fbpx

Horia Mihail, intr-un nou turneu “Pianul calator”, prin 17 orase din tara

de

Horia Mihail desfasoara un nou turneu “Pianul calator”, prin 17 orase din tara, la finalul caruia un pian Bluthner de concert pus la dispozitie de Societatea Romana de Radiodifuziune va fi donat comunitatii din Sannicolau Mare – orasul in care s-a nascut Bela Bartok.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ca si anul trecut, cand a demarat acest proiect, initiat si organizat de Radio Romania Cultural si asociatia culturala Accendo si gandit pe trei ani, pianul pus la dispozitie de Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) va calatori prin tara si ii va servi lui Horia Mihail ca instrument in recitaluri, inainte de a fi donat unei localitati in care nu exista pian de concert, anul acesta fiind ales Sannicolau Mare din judetul Timis.

 

Prima editie a acestui turneu a avut loc in aprilie 2011, in 12 orase din tara, si a marcat implinirea a 200 de ani de la nasterea lui Franz Liszt, fiind realizat dupa exemplul turneului sustinut de celebrul pianist si compozitor romantic intre anii 1846 si 1847, in Tarile Romane.

 

Fiindca in 2011 un pian Steinway a ajuns la Medias, anul acesta, la inceputul turneului, Mihail a revenit in localitatea sibiana, pe 21 mai, unde a cantat din nou pe acest instrument, ca si la Dumbraveni (22 mai) si Sighisoara (23 mai), pentru a-l inapoia ulterior Mediasului.

 

Pianul Bluthner ales pentru anul acesta isi va incepe calatoria duminica la Mamaia, la Radio Vacanta, continuand la Buzau (18 iunie), Focsani (19 iunie), Roman (20 iunie), Caracal (26 iunie), Resita (27 iunie) si se va opri la Sannicolau Mare (30 iunie), unde va ramane.

 

Intre aceste date, Horia Mihail va mai sustine si alte recitaluri, dar si concerte alaturi de orchestre din tara, insa va canta pe pianele existente in orasele respective. Seria acestor evenimente a inceput pe 27 mai, la Brasov, incluzand si Targu Mures, Oradea, Baia Mare, Cluj-Napoca si Pitesti.

 

Marti seara, Horia Mihail va sustine un recital la Bucuresti, la Sala Radio, unde va reveni vineri, cu un concert alaturi de Orchestra Nationala Radio, sub bagheta lui Jin Wang.

 

In turneul “Pianul calator” de anul acesta mai sunt incluse Bacau (22 iunie, cu Orchestra Filarmonicii “Mihail Jora”, dirijor Ovidiu Balan), Iasi (24 iunie, recital), Timisoara (29 iunie), Orchestra Filarmonicii “Banatul”, dirijor Gheorghe Costin, si un post scriptum la Chisinau, pe 11 iulie, la Festivalul international “Nopti pianistice”.

 

Programul recitalurilor este gandit pe tema transcriptiilor, a variatiunilor pe o tema data, a parafrazelor, continand lucrari de Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach – Ferrucio Busoni, Franz Schubert – Franz Liszt, Bela Bartok, Serghei Rachmaninov – Fritz Kreisler. In concertele cu orchestra, Mihail va interpreta “Rapsodia pe o tema de Paganini, op. 43”, de Serghei Rachmaninov.

 

Biletele pentru concertele de la Bucuresti s-au pus in vanzare la casa de bilete a Salii Radio si in reteaua www.eventim.ro si sunt disponibile la trei categorii de pret, de 10 lei, 15 lei si 20 de lei. Preturile sunt valabile si pentru celelalte spectacole din cadrul turneului.

 

La o conferinta de presa sustinuta luni in Capitala de Horia Mihail si Oltea Serban-Parau, redactor-sef Radio Romania Cultural si director artistic al Orchestrelor si Corurilor Radio, aceasta din urma a precizat pentru MEDIAFAX ca pianele alese de SRR pentru acest proiect sunt doua Steinway si acest Bluthner, fabricate in perioada 1950 – 1970, care sunt reconditionate si transportate in aceste turnee, cu finantare privata.

 

La randul sa, Horia Mihail a declarat pentru MEDIAFAX ca repertoriul selectat pentru aceasta editie a turneului este unul foarte variat, ca atmosfera creata, dar si din punct de vedere stilistic, nelipsind lucrari inspirate de folclorul romanesc de Bartok si Liszt.

 

El a mai spus ca s-a bucurat sa revina la Medias, unde la recitalul sau a gasit de aceasta data o alta atmosfera: daca anul trecut era in sala toata protipendada, fiind un eveniment important pentru orasul care primea un pian Steinway, de data aceasta au fost doar cei care voiau sa asculte, fiind o “liniste fantastica” in timpul interpretarii. Pe de alta parte, Mihail mai spune ca a fost interesant sa fie in competitie cu diversi candidati la alegerile locale, afisele care ii anuntau concertele neavand practic nicio vizibilitate in timpul campaniei.

 

Horia Mihail a mai declarat pentru MEDIAFAX ca, dupa “Pianul calator”, urmeaza o a doua editie a turneului “Duelul viorilor”, in care ii va “arbitra” pe Liviu Prunaru (care canta pe o Stradivarius) si Gabriel Croitoru (Guarneri), in septembrie, dar si continuarea turneului “Flautul de aur”, care a debutat anul acesta, in perioada 25 aprilie – 7 mai, avandu-l alaturi pe flautistul Ion Bogdan Stefanescu, canta la un instrument Muramatsu facut din aur.

 

Horia Mihail este unul dintre cei mai apreciati interpreti romani, sustinand de-a lungul timpului mii de concerte in Romania si in strainatate. “Subtilitatea ritmica, si articulatia atmosferei si a culorii sunetului au fost un fel pe care aceasta muzica o primeste foarte rar”, scrie Boston Globe dupa una din aparitiile sale. Horia Mihail a sustinut concerte, recitaluri solo si de muzica de camera in 18 tari pe patru continente, a putut fi ascultat la diverse posturi de radio si de televiziune din Romania, Belgia, Anglia, Danemarca, Ungaria, Statele Unite si a inregistrat cu Orchestra Simfonica Nationala Radio din Romania. Proiectul “Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri” l-a adus alaturi de violonistii Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru pe scenele din sase orase din tara, iar proiectul “Cele trei dive” alaturi de celebrele cantarete Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu si Leontina Vaduva la Iasi, Cluj si Timisoara. In perioada 2005 – 2010, Horia Mihail a evoluat frecvent ca membru al Romanian Piano Trio (cu violonistul Alexandru Tomescu si violoncelistul Razvan Suma), sustinand concerte de succes in tara si strainatate, si a realizat cinci turnee nationale de anvergura – sub titlul Music ON, care s-au finalizat si cu trei CD-uri de trio cu lucrari de Beethoven, Mozart, Schumann, Mendelssohn, iar impreuna cu violonistul Alexandru Tomescu a fost protagonistul a trei turnee Stradivarius, finalizate prin aparitia trei CD-uri Stradivarius: “Encore”, “Virtuoso” si “Romantic”.

 

In prezent, Horia Mihail este solist concertist al Radio Romania si al Filarmonicii din Brasov.

 

 

MEDIAFAX

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Reportaj

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.