fbpx

Lear(a) lui Andrei Serban. O tragedie intru fericire GALERIE FOTO

de

Lear(a), spectacolul lui Andrei Serban, ilustreaza perfect paradoxul marilor creatii teatrale care pun in scena drame sau tragedii dureroase, reusind, insa, sa-si inalte, sa-si innobileze, sa-si insenineze spectatorii.

Pleci fericit de la Lear(a) lui Andrei Serban. Fericit ca ai avut sansa neasemuita de a fi unul dintre putinii spectatori – pentru ca intalnirea este destinata doar catorva zeci de privitori, asezati de-o parte si de alta a scenei complet neconventionale -, dar mai ales fericit de a fi trait  experienta unica, tulburator de frumoasa, a regasirii textului lui Shakespeare intr-o varianta fara seaman pe lume.
Intr-o idee de geniu, regizorul asaza actrite in toate rolurile piesei, redimensionand si eliberand astfel de orice preconceptie sentimentele, gesturile, trairile. Altfel cantaresti lacrima unui rege cand ea aluneca pe obrazul unei femei, intr-o conventie care, uimitor, te obliga sa te eliberezi de conventii. Complet diferit intelegi tradarea barbatilor cand o preschimba in arta trupuri firave de femei. Cu alta uimire plangi cand bufonul asezat in trup de femeie rade nebuneste, incercand sa-si faca regele sa nu innebuneasca, la randu-i. Sau sa innebuneasca… totuna…
Lear(a) inseamna mari actrite jucand dumnezeieste. Inseamna un mare regizor recreand, demiurgic, lumea shakespeariana. Inseamna, pentru fiecare dintre noi, ocazia de a ne regandi propriile limite, dand o sansa maretiei la care, mai mult ca sigur, nu cutezaseram inca.

Lear(a)
de William Shakespeare
traducerea Daniela Dima, Andrei Serban, Ioana Ieronim
scenariu de Daniela Dima
DISTRIBUTIA:

Lear – Mariana Mihut

Gloucester – Dana Dogaru

Bufonul – Dorina Chiriac

Edmund – Virginia Mirea

Edgar – Ana Ioana Macaria

Kent – Ioana Pavelescu

Goneril – Rodica Lazar

Cordelia – Cosmina Stratan

Regan – Emilia Bebu

Albany – Manuela Ciucur

Cornwall, Doctorul – Maria Obretin

 

Categorii:
Teatru & Opera

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.