACEST ARTICOL, VA RUGAM SA DATI LIKE PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – MAREA DRAGOSTE